Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

Не всеки чете поезия. Малко са хората, сред чиито настолни четива ще откриете том със сонети, например. И въпреки това има поети, чието творчество никой с отношение към литературата не би подминал. Неруда е именно един от тях. Носител на Нобеловата награда за литература, дипломат, политик, но най-вече гениален творец.

Пабло НерудаМаркес нарича Неруда "най-великия поет на ХХ век". Не се наемаме да спорим с него, иска ни се обаче ви разкажем малко повече за твореца Неруда, защото стиховете му не могат да бъдат преразказани. За да се убедите сами в правотата на Маркес, трябва да се потопите в думите на Неруда и да ги "преживеете" лично.

Без да навлизаме в излишни подробности, ето какво трябва да знаете за Пабло Неруда и неговата "Поезия". Изданието, зад което стои издателство Colibri, е двуезично. Можете да избирате между варант с твърда или мека корица, а преводът (и именно тук стигаме до най-важната част) е дело на Никола Инджов.

На всички, които биха могли да се докоснат до творчеството на Неруда в оригинал, благородно завиждаме. Независимо колко езика владеете свободно обаче, сигурни сме, че ще се съгласите, преводът, особено когато става дума за поезия, е изключително важен.

Всъщност книгата започва с кратък предговор именно на преводача Никола Инджов, който разказва (наред с много други неща) за наскоро открити и все още непубликувани ръкописи на Неруда. В тази книга, както вероятно сте се досетили, няма да откриете тях. Но ще имате възможност да се потопите в някои от най-ярките творби на големия поет.

Сред включените в изданието стихове има откъси от стихосбирките "Всемирна песен", "Двадесет стихотворения за любовта и една отчаяна песен", "Земна обител" и "Сто любовни сонета". Емоционални, дълбоки, кипящи от собствената си вътрешна енергия и необикновено красиви, стиховете на Неруда носят в себе си и музика, и мъдрост, и светлина, и тъмнина, а четенето им носи истинско удоволствие.

"Не съм дошъл на съдя и отсъждам.

Аз дойдох на този свят да пея.

И ти – заедно с мене!"

Казва Неруда, а в случай че сте готови да се отзовете на тази покана, най-прекият път към "Поезия" е ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

"Божествени отломки": пътешествие през времето с Кейт Аткинсън

"Божествени отломки": пътешествие през времето с Кейт Аткинсън

от Avtora.com | 23.02.2018 | 10:00

"Божествени отломки" е истинско доказателство, че хронологията е надценявана и има далеч по-увлекателни, непоследователни начини да се разкаже една история. Брилянтна, осторумна книга, определяна от критиците като "гениална", "Божествени отломки" е роман,...

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

от Avtora.com | 23.01.2018 | 10:00

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

X