"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да помогне да читателите си да общуват с околните пълноценно, без да пренебрегват собствените си емоции и желания.

Изразът "елементарна любезност" е широко разпространен, но едва ли има човек, който да не се е убедил, че понякога запазването на добрия тон може да бъде истинско изпитание. Възпитанието и нормите на поведение приети в дадено общество, разбира се, имат огромно значение, но спазването им на всяка цена би могло да навреди както на самите нас, така и на онези, с които общуваме.

Тома д’Ансамбур е белгийски психотерапевт, който повече от двадесет години се занимава с ненасилствената комуникация и изнася лекции в Европа, Квебек и Мароко. Автор е на няколко изключително успешни книги, сред които е и "Не бъдете любезни, бъдете искрени" - преведена на 26 езика и абсолютен бестселър по цял свят.

Не бъдете любезни, бъдете искрениПреди да се отдаде на тази професия, Тома д’Ансамбур работи като адвокат и още в началото на книгата си споделя, че е бил депресиран и напълно демотивиран. Собственият му живот се променя изцяло, когато започва да се занимава с ненасилствената комуникация, а целта му е да помогне на повече хора да достигнат до изводите, до които е стигнал самият той.

Какво е ненасилствената комуникация? Понятието е развито от американския психолог Маршал Розенберг, а целта му е да опише процес, помагащ за разрешаването на конфликти (както междуличностни, така и социални) и преодоляването на различия по мирен начин.

Стъпвайки върху теорията на Розенберг, Тома д’Ансамбур изгражда собствената си теза, а именно, че осъзнаването на собствените нужди и желания и тяхното изразяване по адекватен начин е първата стъпка към по-позитивна, по-продуктивна и най-вече ефективна комуникация.

За да не присъства насилие под никаква форма в общуването ни с околните е особено важно да не упражняваме насилие върху самите себе си. Съвременните технологии, които до голяма степен улесняват общуването, се отразяват негативно върху неговото качество. Според д’Ансамбур те допринасят за неспособността ни да се изразяваме, а същото така и да изслушваме и разбираме околните.

Той използва примери от живота и практиката си, за да обясни как пренебрегването на потребностите предизвикали дадено чувство, ескалира в неискреност, неразбирателство и дори агресия.

Ключът към преодоляването на подобни проблеми се крие именно в овлядяването на принципите на ненасилственото общуване. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

Avtora препоръчва

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

от Avtora.com | 30.01.2018 | 10:00

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

от Avtora.com | 23.01.2018 | 10:00

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

X