"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света на литературата завинаги.

В съвременната литература личността на автора често има огромно значение, но неговият пол отдавна не е определящ за нищо. Жените са превзели всички литературни фронтове, не се срахуват да експериментират с жанровете, нито да се посветят изцяло на писателската професия.

Собствена стаяВ началото на ХХ век обаче жените в литературата все още са малко. Затова, когато Вирджиния Улф е поканена да изнесе доклад по темата пред Сдружението на творците в женските кеймбриджски колежи "Нюнам" и "Гъртън", тя достига до някои много важни изводи.

"Собствена стая" включва доразвити и разширени варианти на двата доклада, които Улф изнася. Резултатът е забележително есе с огромен принос както за модерния феминизъм, така и за модерната женска литература.

В периода между двете световни войни Улф е сред най-изтъкнатите фигури в литературата на модернизма, член е на кръга "Блумсбъри" и създава някои от най-значимите си произведения, включително романите "Мисис Далауей", "Към Фара" и "Орландо". 

Последният, определян едновременно като най-четения и най-четивния роман на писателката, е пътешествие през няколко епохи, чийто главен герой сменя пола си като хамелеон, а забавната му история разбулва и дълго премълчавани истини.

Когато започва своите разсъждения за жените и литературата, Улф стига до извода, че това би могло да означава както кратък исторически поглед върху малкото значими имена на писателки като Джейн Остин, сестрите Бронте и Джордж Елиът, така и върху женските образи в литературата, жените, за които се пишат романи.

ОрландоСамата тя обаче предпочита да се отдаде на по-задълбочени разсъждания, повдигайки въпроса за мястото на жената в света на изкуството. Именно тук се появява и знаменитата сентенция: "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза."

Тезата на Улф е, че правото на лично пространство, от което жените дълго са били лишавани, е причината те да бъдат лишени и от възможността да творят. Според Улф големият въпрос за истинската същност на жената и истинската същност на писането е практически неразрешим.

Каква е причината да смята така, как една котка без опашка е способна да промени изцяло посоката на мисълта ù и до какви изводи достига, разсъждавайки за писането, за правото на избор и за необходимостта от самостоятелсност на твореца, можете да научите само ако прочете "Собствена стая".

Убедени сме, че ще се изненадате колко актуално звучат част от разсъжданията на Улф почти век след като са написани. Защото парите и собствената стая са все така важни както за жените, така и за писателската работа.

Най-прекият път към "Собствена стая" е ТУК.

Avtora препоръчва

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

X