24 май - ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Pinterest LinkedIn +

На 24 май в България честваме Деня на българската просвета и култура и създаването на писмеността от братя Кирил и Методий. Националният ни празник датира от далечната 1851 г., когато според исторически свидетелства, в Пловдив е била първата официална проява в чест на "Солунските братя" - в едноименно епархийско училище "Св. Св. Кирил и Методий".

От 1863 г. той се установява и като църковен празник на светите равноапостоли, като до голяма степен историческото дело се превръща в символ на бъдещата църковна независимост срещу гръцката Вселенска патриаршия. От 11 май същата година след решение на Всеруския Синод, се празнува и от всички православни славянски страни.

Първоначално се е провеждал на 11 май, но след края на Първата световна война и въвеждането на григорианския календар през 1916 г., държавата и църквата се обединяват в решението празникът да се чества на 24 май.

През 1969 г. се отделят Църковният от Светският календар, затова днес честваме два пъти празника - първо на 11 май, а след това и на 24-ти.

С решение на Деветото народно събрание обаче от 30 март 1990 г. за официален празник на Народна Република България (по-късно - Република България) е обявена именно днешната дата - 24 май.

Сподели.