Топ 30 футболни отбори по приходи за сезон 2020/21

Pinterest LinkedIn +

30-те най-богати футболни клуба отчитат близо 10 милиарда евро приходи за сезон 2020/21 година. Това показват данните на агенция Deloitte, която от 25 години подготвя тази класация. Сумата щеше да бъде значително по-голяма, но пандемията засегна не само клубовете, но и техните структури. Почти целия изминал сезон се изигра без публика на стадионите. Дори и без фенове по трибуните, срещите все пак се проведоха, а букмейкъри България предоставиха на своите клиенти отлични коефициенти за всички значими футболни срещи. Именно най-големите загуби за клубовете бяха регистрирани от липсата на приходи от мачовете. Повече от грандовете се опитаха да компенсират дупките в бюджета си чрез по-добър мениджмънт. Някои от тях се справиха отлично и натрупаха стотици милиони приходи. Кои бяха отличниците, вижте в класацията.   

 

  1. Манчестър Сити

Финалистът в Шампионската лига и шампион във Висшата лига на Англия Манчестър Сити се изкачи на първо място по приходи. „Гражданите“ генерираха печалба от 645 милиона евро и свалиха от върха Барселона. „Небесносините“ от „Етихад“ са четвъртият клуб, който заема първа позиция в историята на класацията.

 

  1. Реал Мадрид

Реал Мадрид приключи годината с оборот от 641 милиона евро и това му отрежда второ място в класацията. Белият балет не беше „шумен“ на трансферния пазар, както обикновено и не привлече големи звезди в селекцията си. „Кралете“ решиха да инвестират в инфраструктура и започнаха ремонт на клубния си стадион „Сантиаго Бернабеу“.

 

  1. Байерн Мюнхен

Германският шампион Байерн Мюнхен отпадна на четвъртфиналите на Шампионската лига и това му попречи да заеме едно от първите две места в подреждането. Баварците заработиха приходи от 611 милиона евро и остават стабилни по този показател, въпреки ограниченията заради ковид.

 

  1. Барселона

Барселона се срина до четвъртото място в класацията с приходи в размер на 582 млн. евро. Това е най-ниското класиране за клуба от сезон 2013/14 година. Каталунците завършиха с дълг от 1,35 милиарда евро, а освен това загубиха и голямата си звезда Лионел Меси. Единствената утеха за „блаугранас“ беше завоюваната Купа на краля.

 

  1. Манчестър Юнайтед

Манчестър Юнайтед запазват 5-о място в подреждането с печалба от 558 милиона евро. „Червените дяволи“ останаха в подножието на върха във Висшата лига и в Лига Европа, но въпреки неуспехите на терена, успяха да генерират солидни приходи.

 

  1. ПСЖ

Богата селекция на ПСЖ за пореден сезон не успя да спечели Шампионската лига. Отборът остана втори в Лига 1 и разочарованието отново властваше на „Парк де Пренс“. Все пак приходи от 556 милиона са добре дошли за французите.

 

  1. Ливърпул

Английският Ливърпул беше преследван от контузии през целия сезон и в крайна сметка завърши без трофей, но с 3-ото място във Висшата лига си гарантира участие в Шампионската лига. 550 милиона евро приходи са отлична печалба в ситуация на пандемия.

 

  1. Челси

Носителят на купата от Шампионската лига Челси е с приходи от 493 милиона евро и приключва осми в подреждането. „Сините“ от Лондон претърпяха трансформация с назначаването на треньора Томас Тухел, който ги преобрази за няколко месеца и изведе отбора до най-престижния трофей.

 

  1. Ювентус

Италианският гранд Ювентус имаше труден сезон, след като отпадна рано в Шампионската лига, а в Серия А хвана последния влак за класиране в турнира на богатите. „Старата госпожа“ завърши с оборот от 434 милиона евро.

 

  1. Тотнъм

Тотнъм е поредният английския клуб с място в Топ 10 на класацията. С приходи от 406 милиона евро „шпорите“ си гарантираха известно спокойствие.

В Топ 30 място намериха още няколко английски и италиански клуба, по два испански и германски и един руски. Ето как са подредени отборите:

  1. Арсенал - (367 млн. евро)
  2. Борусия Дортмунд - (338 млн. евро)
  3. Атлетико Мадрид - (333 млн. евро)
  4. Интер - (331 млн. евро)
  5. Лестър Сити - (256 млн. евро)
  6. Уест Хем Юнайтед - (222 млн. евро)
  7. 17. Уулвърхямптън - (219 млн. евро)
  8. Евертън - (218 млн. евро)
  9. Зенит Санкт Петербург - (212 млн. евро)
  10. Астън Вила - (207 млн. евро)
  11. Севиля - (200 млн. евро)
  12. Лийдс Юнайтед - (193 млн. евро)
  13. Рома - (190 млн. евро)
  14. Аталанта - (188 млн. евро)
  15. Саутхемптън - (178 млн. евро)
  16. Борусия Мьонхенгладбах - (178 млн. евро)
  17. Наполи - (175 млн. евро)
  18. Нюкасъл Юнайтед - (170 млн. евро)
  19. Лацио - 164 млн. евро)
  20. Милан - (161 млн. евро)
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.