A Million Ways to Die in the West - Барни Стинсън в Дивия Запад

Pinterest LinkedIn +

Не всичко, което прави Сет Макфарлън (Seth MacFarlane), е добро, но не можем да му отречем брилянтните попадения като Ted (Приятелю, Тед) и Family Guy (Семейният тип). Брутален, циничен, но все пак донякъде симпатичен, A Million Ways to Die in the West (Който оцелее, ще разказва) едва ли ще спечели нови фенове на Макфарлън и може би леко ще разочарова старите.

Проблемът с A Million Ways to Die in the West е, че очаквахме много повече. Заради актьорите, заради темата, защото Ted беше страхотен, защото го чакаме от доста време и по още около милион причини. Вярно, че пародията е жанр, препънал много хора, но определено не очаквахме Макфарлън да е сред тях. Все пак именно това прави (при това доста успешно) от години.

A Million Ways to Die in the West не е слаб филм, просто можеше да бъде много по-добър. Убедени сме в това заради всички изброени вече причини. Преди да решите да го гледате, задължително трябва да знаете, че, ако не ви понася брутален хумор, това със сигурност не е вашият филм. Все пак продукцията неслучайно е с рейтинг R.

От друга страна, ако нямате проблем със смешките на тема газове, ще установите, че освен тях в A Million Ways to Die in the West има и няколко наистина много добри попадения. Макфарлън, който този път е режисьор, сценарист и изпълнител на главната роля, е успял да събере всички характерни за уестърните клишета на едно място.

След това ги е пречупил през странното си, но понякога доста остроумно чувство за хумор. В резултат лентата съдържа твърде висока доза смешки на тема газове, малко излишен натурализъм, една-две сцени, които, колкото и да сте пристрастни към подобен тип пародии, ще ви дойдат в повече, но и откровено брилянтни моменти, заради които си струва да преглътнем всичко останало. Нямаме предвид Чарлийз Терон (Charlize Theron), но и тя е прекрасна.

A Million Ways to Die in the West не е само дебелашки хумор и куп известни актьори. Той е пародия колкото на уестърните като жанр, толкова и на онези комедии, в които, докато тичаш след неправилната жена, си на косъм да не забележиш колко те харесва някоя далеч по-подходяща за теб дама.

Нийл Патрик Харис (Neil Patrick Harris) е ходеща самоирония, той дори използва същите изрази като в How I Met Your Mother. Истински Барни Стинсън на Дивия Запад. Персонажът на Джовани Рибизи (Giovanni Ribisi) пък е толкова трогателно смотан, че просто е невъзможно да не изпитате съчувствие към него. Колкото до милионите начини да загинеш внезапно, няма как да не признаем изобретателността на Макфарлън.

Неизбежно е и да си зададем въпроса, който той самият си задава през целия филм - какво му е толкова хубаво на Дивия Запад? Няма никаква причина човек да пожелае да живее там, освен ако няма страхотна приятелка и няколко наистина странни овце.

Макар че Ted беше доста по-добър, A Million Ways to Die in the West също си заслужава да се види. Не само заради страхотните актьори, а и заради неочаквания край - симпатично намигане и нетрадиционен поглед към уестърните.

За финал ви предлагаме поглед към една наистина класическа пародия на уестърн, чийто режисьор е Мел Брукс (Mel Brooks). Blazing Saddles е номиниран за три награди "Оскар" и от 1974 година, когато излиза, до днес си остава ненадмината класика в жанра.


Сподели.