"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за малките, така и за порасналите читатели.

Имате ли си любима коледна история? Сигурни сме, че едно от първите заглавия, за които се сещате, е "Коледна песен" на Дикенс. И няма как да не се съгласим, че тя е истинска класика. В случай че искате да разширите списъка от вълшебни истории, които да споделите с всички деца около себе си, "Как малкият Клаус стана Дядо Коледа" е точно това, от което имате нужда.

Как малкият Клаус стана Дядо КоледаЛиман Франк Баум, прочутият създател на вълшебната страна Оз, ни поднася своя очарователно оригинален отговор на въпроса как се е появил Дядо Коледа. Преди да стигнем до него обаче, ще ви разкажем малко повече за самия писател. Преди да се отдаде изцяло на писането, той сменя много професии. Бил е печатар, собственик на театър, продавач на глинени съдове и фойерверки, журналист и дори фермер.

Публикувана за първи път през 1900 година, "Вълшебникът от Оз" се превръща в истински бестселър и нарежда автора си сред най-успешните детски писатели. На широка популярност се радва и поставеният две години по-късно бродуейски мюзикъл, а едноименната екранизация по романа от 1939 година е истинска кинокласика. 

Макар че именно "Вълшебникът от Оз" е най-известното му произведение, Лиман Франк Баум е изключително продуктивен автор – библиографията му включва 50 романа, 80 разказа, над 200 стихотворения и поне 42 сценария. Една особено любопитна и важна подробност е, че писателят винаги е имал специално отношение към коледните празници, а украсяването на коледното дърво  било сред любимите му традиции.

В този дух "Как малкият Клаус стана Дядо Коледа" е великолепен начин да си създадете собствени празнични традиции, потапяйки се в невероятната история на едно малко момче, което ще се превръне в най-чакания от всички деца гост. Неговата история започва в необятната и величествена гора Бързи. Там живеят най-различни вълшебни същества: феи, нукове, рилове и нимфи. 

Един ден нимфата Несил открива изоставено в гората бебе и решава да го осинови. Нещо, което не се е случвало никога преди, и макар тя да получава позволението на великия Ак, никога няма да се повтори. Несил кръщава момченцето Клаус и се грижи всеотдайно за него, докато то расте, опознава гората и обитателите ù и се сприятелява с тях.

Само че Клаус, макар и отгледан от нимфите и другите безсмъртни същества, не е като тях. Затова великият Ак решава да му покаже света на смъртните, за да може момчето, което постепенно се е превърнало в младеж, да опознае хората и да открие своето призвание. Клаус, добър и чистосърдечен, е трогнат от страданията на себеподобните си. Онова, което докосва сърцето му най-силно обаче, са децата. Така той решава да посвети живота си именно на онова, което са сторили горските нимфи за него – да се грижи за децата и да ги прави щастливи.

Когато напуска гората Бързи, Клаус все още не знае как да помогне на малчуганите. Единственото, което може да им даде, е своето внимание и макар то да не е малко, му се струва, че би могъл да направи нещо повече. Решението се появавя съвсем случайно, когато открива, че това, което радва всички деца, са играчките. Затова започва да изработва и да раздава дървени и глинени фигурки на всички деца, които живеят наблизо.

Само че ще се сблъска с няколко сериозни проблема. Първо, как да реши дали всички деца – и бедните, и богатите – заслужават да получат от неговите играчки? Второ, как да се пребори със злите огви, които са решени да му попречат да носи радост? И не на последно място – как да успее да отнесе даровете си на възможно най-много деца?

Ако сте любопитни да откриете отговорите, най-лесният начин да го направите е ТУК. А великолепното издание "Как малкият Клаус стана Дядо Коледа" с илюстрацииите на Дамян Дамянов е прекрасен подарък за всички малки и големи читатели, които обичат коледни истории.

Avtora препоръчва

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

от Avtora.com | 30.01.2018 | 10:00

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

от Avtora.com | 23.01.2018 | 10:00

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

X