"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за малките, така и за порасналите читатели.

Имате ли си любима коледна история? Сигурни сме, че едно от първите заглавия, за които се сещате, е "Коледна песен" на Дикенс. И няма как да не се съгласим, че тя е истинска класика. В случай че искате да разширите списъка от вълшебни истории, които да споделите с всички деца около себе си, "Как малкият Клаус стана Дядо Коледа" е точно това, от което имате нужда.

Как малкият Клаус стана Дядо КоледаЛиман Франк Баум, прочутият създател на вълшебната страна Оз, ни поднася своя очарователно оригинален отговор на въпроса как се е появил Дядо Коледа. Преди да стигнем до него обаче, ще ви разкажем малко повече за самия писател. Преди да се отдаде изцяло на писането, той сменя много професии. Бил е печатар, собственик на театър, продавач на глинени съдове и фойерверки, журналист и дори фермер.

Публикувана за първи път през 1900 година, "Вълшебникът от Оз" се превръща в истински бестселър и нарежда автора си сред най-успешните детски писатели. На широка популярност се радва и поставеният две години по-късно бродуейски мюзикъл, а едноименната екранизация по романа от 1939 година е истинска кинокласика. 

Макар че именно "Вълшебникът от Оз" е най-известното му произведение, Лиман Франк Баум е изключително продуктивен автор – библиографията му включва 50 романа, 80 разказа, над 200 стихотворения и поне 42 сценария. Една особено любопитна и важна подробност е, че писателят винаги е имал специално отношение към коледните празници, а украсяването на коледното дърво  било сред любимите му традиции.

В този дух "Как малкият Клаус стана Дядо Коледа" е великолепен начин да си създадете собствени празнични традиции, потапяйки се в невероятната история на едно малко момче, което ще се превръне в най-чакания от всички деца гост. Неговата история започва в необятната и величествена гора Бързи. Там живеят най-различни вълшебни същества: феи, нукове, рилове и нимфи. 

Един ден нимфата Несил открива изоставено в гората бебе и решава да го осинови. Нещо, което не се е случвало никога преди, и макар тя да получава позволението на великия Ак, никога няма да се повтори. Несил кръщава момченцето Клаус и се грижи всеотдайно за него, докато то расте, опознава гората и обитателите ù и се сприятелява с тях.

Само че Клаус, макар и отгледан от нимфите и другите безсмъртни същества, не е като тях. Затова великият Ак решава да му покаже света на смъртните, за да може момчето, което постепенно се е превърнало в младеж, да опознае хората и да открие своето призвание. Клаус, добър и чистосърдечен, е трогнат от страданията на себеподобните си. Онова, което докосва сърцето му най-силно обаче, са децата. Така той решава да посвети живота си именно на онова, което са сторили горските нимфи за него – да се грижи за децата и да ги прави щастливи.

Когато напуска гората Бързи, Клаус все още не знае как да помогне на малчуганите. Единственото, което може да им даде, е своето внимание и макар то да не е малко, му се струва, че би могъл да направи нещо повече. Решението се появавя съвсем случайно, когато открива, че това, което радва всички деца, са играчките. Затова започва да изработва и да раздава дървени и глинени фигурки на всички деца, които живеят наблизо.

Само че ще се сблъска с няколко сериозни проблема. Първо, как да реши дали всички деца – и бедните, и богатите – заслужават да получат от неговите играчки? Второ, как да се пребори със злите огви, които са решени да му попречат да носи радост? И не на последно място – как да успее да отнесе даровете си на възможно най-много деца?

Ако сте любопитни да откриете отговорите, най-лесният начин да го направите е ТУК. А великолепното издание "Как малкият Клаус стана Дядо Коледа" с илюстрацииите на Дамян Дамянов е прекрасен подарък за всички малки и големи читатели, които обичат коледни истории.

Avtora препоръчва

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

X