Български дизайнери дават нов живот на мебели от миналия век

Български дизайнери дават нов живот на мебели от миналия век

KRESLO.STUDIO e нова дизайнерска комбина, която преоткрива красотата на класически български мебели от началото на века и такива, които със соц дизайна си са били въпрос на престиж. Павлина Дешева и Мила Григорова откриват своите съкровища, връщат ги към живот и разказват тяхната често необикновена история.

Част от първата колекция на KRESLO.STUDIO е моделът "LUX" − иконичен фотьойл, популярен в периода на зрелия социализъм, за пръв път създаден в Сърбия, но припознат у нас като символ на социален статус. Двата фотьойла в колекцията са дълго търсени екземпляри, създадени от известния по онова време Боби Мацата. Спасени са дървените компоненти, включително орнаментацията, а останалата част е изградена наново и  завършена с модерен туист.

Друго съкровище е така наречената "Българска роза" − стол, изживял последните няколко десетилетия в подземието на църквата "Света Параскева". Павлина и Мила го извличат оттам, уверени в неговата стойност и потенциал. След като проследяват неговата история, се оказва, че "Българска роза" е произведен през 20-те години в казанлъшка фабрика, която вече не съществува. Орнаментацията е изключително впечатляваща, както и цялостното състояние на конструкцията на този близо стогодишен стол. Седмици отнема на KRESLO.STUDIO да премахне старите напластявания на боя, за да "излезе" отново наяве красотата на дървото, от което е изработен. Накрая го обличат в така нареченото millennial розово, за да носи романтиката на 20-те, но и да направят връзка с настоящето.

"Този проект е резултат от любовта ни към старото, към онова, което е пълно със съдържание и носи история. Ние сме част от Поколението Y, което все още цени антиките и гледа с романтика към предметите, които имат какво да "разкажат". Не се плашим от прашни мазета и мръсотия, откриваме съкровищата си и преследваме всяка следа, която може да разкрие тяхната история, защото вярваме, че точно историите ги правят товаq което са, а именно − ценни", разказват Мила и Павлина. 

Първата колекция на KRESLO.STUDIO може да бъде видяна на живо на 7 декември от 19:00 часа в cosmos coworking camp (ул. "Ангел Кънчев" 1), както и онлайн на www.kreslo.studio. 

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Скалата очаква третата си рожба

Скалата очаква третата си рожба

от Мария Иванова, Avtora.com | 12.12.2017 | 15:37

Американският актьор и кечист Дуейн Джонсън-Скалата ще стане баща за трети път. Щастливата новина сподели самият той в социалните мрежи.

Николета Лозанова дебютира в киното

Николета Лозанова дебютира в киното

от Мария Иванова, Avtora.com | 12.12.2017 | 15:13

Плеймейтката Николета Лозанова направи своя актьорски дебют в най-новия български филм "Привличане". Официалният трейлър на лентата, който бе представен за първи път в шоуто "Господари на ефира", вече е достъпен в кината и в интернет.

Антонио Бандерас като Пабло Пикасо − първи кадри от новия сезон на "Геният"

Антонио Бандерас като Пабло Пикасо − първи кадри от новия сезон на "Геният"

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 12.12.2017 | 10:24

Началото на тази седмица е изключително вълнуващо за феновете на телевизионната поредица "Геният" и на актьора Антонио Бандерас. За първи път от "National Geographic" споделиха кадри от новия сезон на игралната продукция, показващи Бандерас в ролята Пабло...

Джош Хом изрита фотографка по време на концерт на "Queens of the Stone Age" (видео)

Джош Хом изрита фотографка по време на концерт на "Queens of the Stone Age" (видео)

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 12.12.2017 | 09:56

Вокалистът на "Queens of the Stone Age" Джош Хом изрита фотографка в лицето по време на концерт на групата.

Евгени Минчев спечели конкурс за поезия

Евгени Минчев спечели конкурс за поезия

от Avtora.com | 12.12.2017 | 08:26

Неочаквано за мнозина, колоритният лорд Евгени Минчев се оказа поет. Нещо повече, той беше удостоен с голямата награда на Шестия международен конкурс за поезия "Лирични гласове".

Джино спечели "Big Brother: Most Wanted"

Джино спечели "Big Brother: Most Wanted"

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 11.12.2017 | 23:17

Джино Бианкалана спечели зрителския вот и се окичи с титлата "Любимата риалити звезда на България". Това е втора победа в шоуто за участника, представен като бизнесмен. Бианкалана спечели и при предишното си участие в "Big Brother" преди две години.

Мерил Стрийп си спечели 31-ва номинация за "Златен глобус"

Мерил Стрийп си спечели 31-ва номинация за "Златен глобус"

от Ваня Георгиева | 11.12.2017 | 22:10

Ясни са номинациите за наградите "Златен глобус", които ще се раздадат на 7 януари 2018 г. Водещ на бляскавото събитие ще бъде Сет Мейерс.

Погребват Джони Холидей на брега на любимия му карибски остров

Погребват Джони Холидей на брега на любимия му карибски остров

от Мария Иванова, Avtora.com | 11.12.2017 | 14:40

Френският рок изпълнител Джони Холидей ще бъде погребан на карибския остров Сейнт Бартс. Тленните му останки вече са транспортирани там със самолет с 62 пасажери на борда, между които и вдовицата му Летисия и двете ѝ деца.

Apple купува музикалното приложение Shazam

Apple купува музикалното приложение Shazam

от Ваня Георгиева | 09.12.2017 | 22:40

Apple е в навечерието на сключването на важна сделка – тази за закупуването на популярното музикално приложение Shazam.

X