A-Ha - Analogue

Pinterest LinkedIn +

Есента е сезонът, през който се случват почти всички важни музикални събития от Норвегия. 2005-та година не прави изключение - единадесет години, след като обявиха официалната си раздяла, A-Ha се завръщат с осмия си студиен проект, озаглавен “Analogue”.

Преди издаването на албума, A-Ha подготвят публиката с няколко забележителни появи: излизат на сцената на Live 8 в Берлин, а малко по-късно изнасят концерт пред най-многобройната публика, събирана някога в Норвегия – в края на август във Фронерпаркен, Осло – “...просто ние и 120 хиляди от нашите най-близки приятели”, както отбелязва Магне Фурухолмен.
 
Новият албум и турне идват точно 20 години, след като A-Ha застават на първо място в Billboard “Hot 100” и завладяват света с парчето “Take On Me”. Групата покорява редица върхове в музиката, изживява спадове и разочарования, но през всичките тези години тримата успяват да останат приятели, за да стигнат през 2005 г. до “Analogue”.
 
Есента на 1980 г. - Магне Фурухолмен и Пол Савой представят на света (или по-точно на една много малка част от него) своята първа плоча, а името на групата е “Bridges”. Есента на 1983 г. – към групата се присъединява Мортен Харкет, който бързо се утвърждава като фронтмен. Триото се преименува на A-Ha и подписва първия си голям договор със звукозаписна компания - Warner Bros.
 
Есента на 1985 г. – песента "Take On Me" става не само най-популярното парче на групата, но на практика се превръща в нещо като химн на поп музиката на 80-те години. Дебютният им албум “Hunting High and Low” окупира челните места в класациите. Есента на 1986 г. - видеоклипът към "Take On Me" печели 4 награди на церемонията на MTV. През есента на следващата година, A-Ha издават втория си албум "Scoundrel Days".
 
До есента на 1990 г. те имат 13 сингъла на първо място в Топ 30 на Великобритания, техният втори дом, където живеят от вече близо 20 години. През есента на 1994 г. тримата от A-Ha официално съобщават, че се разделят. Следват соло проекти до есента на 2000 г., когато се събират единствено в студиото, за да запишат албумите "Minor Earth, Major Sky" и "Lifelines" (2002).
 
С “Analogue” Мортен, Магне и Пол се впускат в ново начинание – договор с нова звукозаписна компания (Юнивърсъл Мюзик) и нов албум.
 
“Новото при нас е, че сега обединихме опита и вижданията си от годините, когато бяхме разделени и създадохме една съвсем различна атмосфера в групата. За разлика от последните два проекта, когато вътрешните борби бяха водещи и влияеха върху музикалната насока. Сега направихме един много по-чист, много по-сплотен албум, с който мисля, че групата отиде на друг етап”, казва Магне.
 
“Последният ни албум (Lifelines) беше направен по много разпилян начин – различни продуценти, много шефове, различни мнения... Не искахме същото да се случи и с новия ни проект. Ето защо избрахме да работим само с един продуцент - Мартин Терефе, и това беше правилно решение. Прекарахме страхотно време в студиото и с Флуд, който смеси всички парчета. Ние сме му големи фенове, заради цялата му работа по албумите на Smashing Pumpkins, Depeche Mode, U2 и PJ Harvey.”
 
Видеото към ”Celice”  е заснето в един от най-прочутите публични домове в Берлин. “Видеоклипът носи силна идея, представена чрез малки визуални епизоди на хора, поставени в различни ситуации на объркване и изолация”, разказва Пол.
 
“Celice" беше написана повече като супер меланхолична балада", допълва Магне Фурухолмен, "дори не бях сигурен, че искам да влезе в албума, но тогава продуцентът Мартин я чу и каза, че песента е абсолютен хит и единственото, което трябва да се промени, е да вдигнем малко темпото. След един ден в студиото той промени до голяма степен първоначалната идея на парчето. Текстът на "Celice" е мрачен и тъжен, но всъщност A-Ha винаги са се интересували от тъжните и мрачни неща в живота.”
 
През септември т.г., преди излизането на албума, A-Ha отиват на първото си турне в САЩ след близо 20 години. Петте концерта са изцяло разпродадени, а групата представя както песни от новия албум, така и част от златните си хитове. “Завърнахме се към собствената си история, но погледнато под друг ъгъл”, споделя Мортен, “тези концерти в САЩ оказаха голямо влияние върху нас... заредиха ни с нова сила и енергия.”
 
Траклист:
 
1. Celice     
2. Don't Do Me Any Favours     
3. Cosy Prisons     
4. Analogue     
5. Birthright     
6. Holyground     
7. Over The Treetops     
8. Halfway Through The Tour     
9. Fine Blue Line     
10. Keeper of the Flame     
11. Make It Soon     
12. White Dwarf     
13. Summers Of Our Youth     
14. A-Ha- Softwareplayer Analogue
 
“Analogue” е на музикалния пазар от Вирджиния Рекърд/Universal Music
Сподели.