"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света на литературата завинаги.

В съвременната литература личността на автора често има огромно значение, но неговият пол отдавна не е определящ за нищо. Жените са превзели всички литературни фронтове, не се срахуват да експериментират с жанровете, нито да се посветят изцяло на писателската професия.

Собствена стаяВ началото на ХХ век обаче жените в литературата все още са малко. Затова, когато Вирджиния Улф е поканена да изнесе доклад по темата пред Сдружението на творците в женските кеймбриджски колежи "Нюнам" и "Гъртън", тя достига до някои много важни изводи.

"Собствена стая" включва доразвити и разширени варианти на двата доклада, които Улф изнася. Резултатът е забележително есе с огромен принос както за модерния феминизъм, така и за модерната женска литература.

В периода между двете световни войни Улф е сред най-изтъкнатите фигури в литературата на модернизма, член е на кръга "Блумсбъри" и създава някои от най-значимите си произведения, включително романите "Мисис Далауей", "Към Фара" и "Орландо". 

Последният, определян едновременно като най-четения и най-четивния роман на писателката, е пътешествие през няколко епохи, чийто главен герой сменя пола си като хамелеон, а забавната му история разбулва и дълго премълчавани истини.

Когато започва своите разсъждения за жените и литературата, Улф стига до извода, че това би могло да означава както кратък исторически поглед върху малкото значими имена на писателки като Джейн Остин, сестрите Бронте и Джордж Елиът, така и върху женските образи в литературата, жените, за които се пишат романи.

ОрландоСамата тя обаче предпочита да се отдаде на по-задълбочени разсъждания, повдигайки въпроса за мястото на жената в света на изкуството. Именно тук се появява и знаменитата сентенция: "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза."

Тезата на Улф е, че правото на лично пространство, от което жените дълго са били лишавани, е причината те да бъдат лишени и от възможността да творят. Според Улф големият въпрос за истинската същност на жената и истинската същност на писането е практически неразрешим.

Каква е причината да смята така, как една котка без опашка е способна да промени изцяло посоката на мисълта ù и до какви изводи достига, разсъждавайки за писането, за правото на избор и за необходимостта от самостоятелсност на твореца, можете да научите само ако прочете "Собствена стая".

Убедени сме, че ще се изненадате колко актуално звучат част от разсъжданията на Улф почти век след като са написани. Защото парите и собствената стая са все така важни както за жените, така и за писателската работа.

Най-прекият път към "Собствена стая" е ТУК.

Avtora препоръчва

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

от Avtora.com | 30.01.2018 | 10:00

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

от Avtora.com | 23.01.2018 | 10:00

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

X