"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

След впечатляващия успех на дебютния му роман "Плувецът", превърнал се в световен бестселър и издаден в повече от трийсет страни, Йоаким Зандер се  утвърждава като един от най-ярките гласове в скандинавската криминална литература. Този път обаче няма се сблъскате с находчив полицейски инспектор, нито с антигерой, нито с гениален журналист. Героите на Зандер са различни. Изненадващо обикновени. И точно това ги прави специални.

КварталътВсъщност дори не сме убедени, че определението криминален роман е подходящо за тях. Много по-точно би било да ги наречем политически трилъри. Реалистичен поглед към европейските организации, емигрантските квартали и глобалните проблеми, "Кварталът" е вторият роман от поредицата за Клара Валдеен.

Няколко уточнения за онези от вас, които не са чели "Плувецът". Преди да се посвети на литературната си кариера, Йоаким Зандер, който е юрист по образование, работи в Европейския парламент и в Европейската комисия в Брюксел. Там работи и героинята му Клара, която се оказва неволно замесена в изключително опасна политическа интрига.

Действието в "Кварталът" се развива няколко месеца след финала на "Плувецът", но преди да разберем какво се е случило с Клара, се срещаме с Ясмин и брат ù Фади. Тяхната история започва в Бергорт, краен квартал на Стокхолм, бедняшко гето, пълно с емигранти от различни страни.

Докато растат, двамата постепенно осъзнават, че никога няма да е достатъчно само да научат шведски. Няма да е достътачно да се обличат като другите, да слушат същата музика, да познават поп културата. Колкото и да се стараят, те си остават чужденци. 

ПлувецътЕдна необмислена постъпка ще промени живота им завинаги. Фади и приятелите му извършват обир, а в желанието си да избяга от квартала Ясмин поема вината и заминава завинаги. Само че нейният план е точно толкова несъвършен, колко и този на Фади. И той все пак ще се окаже принуден да отговаря за действията си.

Къде ще ги отведе търсенето на собствената им изгубена идентичност? За Ясмин спасението е Ню Йорк, където, въпреки затормозяващата връзка с един изпаднал в творческа криза художник, успява да си намери хубава работа. И да попадне в свят, за който преди дори не е мечтала. Свят на рекламни агенции, нестандартни артисти и пътувания между континенти.

Фади обаче ще се опита да открие онова, което не му достига, на съвсем различно място. И ще изчезне безследно. До Ясмин, отдавна прекъснала връзка със семейството си, достига слухът, че брат ù е убит в Сирия. Слух, в който тя има причини да не вярва и който се превръща в повод тя да се върне в Швеция. 

Именно там ще се пресекат пътищата ù с Клара. След тежката загуба, която преживява в "Плувецът", Клара живее и работи в Лондон, но едно неочаквано откритие ще я накара да се върне в родината си, за да тръгне отново по следите на истината.

"Кварталът" е напрегнат трилър за международна конспирация и политически интриги. Едновременно с това обаче е и роман за границите, които сами си поставяме, за онези, които обществото налага, за изборите, които определят живота ни.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

Avtora препоръчва

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

от Avtora.com | 30.01.2018 | 10:00

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

X