15 Декември 2018, 13:26

3 книги, с които да направите оригинален подарък за 8-ми март

Google+ Pinterest LinkedIn +

"Първа любов и други повести" на Иван Тургенев

Първа любов и други повести Иван Тургенев Топли, емоционални, различни, героите на Тургенев променят литературата на   своето време и продължават да вълнуват читателите до днес. Истински новатор   в  средата на XIX век, младият писател не се страхува да експериментира нито в   стилово, нито в жанрово отношение.

 Успял да впечатли с творчеството си Достоевски още когато е съвсем млад,   Тургенев умее еднакво майсторски да пресъздава и щастието, и дълга, и   егоизма.  Женските образи в повестите му са своенравни и всеотдайни,   разкрепостени и раними, незименно романтични и склонни да следват сърцата   си, дори когато това означава да нарушат обществените норми.

 В "Първа любов и други повести" са събрани някой от най-ярките "любовни"   повести на Тургенев: "Ася", "Пролетни води", нетрадиционната "Песен за   тържествуващата любов" и разбира се, "Първа любов", чието име носи сборникът.

 А той би бил прекрасен подарък за всяка дама, която обича руската класическа   литература. Най-прекият път към него е ТУК.

 "Недоразумение в Москва" на Симон дьо Бовоар

 Симон дьо Бовоар е колкото ярка, толкова и противоречива личност. Философ и   писател, тя е много повече от жената, споделяла живота на Жан-Пол Сартр.   Нетрадиционната им връзка, белязала живота и творчеството и на двамата   обаче,  е изключително вълнуваща.

 "Недоразумение в Москва" е едно от по-малко познатите произведения на   Симон дьо Бовоар. Написана през шейсетте години, новелата е издадена наколко десетилетия по-късно. Историята проследява двама пенсионирани учители, които преживяват съпружеска криза.

Едно пътуване до Москва, където двойката посещава дъщерята от първия брак на мъжа, разкрива постепенно както страха им от старостта, така и дълго трупаното огорчение. Критичен портрет на Съветския съюз в средата на шейсетте, "Недоразумение в Москва" впечатлява с дълбочината на посланието и краткостта на формата си.

А дали двамата герои са отражение на писателката и Сартр, ще ви оставим да откриете сами. Можете да го направите ТУК.

"Жената на стълбата" на Бернхард Шлинк

Жената на стълбатаБернхард Шлинк е автор на превърналия се в истинска сензация роман "Четецът", чиято екранизация, режисирана от Стивън Долдри, спечели "Оскар" за най-добър филм. Онези от вас, които са гледали или чели "Четецът", едва ли има нужда убеждаваме, че си заслужава да отделят време за "Жената на стълбата".

В случай че не познавате творчеството на Бернхард Шлинк, а искате да зарадвате важните жени в живота си с хубав роман, ето като какво трябва да знаете. "Жената на стълбата" е роман със стройна конструкция, написан с характерния за автора си ясен, съвършен в своята простота стил.

Историята започва с появата една картина смятана от всички за отдавна изчезнала. На картината е нарисувана жена. "Завръщането" на платното смущава изкуствоведите, но в много по-голяма степен обърква живота на тримата мъже, които някога са били влюбени в модела.

Дали някой от тях ще успее да спечели отново любовта на жената от картината, можете да разберете ТУК.

Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.