"50 нюанса сиво" донесе 95 милиона на авторката си, Forbes я обяви за най-печелившия писател на годината

Pinterest LinkedIn +

Британката Е. Л. Джеймс беше обявена от Forbes за най-високоплатената писателка в света за последните 12 месеца благодарение на еротичната си трилогия "50 нюанса сиво". Въпреки че преди известно време книгите от поредицата бяха посочени като най-често захвърляните и непрочитани докрай произведения, интересът към пикантното четиво все пак се оказа достатъчно голям, за да захрани банковата сметка на авторката си с цели 95 милиона долара в рамките на една година.

От Forbes отбелязват, че успешните продажби на "50 нюанса сиво" се дължат до голяма степен и на популяризирането на електронните книги. Благодарение на тях любителите на еротичната литература могат да четат нашумялата трилогия онлайн, което пък им спестява притесненията, че някой може да ги обвини в неморалност.

На второ място в ежегодната класация на най-богатите писатели според авторитетното издание е Джеймс Патерсън, автор на поредицата за психолога и детектив Майкъл Крос.

Патерсън, който през последните три години беше винаги отличникът на тази класация, е спечелил 91 милиона за същия период, но има големи шансове да си възвърне първенството, тъй като според анализаторите на Forbes успехът на "50 нюанса сиво" е по-скоро временно явление.

Третият най-печеливш автор на годината е създателката на "Игрите на глада" Сюзан Колинс, чиито годишни приходи възлизат на 55 милиона долара. За добрите й финансови резултати голяма роля е изиграла едноименната филмова екранизация на нейната антиутопия, която инкасира почти 700 милиона долара от продадени билети.

Четвърти в класацията е Бил О`Райли, който спечели 28 милиона долара с провокативните си заглавия "Убий Линкълн" и "Убий Кенеди", а в момента работи върху още по-скандална книга - "Убий Исус". 

Челната петица се допълва от неизменната Даниел Стийл, която е автор на 128 книги, продадени в над 600 милиона екземпляра, а през последните 12 месеца е спечелила 26 милиона долара.

И докато авторството на повечето от най-печеливши писатели на годината едва ли може да бъде оспорено, победителката в класацията Е. Л. Джеймс вече е страна по различни съдебни дела.

Според студиото Smash Pictures, което засне порнографска кинопародия по нашумелите й романи, "89% от съдържанието на книгата е съставено от материали, поместени от фенове във fan fiction под заглавието Masters of the Universe и базирани на поредицата Twilight на Стефани Майер. Голяма част от текстовете са били публикувани в периода 2009 - 2011 г. в публични домейни като fanfiction.net и в личния сайт на Ерика Ленърд".

По еротичната трилогия предстои да бъде заснет филм, но все още не е ясно кои актьори ще се превъплътят в главните роли - на невинната студентка Анастейжа Стийл и на младия и леко извратен мултимилионер Крисчън Грей.

Сподели.