4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено, а следващите четири романа са сред най-ярките му произведения.

Кой е Джон льо Каре? Британският писател, чието истинско име е Дейвид Корнуел, е създател на един от най-известните шпиони в света − Джордж Смайли. Преди да се отдаде изцяло на писателската си кариера, самият Корнуел работи като таен агент в разузнавателните структури на Обединеното кралство. 

След изключителния успех, който постига третият му роман "The Spy Who Came in from the Cold", превърнал се в истински международен бестселър още с излизането си през 1963 година, Дейвид Корнуел се посвещава изцяло на писателската си кариера.

Освен напрегнати сюжети и динамично действие обаче романите на Джон льо Каре притежават и други литературни качества. Патриотизмът, шпионажът, целта, оправдаваща средствата и умело изграденият съспенс се превръщат в "оръжие", което авторът използва, за да засегне наистина сериозни теми като моралните ценности и тероризма. Всичко това − без да изневери дори за миг на елегатния стил и остроумието си.

"Най-търсеният човек"

Джон Льо КареВдъхновен от реален случай, "Най-търсеният човек" ни пренася в Хамбург. Мелик Октай е турчин, боксьор, който живее в града заедно с майка си. Една вечер, прибирайки се към дома си, Мелик забелязва, че някой го следи.

Мистериозният преследвач се оказва млад мъж на име Иса, който твърди, че е студент по медицина. В действителност обаче е издирван терорист. С гостопиемството си Мелик неволно задейства верига от събития, в които се намесват разузнавателни агенции на три страни.

Как ще се отрази това на живота му и какво е общото между мистериозния му гост, млада адвокатка, работеща за неправителствена организация, и един влиятелен банкер? Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Изменник по вкуса ни"

Изменник по вкуса ниТипично в свой стил Джон льо Каре превръща една романтична ваканция в истински шпионски трилър. Историята започва с идилчната почивка на двама влюбени на карибски остров. Университетският преподавател Пери и приятелката му случайно се запознават с тайнствен руски олигарх.

Дима, както се представя той, признава, че е специалист по пране на пари. И се надява, че Пери е английски шпионин или познава някой такъв, защото има ценна информация, която иска да продаде в замяна на укритие.

Това, което Пери не подозира, е, че това случайно запознанство ще промени живота му завинаги. Льо Каре ни потапя в истинска лавина от перипетии и интриги, които ще ви отведат в Лондон, Париж и швейцарските Алпи, за да се стигне до неочакван и разтърсващ финал.

Най-прекият път към "Изменник по вкуса ни" е ТУК.

"Достопочтеният ученик"

Льо Каре"Достопочтеният ученик" е втората книга от най-известната трилогия на Джон льо Каре. Поредицата, озаглавена "Карла", започва с "Дама, поп, асо, шпионин" и завършва с "Екипът на Смайли". Джордж Смайли, истинска легенда в разузнаването, се заема да възстанови репутацията на британските тайни служби, компрометирани от действията на съветски двоен агент.

Въпреки че предателят вече е разкрит, цялата шпионската мрежа, наречена Цирка, е съсипана. Така Смайли се оказва, макар и временно, шеф на тайните служби. И решава да изпрати Джери Уестърби − агент, наричан "достопочтения ученик" − в Хонконг, за да събере сведения, които ще му помогнат да отмъсти на съветския офицер Карла.

Определян като изящен и интелигентен, стилът на Джон льо Каре превръща "Достопочтеният ученик" в истинско удоволствие за читателя. Най-лесният начин да се сдобиете с него е ТУК.

"Екипът на Смайли" 

Екипът на СмайлиФиналът на трилогията е наричан от критиците истински триумф. Няма как да не се съгласим, още повече като се има предвид колко високи очаквания носят първите две книги. "Екипът на Смайли" е низ от неочаквани обрати, а Джордж Смайли получава последна възможност да победи най-злия си враг.

Смайли е повикан да идентифицира трупа на бивш съветски генерал, с когото някога е работил. След като разбират, че възрастният мъж е бил двоен агент по време на Студената война, тайните служби се опитват да покрият случая, но Смайли е решен да го разплете докрай.

Не само защото убитият е бил негов приятел, но и защото, неочаквано дори за него самия, следите на убийците го отвеждат при най-стария му противник − неуловимия съветски шпионин Карла. За да победи, Смайли има нужда от най-добрите си хора. 

Най-прекият път към "Екипът на Смайли" е ТУК.

Avtora препоръчва

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

X