2 Days in New York - малко лудост по френски с американски подправки

Pinterest LinkedIn +

Много или малко са два дни и колко неща могат да се объркат за толкова време? Френската актриса Жюли Делпи (Julie Delpy) дава един забавен и малко особен отговор на тези въпроси в новата си лента "2 дни в Ню Йорк" (2 Days in New York), на която е и режисьор.

Междукултурните различия или поне онази малка част от тях, която все още съществува, когато става дума за разликата между американската и европейската култура, винаги са забавлявали филмовите режисьори. 2 Days in New York е своеобразно продължение на една от предишните ленти от филмографията на Делпи като режисьор - 2 Days in Paris.

Забавна, неангажираща и доста ексцентрична комедия, 2 Days in New York съчетава класически американски happy end с европейски хумор и доза абсурд.

Нищо не може да обърка идиличното съществуване на една влюбена двойка така, както пристигането на група роднини. В конкретния случай проблемът е не във факта, че са французи, а по-скоро, че са едно доста шантаво семейство. Поведението им може да ви се стори пресилено идиотско на моменти (без очевидна причина за това), но подобно решение вероятно е оправдано от жанра на филма.

Жюли Делпи е не само режисьор и изпълнител на главната роля в лентата, но и неин съсценарист. 2 Days in New York проследява развитието на персонажа от 2 Days in Paris - Марион. Тя живее в Ню Йорк заедно със сина си, новия си приятел Мингъс и двете им деца от предишни връзки. И е доволна, че семейството й ще им дойде на гости до момента, в който те пристигат.

Делпи е позната на кинофеновете не само с режисьорските си творби 2 Days in Paris, историческата драма The Countess и комедията Le Skylab, но и с актьорските си изпълнения в Before Sunset с Итън Хоук (Ethan Hawke), Broken Flowers с Бил Мъри (Bill Murray) и The Air I Breathe с Анди Гарсия (Andy Garcia). Работата й като сценарист също й носи признание и номинация за Сезар за 2 Days in Paris и за Оскар за сценария на Before Sunset.

Ролята на Мингъс е поверена на Крис Рок (Chris Rock), когото със сигурност сте свикнали да виждате в комедии като Death at a Funeral, Grown Ups и наскоро излезлия What to Expect When You're Expecting. Този път той е изненадващо сериозен в образа си на радиоводещ, който се старае да приема странностите на френската си приятелка. И странностите на семейство й, но те му идват малко в повече. Самият той също си има необичайни навици, сред които е воденето на разговори с картонената фигура на американския президент.

Френската "инвазия" в Ню Йорк се състои от бащата на Марион, прекалено разкрепостената й сестра Роз, и Ману - изключително дразнещ и нетактичен, бивш приятел на Марион и настоящ на сестра й. В резултат на пристигането им в отношенията между Марион и Мингъс се появява доста напрежение, провокирано от склонността към ексхибиционизъм на Роз, афинитета към марихуана на Ману и фамилиарното детинско поведение на бащата на Марион.

Двата дни, в които всичко успява да се обърка, съвпадат с изключително важно за Марион събитие в професионален план - откриването на новата й фотоизложба, на която освен снимките й, се продава и душата й. Вложената ирония към крайните арт идеи е едно от най-свежите хрумвания в лентата. Естествено, за толкова необичайно предложение се намира и доста ексцентричен купувач - актьорът Винсент Гало (Vincent Gallo), когото вероятно свързвате с Arizona Dream, Buffalo '66 и Tetro, а в случая играе самият себе си.

Актьорският състав е допълнен от красивата Алексиа Ландау (Alexia Landeau) в ролята на Роз и бащата на Жюли Делпи, френския актьор Албер Делпи (Albert Delpy), с когото тя се снима не само в 2 Days in Paris, но и в Before Sunset.

Като прибавим към всичко това няколко нервни пристъпа, една гигантска лъжа, която всъщност има доста положителен резултат, куп недоразумения и щастлив край, се получава симпатична комедия, която някои критици сравняват с филмите на Уди Алън. Дали са прави, оставяме да прецените сами.

Сподели.