Александър Богданов: "8th Ball" e клубът на ъндърграунда!

Pinterest LinkedIn +

Нов клуб за авторска ъндърграунд музика отвори врати в София. Идеята е в него да свирят всички онези групи, на които музикалната индустрия в България може и да не обърне внимание.

Феновете на ъндърграунд звученето ще бъдат изненадани и от "народните цени", които обявиха от клуба - за сега входа е само 2 лв.!

Няколко часа преди официалното откриване се срещнахме с Александър Богданов - мениджър на клуба, когото повечето хора познават като Сашо Чорапа. Въпреки че е само на 21 години, той успя да сбъдне една своя мечта, от която музикалната сцена в България може само да спечели.

.: Как дойде идеята за клуба и от колко време го правиш?

Александър Богданов: От 10 март се занимавам сериозно с организацията. А идеята дойде миналата година през лятото. Бяхме се събрали в Докторската градинка с приятели и си говорехме за клубове за музика на живо. "О!Шипка" тъкмо беше затворил и нямаше въобще къде да се свири. Така се роди идеята и може да се каже, че успяхме да сбъднем една мечта. Но реализацията след това се оказа доста трудна...


.: Кое беше най-трудно в реализацията?

АБ: Много трудно беше да намеря мястото. Помещението, което успях да открия, не е голямо, но за нашите концерти е идеално! В момента подземието е репетиционна, но и то ще се отвори като част от клуба до десетина дни.


.: Разкажи ни за откриването и групите, които ще свирят тази вечер?

АБ: Тази вечер ще свирят Catalyst и Rise Above. Те са ми приятели и решихме взаимно те да открият.


Александър Богданов: "Групите трябва да се върнат на сцената и да започнат да свирят отново!"

.: Какво ще представляват тематичните вечери в клуба?

АБ: Ще има пънк, ска, хардкор, хип-хоп партита. На 15 август тук ще свирят германците Tragic Vision, а междувременно ще има и други концерти, но не са уточнени още.


.: Според теб в момента "8th Ball" има ли конкуренция сред софийските клубове?

АБ: Не, няма конкуренция. "Три уши" наподобява по някакъв начин "8th Ball", но не съвсем. "Алкохол" също тръгнаха с тази идея, но като гледам доста рядко се правят концерти сега там.


.: Обявихте "народни цени" – какво ще рече това?

АБ: Така виждам нещата – колкото по-евтино е, толкова повече хора ще идват. Докато места като "Backstage" и "Swinging Hall" са доста празни в момента. Това донякъде е заради цените – хората не могат да си позволяват да пият бири за по 3 лв. Като си прибавят и пари за такси и други работи става малко по-сложно.


.: Хубаво е, че си помислил за това, но мислиш ли, че може да се издържа цял клуб на такива цени?

АБ: Мисля, че да.


.: Кой може да свири тук, има ли някакви ограничения?

АБ: Всеки! Няма никакви ограничения. Единственото нещо, което трябва да направят групите, е да се свържат по някакъв начин с мен, да дойдат в клуба и да уредим концерта.


.: Много групи се разпаднаха или поне спряха да свирят именно защото изчезнаха клубовете за авторска музика на живо. Какво ще им кажеш сега на тях?

АБ: Да започнат да свирят отново и да се върнат на сцената! Това, което се случваше на музикалната сцена тук преди 5-6 години, си беше някакъв пик, който едва ли ще се върне, но пък не е и невъзможно. Освен това в България музикалната индустрия не включва в плановете си хардкор, пънк, ска групи. Те си остават ъндърграунд и това ще е техният клуб.


.: С какво ще се различава "8th Ball" от всички останали клубове и места в София?

АБ: С това, че "8th Ball" ще е клубът на всички. Всеки може да дойде тук да свири и да пие на народни цени.

За Avtora.com интервюто взе Елена Георгиева

Сподели.