7 факта за целувката, които ще ви накарат да преосмислите значението й

Pinterest LinkedIn +

Имайки предвид факта, че на някои места в света като Южна Америка, Азия и Африка целувките са абсолютно непознати, а на други - публичното целуване е строго забранено, съвсем естествено идва и въпросът какво още не знаем за целувките.

Вижте няколко факта, които определено ще ви изненадат.

Произход на думата

"Кiss" – английската дума за целувка, произлиза от староанглийската "cissan", която е с доста неясно значение, но според повечето теории тя описва звука, който издаваме, когато целуваме.

Ползи за здравето

Странно е, че размяната на бактерии може да бъде полезна, но очевидно е така. Този, да го наречем бактериален обмен, засилва имунитета и ни предпазва от вируси. Друг здравен бонус от целуването е, че то повишава пулса и съответно понижава кръвното налягане.

Първата целувка се помни цял живот. Наистина!

Допитване, в което са участвали 500 души, показва, че първата целувка е сред най-важните събития в живота, нещо повече, по-голямата част от запитаните са я определили като по-значима дори от загубата на девствеността.

Целуването – истинска тренировка

Факт. Ние не просто се целуваме, всъщност страстната целувка успява да раздвижи общо 146 мускула, от които 34 лицеви  и 112 ортостатични.

Целувката е била напълно непозната в Древен Египет

Дори Клеопатра, известна с любовните си завоевания, може би никога не се е целувала…

Целувките намаляват стреса

Научно доказано е, че целувките намаляват нивата на хормона на стреса – кортизол, и ни карат да се чувстваме спокойни и защитени.

С целувките са свързани най-странните закони

В американския щат Кънектикът е абсолютно забранено да целуваш жена в неделя, а във Франция на двойките е забранено да се целуват на перона заради високия брой влюбени двойки, които били прегазени от приближаващите влакове.

Сподели.