Американците (The Americans)

Pinterest LinkedIn +

Студената война е тема, която напоследък доста често се появява на телевизионния екран. Очевидно времето, когато шпионските сюжети бяха привилегия само на киното, е приключило. Създателят на The Americans Джоузеф Уейсбърг (Joseph Weisberg) определено знае доста неща за разузнаването, а за главните роли са вербувани Кери Ръсел (Keri Russell) и Матю Райс (Matthew Rhys).

Пилотният епизод на The Americans най-вероятно ще ви остави със смесени чувства. Причините за това са няколко. Сред тях, например, е фактът, че действието се развива през осемдесетте години - време, от което голяма част от зрителите имат собствени спомени. За американските зрители усещането сигурно е още по-странно.

Характерната визия и цялостната малко мрачна, но много динамична атмосфера на сериала създават съвсем леко, но все пак осезаемо усещане за нереалистичност, докато регулярното споменаване на исторически личности и събития цели тъкмо обратното. Освен това основните персонажи съвсем не са положителни, но въпреки това бързо успяват да спечелят симпатиите на зрителите.

След като навлезете в сюжета и свикнете с особеностите му обаче, той със сигурност ще успее да прикове вниманието ви и, което е дори по-важно, ще успее да провокира любопитството ви.

Идеята:

Джоузеф Уейсбърг (Joseph Weisberg) е телевизионен продуцент и сценарист. Преди да създаде The Americans е работил като сценарист в сериалите Damages (Щети) и Falling Skies (Падащи небеса). Освен това е бивш агент на ЦРУ. Така че изобщо не е изненадващо, че първият сериал, създаден по негова идея, е именно за Студената война.

Началото:

The Americans стартира през януари 2013 година по FX. Сериалът получава висока оценка от критиката и печели награда (TCA Award) за най-добър нов сериал. Вторият сезон на поредицата ще стартира през февруари 2014 година. У нас The Americans се излъчва по FOX.

Историята:

Филип (Матю Рис) и Елизабет Дженингс (Кери Ръсел) на пръв поглед са съвсем обикновено американско семейство. Това обаче е повече от привидно. Двамата всъщност са агенти на КГБ, това не са истинските им имена и много малка част от представата, която създават за себе си, е реална. Имат две деца - Пейдж (Холи Тейлър) и Хенри (Кейдрик Селати), които изобщо не подозират истинската самоличност на родителите си.

Фалшивото им семейство постепенно започва да става все по-истинско - не само заради любовта към децата, но и заради променящите се чувства между Филип и Елизабет. Привързаността им обаче е поставена пред сериозни предизвикателства, защото и двамата подържат фалшиви връзки с други хора с цел събиране на информация, но и защото задачите им стават все по-рисковани, а американските ценности изглеждат все по-привлекателни на Филип.

Фактът, че в съседната къща се нанася агентът на ФБР Стан Биймън (Ноа Емерих), създава допълнително напрежение за Елизабет и Филип.

Героите и звездите:

Малко е странно да видим Матю Рис (Matthew Rhys) в толкова различна роля. Особено ако го свързвате основно с изпълнението му в сериала Brothers & Sisters. Въпреки че не е с външност в стил Джеймс Бонд, Рис се справя повече от добре с ролята си на руски шпионин (и не чак толкова добре с говоренето на руски, но все пак прилично).

Неговият персонаж е Филип Дженингс. Това, разбира се, не е истинското му име. За агент на КГБ Филип прекалено много харесва американския начин на живот, което вероятно се дължи на факта, че когато не се преструва на обикновен жител на предградията, животът му е пълен с опасности, лъжи и дегизировка.

Кери Ръсел (Keri Russell) също със сигурност не е първата актриса, за която ще се сетите, ако се чудите кой може да изиграе руска шпионка. Всъщност, въпреки че минаха доста години, вероятно още я помните като миловидната Фелисити от едноименния тийн сериал. Когато я видите в ролята на Елизабет обаче, това със сигурност ще се промени. Много по-праволинейна и целеустремена от Филип, Елизабет е много привлекателна и много опасна и знае как да се възползва от качествата си.

Ноа Емерих (Noah Emmerich) е добре познат на феновете на сериали с ролите си в White Collar и The Walking Dead. В The Americans на него е поверена ролята на ФБР агента Стан Биймън, който случайно се мести да живее точно срещу семейство Дженингс.

Първоначално подозрителен към новите си съседи и особено към Филип, впоследствие Стан дори започва да го харесва и да общува с него. Само че като агент от отдела, който се занимава именно с разкриването на чуждестранните агенти на американска земя, включително и агенти на КГБ, Стан е огромна заплаха за Филип и Елизабет.

Сподели.