5 малко известни ползи от пълноценния сън

Pinterest LinkedIn +

Отдавна е доказано, че пълноценният сън е един от най-важните фактори за нашето здраве. Малко известни са обаче останалите ползи от доброто наспиване, а те никак не са за подценяване.

Вижте какви вълшебства прави сънят с тялото ни:

Възстановява, презарежда и лекува

Пълноценният сън възстановява силите, тонизира и оказва незаменимо влияние при много здравословни проблеми – сърдечни, психични и неврологични. По време на сън се задейства имунният механизъм, което обяснява защо при грип или настинка се чувстваме много по-добре сутрин, след като сме се наспали.

Понижава нивото на стреса

Достатъчни са само 8 часа сън, за да премахнете натрупания през деня стрес, затова старайте се да си осигурявате оптималната доза.

Гони негативизма и мрачните мисли

В края на деня е нормално да попаднем в плен на мрачно настроение, което да не ни позволява да виждаме светлина в бъдещето или пък решение на конкретен проблем. Но нали не сте забравили, че утрото е по-мъдро от вечерта? Наспете се хубаво и ще се убедите, че нещата всъщност не са толкова зле.


Подпомага творческото мислене

Пълноценният сън подобрява мозъчната дейност. Добре е да знаете това, когато решите да работите през нощта, вместо да поспите. По време на сън мозъкът не спира да работи, което обяснява защо често се събуждаме с нови идеи или решения на дилеми, които преди това са ни се стрували невъзможни.

Улеснява усвояването на знания и запаметяването на информация

Неслучайно учените съветват, ако искаме по-лесно да научим нещо, да го прочетем непосредствено преди заспиване. За да бъде по-бързо усвоена новата информация, мозъкът първо трябва изчисти ненужното от старата. Убедете се в това, като направите следния експеримент: прочетете няколко пъти кратък текст и проверете какво помните от него на следващата сутрин.

Сподели.