Ада Лъвлейс "препрограмира" логото на Google за 197-ия си рожден ден

Pinterest LinkedIn +

Родената на 10 декември 1815 г. в Лондон Аугуста Ада Байрон, останала в историята като Ада Лъвлейс, е прочутата личност, чествана от Google с концептуален художествен Doodle навръх 197-та годишнина от появата й на бял свят. Фактът, че езикът за програмиране Ada, създаден по поръчка на Министерството на отбраната на САЩ, носи нейното име, не е случаен - графинята на Лъвлейс, която умира едва на 36-годишна възраст, е считана за първия програмист в историята.

Ада Лъвлейс е родена на 10 декември 1815 г. в Пикадили, Мидълсекс (днес част от Лондон). Тя е единственото законно дете на знаменития поет романтик лорд Джордж Байрон, но бракът между него и майка й Анна Изабел продължава само около година.

Ада расте като болнаво и много слабо дете и прекарва цялото си детство у дома над книгите. На 13-годишна възраст се разболява от шарка, в резултат на която дълго остава парализирана и близо година - на легло. С образованието й се заемат частни учители, сред които известни математици и създатели на научни трудове като Август Де Морган - първия професор по математика на Лондонския университет. В свое писмо до Лейди Байрон Морган предзнаменува следата, която възпитаничката му ще остави, съзирайки огромния й потенциал и откривателски дух.

През 1842 г. Ада превежда и разпространява статията на италианския математик и инженер Луиджи Менабрия, посветена на разработката на Чарлз Бабидж на аналитична машина, наподобяваща компютър, добавяйки извънредно много собствени идеи в нея. Сред тях е неин метод за автоматично пресмятане на уравненията на Бернули от машината. Именно този метод се смята за първия алгоритъм, писан специално за изчислителна машина, или иначе казано първата компютърна програма.

Графинята на Лъвлейс (титла, която получава като съпруга на Уилям Кинг - графът на Лъвлейс) умира от рак на 27 ноември 1852 г. Освен съпруга й, който я изоставя малко преди смъртта й след разговор, чието естество никога никой не узнава, я надживяват трите й деца. По нейно собствено желание е погребана до баща си в гробището на църквата St. Mary Magdalene в Хъкнал, Нотингам.

През 1998г. Британското компютърно общество учредява медал в чест на Графинята на Лъвлейс, който се дава за заслуги в областта.

Сподели.