20 секунди, които са важни за здравето

Pinterest LinkedIn +

Според проучване около 30 процента от хората от време на време или винаги пропускат да си измият ръцете, след като са посещавали обществени тоалетни. 60 процента пък признават, че вместо да измият ръцете си напълно, просто ги обливат за кратко с вода.

Хората, които наистина си мият ръцете, прекарват средно около 5 секунди над мивката. Доказано е обаче, че ако не си търкате ръцете със сапун минимум 20 секунди, ефектът от миенето е минимален и не действа срещу вредните микроби и вируси.

 Кога трябва да миете ръцете си?

- Преди, по време и след готвене

- Преди хранене

- Преди и след полагане на грижи за някого, който е болен

- След лечение на порязвания или рани

- След издухване на носа, кашляне или кихане

- След докосване на животно, храна на животни или животински отпадъци

- След докосване на боклук

Как правилно да измиете ръцете си?


- Намокрете ръцете си с чиста течаща вода (топла или студена) и сложете сапун. Използвайте мек тоалетен сапун, най-добре глицеринов. В течния сапун пък се съдържат добавки, които предотвратяват изсъхването на кожата.

Според изследване антибактериалните сапуни не вършат кой знае каква работа повече в сравнение с обикновените. Те могат да се окажат дори вредни, защото са в състояние да намалят естествените защитни механизми на организма срещу определени канцерогенни агенти.

- Разтривайте ръцете си една в друга, за да се получи пяна, и търкайте добре между пръстите, под ноктите и гърба на ръцете.

- Продължете търкането най-малко 20 секунди. Ако нямате таймер под ръка, просто изпейте песничката Happy birthday от начало до край два пъти.

- Изплакнете добре ръцете си под течаща вода.

- Опитайте се да не пипате кранчето с ръце, когато спирате водата. Използвайте за това по възможност сектора над китката.

- Изсушете ръцете си с чиста кърпа или сешоар. 

Измиването на ръцете със сапун и вода е най-добрият начин да се намали броя микроби върху тях. Ако не са ви налични, то тогава използвайте дезинфектант на алкохолна основа, който да съдържа най-малко 60 % алкохол. Дезинфектантът може бързо да намали микробите по ръцете, но не премахва всички видове микроби. Освен това този продукт не е особено ефективен, когато ръцете са видимо мръсни.

 Как се използва дезинфектантът?

- Нанесете продукта на дланта на едната ръка

- Разтривайте ръцете си една в друга

- Разтривайте продукта върху всички участъци на ръцете и пръстите ви, докато ръцете ви изсъхнат.


Разбира се, честото миене на ръце може да ги изсуши. Използвайте подхранващи и хидратиращи кремове, за да поддържате влагата на кожата на ръцете, както и розова вода, за да възвърнете мекотата им. 

Редовното и правилно миене на ръцете е един от най-лесните и ефективни начини, за да избегнете заразяване с грип, настинки, бактерии като салмонела и E.coli, пневмония и хепатит.

Изследвания показват, че миенето на ръцете с вода и сапун, особено след ползване на тоалетна и преди хранене, спомага за намаляване случаите на стомашно-чревните инфекции с повече от 40 процента. Затова не пренебрегвайте този навик и се грижете добре за вашата хигиена, а покрай нея за здравето си.

Сподели.