"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен в рамка.

Да поиграем на клишета. Един писател в криза. Един дребен мошеник. Една своенравна и много красива жена. В една любовно-криминална история. Ако вече си мислите, че сте чели нещо подобно, бързаме да ви уверим, че не сте. Защото това, което прави Мартин Еймис с клишетата, е да ги изтърбуши, преобърне и прекрои по-абсолютно непредвидим начин.

Ако досега не сте попадали на романите му, ето какво трябва да знаете. Двукратно номиниран за наградата "Ман Букър", Еймис е ироничен, романите му често предизвикват противоречиви реакции сред критиците, но въпреки това безспорно се нарежда сред най-значимите представители на постмодернизма в британската литература.

Мартин ЕймисСред хората, които не харесват романите на Мартин Еймис, е и собственият му баща − писателят  Кингсли Еймис. Дали причината за това са единствено стилистичните различия между двамата, можем само да гадем. Факт е обаче, че именно стилът на Мартин Еймис е причината той да бъде определян като един от най-оригиналните съвременни автори.

"Лондонски поля" е публикуван за първи път през 1989 година. Действието в романа се развива десет години по-късно, на прага на новото хилядолетие. Това до някаква степен го прави футуристичен. От днешна гледна точка особено интересен го прави мрачната прогноза за близкото тогава бъдеще, сега минало, която Еймис рисува. В нея има голяма доза особено зловещ реализъм.

Нека обаче да започнем с историята. Тя, както заявява романът още със самото си начало, е история за убийство. Има убиец. Има и жертва. Само че убиецът някак не притежава излъчване на убиец. А жертвата е много повече провокатор, отколкото невинен потърпевш.

Един американски писател, изживяващ притеснително продължителна творческа криза, заминава за Лондон, където неочаквано се натъква на идеалния сюжет. Остава само да го напише. Дали обаче персонажите, които смята, че е разгадал или дори създал по някакъв начин, няма да го изненадат точно толкова, колкото и читателите.

Докато пътува от летището към къщата, в която ще отседне, писателят се запознава с бъдещия убиец. Той е дребен мошеник и все още дори не подозира, че ще се превърне в убиец. За разлика от него жертвата знае отлично, че ще умре. Знае кога ще умре. Знае и как ще умре. Не знае единствено кой ще я убие, но е твърдо решена да избере палача си сама. 

Планът ù може да успее, но може и да се провали. Способността ù да предвижда хода на събитията никога не я е подвеждала, но от друга страна за всичко си има първи път. Освен това е съвсем възможно тази история за убийство да се окаже едновременно и любовна история. И не само.

Историята около провалената премиера на едноименната екранизация по романа на Еймис е не по-малко интересна. Съдебните спорове и неразбирателствата в екипа превръщат лентата от обещаващ филм със звезден каст, включващ Джони Деп, Кара Делвин, Били Боб Тортън и Амбър Хърд, във филм, който все още не е излязъл на екран.

Едно от най-хубавите неща в романите на Еймис е това, че тъкмо когато си мислите, че най-накрая сте ги разгадали, те ви доказват, че дори не сте близо. "Лондонски поля" не прави изключение, а най-прекият път към него е ТУК.

Avtora препоръчва

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

от Avtora.com | 30.01.2018 | 10:00

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

от Avtora.com | 23.01.2018 | 10:00

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

X