2000 куфяха на брутален метъл фестивал в Каварна

Pinterest LinkedIn +

Ден след успеха на “Kaliakra Rock Fest” на същото място – градския стадион Калиакра в гр. Каварна, се проведе и значително по-екстремният фестивал “Thrash Til Death”, организиран от местната община и Ozz Music.

За разлика от прецедента от предния ден, когато концертът започна 30 мин. преди обявения начален час, началото на “Thrash Til Death” беше сложено 60 мин. след обявеното.

Точно в 20:30 ч. на сцената се качиха българите от “Symbolic”, които показаха завиден хъс и изсвириха няколко собствени песни пред погледа на около 800 души.

Добрият звук допълнително подчертаваше възможностите на групата и те завършиха участието си с кавъра на Carcass “Heartwork”.


Сlaymore на Thrash Til Death
Снимка:Avtora.com

Втори се качиха русенците Claymore, чийто барабанист даде всичко от себе си и публиката заслужено ги аплодираше. За приятна изненада на едни и за възмущение на други, групата също завърши изпълнението на краткия си, но брутален сет, с кавър, при това на хедлайнерите на вечерта Napalm Death. Песента беше предварително анонсирана като любимо парче и в памет на техен приятел, който наскоро е починал.


Enthrallment на Thrash Til Death
Снимка:Avtora.com

На плевенчаните Enthrallment се падна честта трети да излязат пред публиката, която вече наброяваше 1000 човека. Традиционно мощно и интензивно те показаха, че зад това изпълнение седи много труд и репетиции, още повече че скоро им предстои мини турне в няколко западни държави. Техният вокал Пламен безспорно е един от най-добрите в дет/грайнд стила в България и със завидна лекота се справи с песните от последния им албум “Smashed Brain Collection”, които изсвириха.

След кратка пауза за настройване на инструментите излезе и последната българска група Past Redemption. Те заложиха предимно на представяне на песните от последния си албум “Forever Burning Scorn”, които правеха всичко, за да “вдигнат” позаспалата публика, която очевидно вече чакаше хедлайнерите. Заради проблемите си с вече бившия им вокалист, софиянците излязоха с Киро от Hyperborea.

След 20-минутно изпълнение групата обяви последната си песен, която също се оказа кавър на Napalm Death. За съжаление “Suffer The Children” не се получи по най-добрия начин поради проблеми с китарите, но въпреки това феновете изпратиха групата с  аплодисменти.


Mystic Cyrcle на Thrash Til Death
Снимка:Avtora.com

С това дойде време и за първите гости от чужбина, които бяха немските блек метъли Mystic Circle. Както се и очакваше от такава група, те излязоха облечени от горе до долу в кожени дрехи с метални капси по тях. Още от първите секунди на тяхното изпълнение стана ясно, че бандата не се шегува нито като имидж, нито като музика.

За 70 минути групата “разходи” публиката из всичките си седем  албума, като естествено заложи на по-известните си парчета и кавър на класиците Celtic Frost. Не липсваха и моменти, в които вокалът им Ezpharres задаваше риторични въпроси към феновете относно Господ и това, че истината за живота може да бъде намерена в сатанизма. По този повод той посвети последната им песен “Open The Gates of Hell” от едноименния им албум от 2003 г. на своя приятел и колега Jon от Dissection, който се самоуби преди две седмици.

Малко преди полунощ дойде ред и на другите представители на немската метъл школа Destruction да покажат какво могат. С три гостувания в България за по-малко от две години Schmier и компания вече се чувстват като у дома си.


Destruction на Thrash Til Death
Снимка:Avtora.com

Еуфорията на българската публика от появата на любимците им не закъсня и траш касапницата започна. Добре познавайки желанията на феновете си, групата заложи предимно на песни от златният им период от 80-те. Феновете успяха за пореден път да чуят хитове като “Life without sense”, “Mad Butcher” и “Bastial Invasion”.

Изпълнението на сравнително по-новата “Nail To the Cross” затвърди твърдението на Schmier, че това е новият химн на групата. В завидна форма тримата дадоха най-доброто от себе си и изказаха благодарността си към българските фенове, които винаги са ги подкрепяли.

И ето, че настъпи моментът няколко поколения фенове на грайндкора да видят на живо кръстниците на стила, Napalm Death. Сред публиката имаше хора от всякакви социални групи и възрасти, включително и най-търсеният режисьор на видеоклипове у нас Валери Милев, който е истински дайхард фен на британците.

Малко след 02:00 ч пред погледа на 2000 души на сцената излязоха “машината за месо” – Mark “Barney” Greenway (вокали), Shane Embury (бас), Mitch Harris (китара) и Danny Herrera (барабани).

Трудно е да се опише това, което само те могат, но малко групи са в състояние да свирят по този начин. Barney, който не спря и за секунда да подскача, през цялото време между песните говореше на хората, колко е важно да мислят с главите си и да не се оставят да ги манипулират. Бяха споменати и George Bush, и Tony Blair, като пред техните имена присъстваше и неизменната думичка “ fuck”. Това е и основната идея в предстоящият им албум “Smear Compaign”, който излиза официално в средата на септември и е насочен срещу религията и политиката.


Napalm Death на Thrash Til Death
Снимка:Avtora.com

Българските фенове чуха няколко песни от новия материал, но истинската лудница настана, когато прозвучаха класиките-резачки “Suffer The Children”, “Scum” и завършващата “Siege of power” от далечната 1987 г.

За всички онези, които бяха там, тези 90 минути “напалмова смърт” определено ще останат незабравим спомен за цял живот. И финалните думи на група, че ще свирят пак в България, никак не са безпочвени след като стана ясно, че китаристът им Mitch си е купил къща в близост до Варна. Както се казваше във един филм: “Това е едно добро начало.”

Сподели.