A Young Doctor’s Notebook

Pinterest LinkedIn +

Брилянтен черен хумор и изненадващо завладяваща атмосфера - A Young Doctor’s Notebook е сериал, който опредлено си заслужава да видите. Поредицата на Sky Arts е базирана на едноименния сборник с разкази на Михаил Булгаков, а главните роли са поверени на Даниел Радклиф (Daniel Radcliffe) и Джон Хам (Jon Hamm).

Няколко уточнения за начало. Изненадващо е (безспорно приятна изненада), че един британски сериал е успял да улови толкова добре духа на руска литература. A Young Doctor’s Notebook е минисериал, за съжаление само в четири епизода. Даниел Радклиф (Daniel Radcliffe) и Джон Хам (Jon Hamm) всъщност изпълняват една и съща роля.

Сборникът с разкази "Записки юного врача" (Записки на младия лекар) е едно от първите произведения на Михаил Булгаков, когото повечето от вас вероятно свързват с романа "Мастер и Маргарита" (Майстора и Маргарита), екранизиран многократно.

Ако познавате творчеството на Булгаков това е напълно достатъчно, за да провокира интереса ви към сериала на Sky Arts, а ако не сте чели произведенията на руския писател, A Young Doctor’s Notebook със сигурност ще събуди любопитството ви към тях.


Може би именно защото е британски, A Young Doctor’s Notebook наистина залага на черния хумор и едновременно с това успява елегантно да съчетае сериозното и забавното. Дори за момент да ви се стори, че в сериала не липсва излишна доза натурализъм, тя определено не е самоцелна, дори напротив - илюстрира изключително добре разликата между теорията и прилагането на медицината, с която се сблъсква основният персонаж.

Идеята:

Сборникът с разкази "Записки на младия лекар" на Булгаков е определян като полуавтобиографичен, защото (като много други гениални писатели) авторът е лекар по образование и по време на Руската революция през 1917 година, току-що дипломирал се, е работил като лекар в малко село в провинцията.

Сценарият на A Young Doctor’s Notebook е дело на Алън Конър (Alan Connor), Марк Чапел (Mark Chappell) и Шон Пай (Shaun Pye), познат с работата си над сериала Never Mind the Buzzcocks. Режисьор на сериала е Алекс Хардкасъл (Alex Hardcastle), работил над изключително успешни телевизионни заглавия като Suburgatory, Lead Balloon и The Office.

Началото:

A Young Doctor’s Notebook стартира в началото на декември по Sky Arts и още с първия си епизод успява да спечели вниманието както на критиката, така и публиката.  

Историята:

Докато претърсват кабинета му докторът (Джон Хам) попада на забравена тетрадка със записки, които си е водил като млад. Така си припомня как, току-що завършил образованието си, е бил изпратен в една селска болница.

Неговото младо аз (Даниел Радклиф) е изправено пред сериозни предизвикателства - не само защото трябва да се докаже като лекар въпреки пренебрежението, което предизвикват младостта му и липсата на брада, а и защото едновременно с това трябва да се бори с невежеството на пациентите си, което често сериозно затруднява лечението. 

Допълнително препятствие се оказва и фактът, че започва да открива ужасяващите разлики между теорията на медицина и прилагането й на практика. Огромната отговорност, която се стоварва върху него, го кара да се съмнява в собствената си компетентност. Въпреки трудностите обаче години по-късно той ще си припомня началото на кариерата си като единственото време, когато е бил истински щастлив.

Героите и звездите:

Вероятно още дълго време ще свързваме Даниел Радклиф (Daniel Radcliffe) най-вече с поредицата филми Harry Potter, но той определено успя да докаже, че няма намерение да се подреди сред актьорите, които остават с една-единствена запомняща се роля. След като в началото на годината го гледахме в екранизацията по романа на Сюзан Хил (Susan Hill) The Woman in Black, сега за пръв път го виждаме в сериал.

Ролята му в A Young Doctor’s Notebook не само няма да разочарова феновете на младия британски актьор, но вероятно ще му спечели нови, защото изпълнението му наистина е впечатляващо. За това вероятно допринася не само фактът, че си партнира с Джон Хам, но и това, че е почитател на творчеството на Булгаков и A Young Doctor’s Notebook е проект, над който е работил с удоволствие.

Отличеният със Златен глобус Джон Хам (Jon Hamm), когото със сигурност свързвате както с хитовия сериал Mad Men, така и с кино заглавия като The Town на Бен Афлек, Sucker Punch и Friends with Kids, също признава, че е работил над A Young Doctor’s Notebook с огромно удоволствие. А сцените, в които персонажът му общува със собствено си по-младо аз (тоест с Радклиф), са повече от забавни.

Сподели.