"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен в рамка.

Да поиграем на клишета. Един писател в криза. Един дребен мошеник. Една своенравна и много красива жена. В една любовно-криминална история. Ако вече си мислите, че сте чели нещо подобно, бързаме да ви уверим, че не сте. Защото това, което прави Мартин Еймис с клишетата, е да ги изтърбуши, преобърне и прекрои по-абсолютно непредвидим начин.

Ако досега не сте попадали на романите му, ето какво трябва да знаете. Двукратно номиниран за наградата "Ман Букър", Еймис е ироничен, романите му често предизвикват противоречиви реакции сред критиците, но въпреки това безспорно се нарежда сред най-значимите представители на постмодернизма в британската литература.

Мартин ЕймисСред хората, които не харесват романите на Мартин Еймис, е и собственият му баща − писателят  Кингсли Еймис. Дали причината за това са единствено стилистичните различия между двамата, можем само да гадем. Факт е обаче, че именно стилът на Мартин Еймис е причината той да бъде определян като един от най-оригиналните съвременни автори.

"Лондонски поля" е публикуван за първи път през 1989 година. Действието в романа се развива десет години по-късно, на прага на новото хилядолетие. Това до някаква степен го прави футуристичен. От днешна гледна точка особено интересен го прави мрачната прогноза за близкото тогава бъдеще, сега минало, която Еймис рисува. В нея има голяма доза особено зловещ реализъм.

Нека обаче да започнем с историята. Тя, както заявява романът още със самото си начало, е история за убийство. Има убиец. Има и жертва. Само че убиецът някак не притежава излъчване на убиец. А жертвата е много повече провокатор, отколкото невинен потърпевш.

Един американски писател, изживяващ притеснително продължителна творческа криза, заминава за Лондон, където неочаквано се натъква на идеалния сюжет. Остава само да го напише. Дали обаче персонажите, които смята, че е разгадал или дори създал по някакъв начин, няма да го изненадат точно толкова, колкото и читателите.

Докато пътува от летището към къщата, в която ще отседне, писателят се запознава с бъдещия убиец. Той е дребен мошеник и все още дори не подозира, че ще се превърне в убиец. За разлика от него жертвата знае отлично, че ще умре. Знае кога ще умре. Знае и как ще умре. Не знае единствено кой ще я убие, но е твърдо решена да избере палача си сама. 

Планът ù може да успее, но може и да се провали. Способността ù да предвижда хода на събитията никога не я е подвеждала, но от друга страна за всичко си има първи път. Освен това е съвсем възможно тази история за убийство да се окаже едновременно и любовна история. И не само.

Историята около провалената премиера на едноименната екранизация по романа на Еймис е не по-малко интересна. Съдебните спорове и неразбирателствата в екипа превръщат лентата от обещаващ филм със звезден каст, включващ Джони Деп, Кара Делвин, Били Боб Тортън и Амбър Хърд, във филм, който все още не е излязъл на екран.

Едно от най-хубавите неща в романите на Еймис е това, че тъкмо когато си мислите, че най-накрая сте ги разгадали, те ви доказват, че дори не сте близо. "Лондонски поля" не прави изключение, а най-прекият път към него е ТУК.

Avtora препоръчва

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

X