5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Речи против Катилина" на Амели Нотомб

Амели НотомбДобре позната на българските читатели, Амели Нотомб е ексцентрична, иронична и винаги забавна. Определя сама себе си като "графоман", но не смята, че в това има нещо лошо. Публикува по един роман всяка година и верните ù почитатели са много доволни от този факт. Освен това има афинитет към абсурдните ситуации, а "Речи против Катилина" е поредното доказателство за това.

Историята започва с двойка млади пенсионери, които си купуват къща, за каквато отдавна мечтаят, на тихо и спокойно място сред гората. Уединението им обаче не трае дълго, защото съседът им пристига да се представи. Тази привидна проява на добро възпитание се оказва нещо много по-различно и всъщност доста по-различно от онова, което са очаквали.

Гостът остава в дома им цели два часа, през които отговаря едносрично на всеки опит на домакините да проведат любезен разговор. Досадният съсед започва да се появява всеки ден в един и същи час, прекарвайки точно два часа в дома на двойката. Ден след ден визитите му стават все по-зловещи.

Колкото и да са изобретателни, домакините не успяват да избегнат тези странни посещения, а най-притеснителното е, че нямат представа каква е тяхната цел.

Разбира се, изцяло в стила на Амели Нотомб, финалът е брилянтен и абсолютно непредвидим. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Познатият непознат" на Труман Капоти

Труман КапотиЛюбим автор на няколко поколения, Труман Капоти е писател, който едва ли има нужда от представяне. Въпреки че авторът на "Закуска в "Тифани" и "Хладнокръвно" постига първите си големи литературни успехи още съвсем млад, оказва се, че ранните му творби са малко известни.

Открити в архивите на Нюйоркската обществена библиотека, включените в този сборник поизведения са първите стъпки на Капоти към оформянето му като писателя, когото познаваме. Кратки, но ярки, те са огледало на съпричасттността, която Капоти винаги е изпитвал към отхвърлените, беззащитните, бедните, онези, които остават в периферията на обществото.

Онова, което Капоти вижда като несправедливост още в средата на ХХ век, не винаги е възприемано така и от съвременниците му. Разказите му предизвикват състрадание и разбиране, от тях струи неочаквана мъдрост, а смелостта му да пише за расизъм и неправда, за насилие и отчаяние го превръща в един от най-значимите американски автори.

Можете да намерите "Познатият непознат" ТУК.

"Другият син" на Александер Сьодерберг

Другият синДългоочакваното продължение на "Андалуският приятел" вече е тук, а Александер Сьодерберг за пореден път ни изправя пред спиращ дъха шеметен трилър. "Другият син" е втора част от трилогията на Сьодерберг, в която продължава историята на Софи Бринкман.

Софи е самотна майка, която работи като медицинска сестра. Така се запознава с Хектор Гусман и се влюбва в него. Може да звучи като романтична история и вероятно би могла да бъде такава, само че Хектор е престъпен бос и когато изпада в кома, Софи поема контрол над империята му.

Дали ще се справи и ще намери ли начин да оцелее в свят на опасни престъпници, където лоялността е плаващо понятие, а правилата непрекъснато се променят? Ако сте любопитни да разберете повече, можете да намерите "Другият син" ТУК.

"Кървави книги, том 5" на Клайв Баркър

Кървави книгиКлайв Баркър е британски писател, автор на повече от 30 книги. Наричат го "британския Стивън Кинг" − определениеq показателно колкото за жанровите му пристрастия, толкова и за многопластовостта на творчеството му. Поредицата "Кървави книги" е отличена с наградите "Уърлд Фентъзи" и "Бритиш Фентъзи", а стилът му e поетичен, изпъстрен с метафори и изключително оригинален.

Шестте тома на "Кървави книги" са преведени в повече от 40 държави и съвсем заслужено нареждат Баркър сред водещите съвременни писатели в жанровете хорър и фентъзи. Петата част от поредицата е прекрасно допълнение към колекцията на онези от вас, които имат първите четири тома, но може да бъде и начало на пристрастяването към света на Баркър за всички, които досега не са попадали на книгите му.

Красиви и зловещи, неговите истории ще ви отведат в един мрачен, но съвършен в геометрично отношение жилищен комплекс, който постепенно се обезлюдява заради серия от мистериозни убийства. Ще ви срещнат с Ванеса, която обича да пътува по шосета без указателни табели, но съвсем скоро ще установи, че това може да е много, много опасно.

Най-прекият път към "Кървави книги, том 5" е ТУК.

"Вратата" на Магда Сабо

Магда СабоМагда Сабо е една от най-превежданите унгарски писателки. Лишена от правото да публикува творбите си по политически причини чак до 1958 година, тя е носител на няколко престижни отличия, а темите на романите ù са колкото ежедневни, толкова и дълбоки, колкото женски, толкова и общочовешки. 

"Вратата" е историята на една писателка и нейната прислужница. Двете жени са пълна противоположност: едната е млада, другата − възрастна, едната живее, за да пише, другата е почти неграмотна, едната е смирена, другата − горда. Въпреки това те има какво да научат една от друга.

Романът е преведен на 42 езика и е отличен с френската награда "Фемина", а през 2012 година носителят на "Оскар" Ищван Сабо го екранизира.

Най-прекият път към "Вратата" е ТУК.

Avtora препоръчва

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

X