"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

Тази книга няма да ви даде всички отговори. Нейната авторка Памела Дракърман е американка, писателка и журналистка, а не лекар или педагог. Но има прекрасно чувство за хумор и е успяла да улови някои особено важни закономерности, използвайки предимно собствения си опит. 

Кои са проблемите, с които се сблъсква всеки млад родител? Бебето не спи, не се храни достътъчно или пък се храни твърде често, тръшка се на улицата и изпада в истерия, когато му откажете нещо... Всъщност кошмарните ситуации, в които може да попаднете, са безкрайно много. 

Бебе made in FranceА какво да кажем за тревогите? Дали ще се роди здраво? Как е най-добре да родите, какво можете да ядете по време на бременността? Колко е допустимо да напълнеете?

Когато заминава да живее в Париж, Памела Дракърман няма намерение да остава за дълго във Франция, нито да ражда децата си там. Само че тъкмо това се случва. По време на първата си бременност, обсебена от мисълта да планира всичко и поглъщаща огромни количества тревожеща литература за бременни на американски автори, Памела все пак успява да забележи, че бременните французойки приемат положението си далеч по-спокойно. 

Как успяват да не се тревожат, а вместо това да се радват на всички позитиви на състоянието си? И "най-важното": как успяват да не пълнеят прекалено през бременността и да се върнат във форма веднага след раждането? 

Оказва се, че отговорът на всички тези въпроси е свързан колкото с различната психологическа нагласа на французите, толкова и (що се отнася до напълняването) с категоричното мнение на френските лекари, че контролираното тегло е важно колкото за майката, толкова и за бебето.

Едно от нещата, които правят "Бебе made in France" изключително приятна за четене, е прекрасното чувство за хумор и автоиронията, с която авторката разказва за собствените си преживявания. Вероятно се чудите по какъв начин това би могло да бъде полезно за останалите родители?

В опита си да разбере какво прави французите толкова различни от американците и (поне според нейните наблюдения) толкова по-успешни в това да отглеждат децата си, без да престават да се грижат и за себе си, Памела Дракърман разговаря с родители, но и с лекари, прочита сериозно количество книги и достига до някои много полезни изводи, които са формулирани прекрасно в книгата ù.

За да не звучим абстрактно, ще използваме един пример. Всеки родител на малко дете повече или по-малко е запознат с безсънните нощи, които съпътстват първите месеци от живота на бебето. В Америка, както показват наблюденията на Дракърман, този период продължава най-често докато бебето стане на годинка, а понякога дори по-дълго.

Френските бебета обаче започват да спят по цяла нощ много по-рано. Всъщност най-често безсънните нощи приключват, когато детето е на около три-четири месеца. Родителите, от друга страна, като че ли са неспособни да обяснят как постигат този резултат, тоест как приучават бебето да спи само, и то по цяла нощ.

Отговорът на този въпрос Памела Дракърман открива едва след като се среща с един педиатър в Манхатън, който, както вероятно сте се досетили, е французин, въпреки че живее от години в Америка. И се оказва, че решението на проблема е съвсем просто и не изисква да оставите бебето да плаче цяла нощ, нито да издавате странни съскащи звуци, да включвате електрически уреди, да пеете една и съща песен до побъркване или да ходите на ръце. 

Достатъчно е да сте спокойни и търпеливи и да се придържате към едно просто правило. Кое е то и какви са другите полезни открития, до които достига Памела Дракърман, наблюдавайки френските родители, можете да научите, ако прочете "Бебе made in France".

Освен полезна, книгата е изключително забавна, което обяснява огромния ù успех не само в Съединените щати, където бързо се превръща в настолна книга на родителите, но и по цял свят − преведена е на повече от 20 езика. 

Възможно е да имате бебе и да спите по цяла нощ, също както е възможно да имате малко дете и да отидете на ресторант с него, без цялата вечер да се превърне във фиаско от писъци и летяща храна. Най-лесният начин да разберете как се постига това е ТУК.

Avtora препоръчва

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

от Avtora.com | 30.01.2018 | 10:00

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

от Avtora.com | 23.01.2018 | 10:00

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

X