4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено, а следващите четири романа са сред най-ярките му произведения.

Кой е Джон льо Каре? Британският писател, чието истинско име е Дейвид Корнуел, е създател на един от най-известните шпиони в света − Джордж Смайли. Преди да се отдаде изцяло на писателската си кариера, самият Корнуел работи като таен агент в разузнавателните структури на Обединеното кралство. 

След изключителния успех, който постига третият му роман "The Spy Who Came in from the Cold", превърнал се в истински международен бестселър още с излизането си през 1963 година, Дейвид Корнуел се посвещава изцяло на писателската си кариера.

Освен напрегнати сюжети и динамично действие обаче романите на Джон льо Каре притежават и други литературни качества. Патриотизмът, шпионажът, целта, оправдаваща средствата и умело изграденият съспенс се превръщат в "оръжие", което авторът използва, за да засегне наистина сериозни теми като моралните ценности и тероризма. Всичко това − без да изневери дори за миг на елегатния стил и остроумието си.

"Най-търсеният човек"

Джон Льо КареВдъхновен от реален случай, "Най-търсеният човек" ни пренася в Хамбург. Мелик Октай е турчин, боксьор, който живее в града заедно с майка си. Една вечер, прибирайки се към дома си, Мелик забелязва, че някой го следи.

Мистериозният преследвач се оказва млад мъж на име Иса, който твърди, че е студент по медицина. В действителност обаче е издирван терорист. С гостопиемството си Мелик неволно задейства верига от събития, в които се намесват разузнавателни агенции на три страни.

Как ще се отрази това на живота му и какво е общото между мистериозния му гост, млада адвокатка, работеща за неправителствена организация, и един влиятелен банкер? Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Изменник по вкуса ни"

Изменник по вкуса ниТипично в свой стил Джон льо Каре превръща една романтична ваканция в истински шпионски трилър. Историята започва с идилчната почивка на двама влюбени на карибски остров. Университетският преподавател Пери и приятелката му случайно се запознават с тайнствен руски олигарх.

Дима, както се представя той, признава, че е специалист по пране на пари. И се надява, че Пери е английски шпионин или познава някой такъв, защото има ценна информация, която иска да продаде в замяна на укритие.

Това, което Пери не подозира, е, че това случайно запознанство ще промени живота му завинаги. Льо Каре ни потапя в истинска лавина от перипетии и интриги, които ще ви отведат в Лондон, Париж и швейцарските Алпи, за да се стигне до неочакван и разтърсващ финал.

Най-прекият път към "Изменник по вкуса ни" е ТУК.

"Достопочтеният ученик"

Льо Каре"Достопочтеният ученик" е втората книга от най-известната трилогия на Джон льо Каре. Поредицата, озаглавена "Карла", започва с "Дама, поп, асо, шпионин" и завършва с "Екипът на Смайли". Джордж Смайли, истинска легенда в разузнаването, се заема да възстанови репутацията на британските тайни служби, компрометирани от действията на съветски двоен агент.

Въпреки че предателят вече е разкрит, цялата шпионската мрежа, наречена Цирка, е съсипана. Така Смайли се оказва, макар и временно, шеф на тайните служби. И решава да изпрати Джери Уестърби − агент, наричан "достопочтения ученик" − в Хонконг, за да събере сведения, които ще му помогнат да отмъсти на съветския офицер Карла.

Определян като изящен и интелигентен, стилът на Джон льо Каре превръща "Достопочтеният ученик" в истинско удоволствие за читателя. Най-лесният начин да се сдобиете с него е ТУК.

"Екипът на Смайли" 

Екипът на СмайлиФиналът на трилогията е наричан от критиците истински триумф. Няма как да не се съгласим, още повече като се има предвид колко високи очаквания носят първите две книги. "Екипът на Смайли" е низ от неочаквани обрати, а Джордж Смайли получава последна възможност да победи най-злия си враг.

Смайли е повикан да идентифицира трупа на бивш съветски генерал, с когото някога е работил. След като разбират, че възрастният мъж е бил двоен агент по време на Студената война, тайните служби се опитват да покрият случая, но Смайли е решен да го разплете докрай.

Не само защото убитият е бил негов приятел, но и защото, неочаквано дори за него самия, следите на убийците го отвеждат при най-стария му противник − неуловимия съветски шпионин Карла. За да победи, Смайли има нужда от най-добрите си хора. 

Най-прекият път към "Екипът на Смайли" е ТУК.

Avtora препоръчва

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

от Avtora.com | 30.01.2018 | 10:00

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

от Avtora.com | 23.01.2018 | 10:00

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

X