Аюрведа дава решение за много проблеми

Pinterest LinkedIn +

Аюрведа е система за естествено лечение от 5000 години насам, която наистина издържа изпитанието на времето, считана от мнозина за най-старата наука за лекуване, която съществува.


Аюрведическата медицина се основава на предпоставката, че има три доши: Вата, Пита и Кафа. Другото основно според Аюрведа е, че болестите произлизат от дисбаланс в трите енергии и отдалечаване от природата. Какъв е вашият тип Аюрведа, зависи от вашия телесен състав, метаболизъм, храносмилане и други фактори.За какво точно е полезна Аюрведа? 

Според доклад от 2015 г., публикуван от Медицински център на Университета в Мериленд, аюрведичната медицина и подходяща аюрведична диета могат да помогнат за лечение на възпалителни, хормонални, храносмилателни и автоимунни състояния, включително:


 • Болестта на Алцхаймер
 • Тревожност или депресия
 • Астма
 • Рак
 • Деменция
 • Дисменорея (болезнена менструация)
 • Херпес
 • Високо кръвно налягане или холестерол
 • Болест на Паркинсон
 • Проблеми с менопауза
 • Предменструален синдром (ПМС) и спазми, но и много други.

Аюрведичните билки, практики и препоръки, включително йога и/или медитация, са също полезни средства за домашно лечение на акне, облекчаване на хроничен запек, борба със синдрома на хронична умора и намаляване на риска от затлъстяване.


Един от основните принципи на Аюрведа и това, което го отличава от западната медицина, е, че той отчита био-индивидуалността и цялостната връзка между тялото, ума и душата на човека.Вместо да лекува симптоми с лекарства и да пренебрегва основните проблеми, аюрведичната медицина има за цел да погледне основата на болестта и как тя е свързана с мислите, вярванията и начина на живот на човек. С други думи – с „жизнената енергия на човека“.


Това, което е особено интересно за изследователите, изучаващи традиционните лечебни методи като Аюрведа, е силата на ума и връзката му с тялото. Тъй като различни проучвания признават, че плацебо мисли със сигурност имат способността да променят здравето на някого, дори и след контролиране на влиянието им. Но след време се е установило, че Аюрведа не попада в тази категория.


Наистина ли е безопасна аюрведичната медицина?


Като се има предвид, че аюрведическата медицина се практикува от хиляди години, обикновено се смята за много безопасна. Съществува обаче известна загриженост относно риска от токсичност при използване на аюрведични съставки и билки, които не са строго регулирани и евентуално съдържат вредни вещества като тежки метали.


Важно е да посетите квалифициран аюрведичен лекар и да купувате аюрведични продукти винаги от добър източник. Имайки предвид, че американската администрация по храните и лекарствата, която не регулира аюрведичните продукти, заявява, че някои от тях могат да бъдат „потенциално вредни“ поради замърсяване от олово и/или живак, това не е доказано. Да не забравяме, че продуктите на конвенционалната медицина идват със странични ефекти именно заради съдържанието на синтетични, токсични вещества и тежки метали, които се съдържат дори във ваксините за бебета.


Въпреки недоверието, което някои могат да имат към естествените аюрведични медикаменти, проучвания са открили, че ефектите от интегриране на аюрведична медицина в живот на хората с много здравословни проблеми са най-вече положителни, защото аюрведичния подход включва безопасни и здравословни промени в начина на живот, като подобряване на диетата, йога и управление на стреса.


Обобщение


Аюрведичната медицина е древна индийска медицинска система, която се основава на естествени и холистични подходи за насърчаване на физическото и психическото здраве.


Аюрведа взема предвид био-индивидуалността и цялостната връзка на тялото, ума и душата на човека. Според аюрведичната медицина всеки е уникален по отношение на индивидуалния си баланс между три енергийни (или личностни) типа, наречени доши.


Практикуващи аюрведичен начин на лечение използват балансирана здравословна диета, полезни навици на живот, облекчаване на стреса и различни билкови лекарства за лекуване и поддържане на тялото в равновесие.


Аюрведичната медицина се използва за лечение на състояния и симптоми като артрит, диабет, възпалителни заболявания на червата, хормонални дисбаланси, автоимунни състояния, тревожност или депресия, алергии, умора, високо кръвно налягане или холестерол, здравословни състояния на кожата и много други.


Определено има, какво да научим от тази древна наука за здравето. Но най-полезно ще ви бъде, ако се обърнете за помощ към специалистите от двата най-добри центъра у нас за лечение по древните индийски методи – Аюрведа Клиник Банско и Аюрведа Клиник София.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.