"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно бижу.

Марио Варгас Льоса няма нужда от представяне. Сигурни сме, че дори онези от вас, които все още не са чели нито един негов роман, са чували името на големия перуански писател. Ако пък познавате произведенията му, то "Квартал Петте кьошета" вероятно е книга, която очаквате с нетърпение. 

Квартал Петте КьошетаПисателят умее да предизвиква въображението на читателите си, да се движи на ръба между скандалното и допустимото, да провокира и да засяга значими обществени проблеми в произведенията си. "Квартал Петте кьошета", последният (поне засега) роман на Варгас Льоса, не прави изключение.

Книгата ни пренася в близкото минало на Перу, където в последните месеци на диктатурата на Алберто Фухимори страхът, тероризмът и политическите интриги са обгърнали ежедневието с пипалата си.

Мариса и Чабела са приятелки от години, когато след една среща за вечеря Чабела остава да пренощува в апартамента на Мариса, за да не нарушава полицейския час. Изненадващо и за двете, тяхната "момичешка вечер" прераства в любовна авантюра. Дали това мимолетно отдаване на страстта ще разруши подредения им живот, семействата и приятелството им, или тъкмо напротив? 

Междувременно съпругът на Мариса − Енрике, който е уважаван и изключително успешен предприемач, се сблъсква точно толкова неочаквано с грешка от миналото си и се оказва жертва на изнудване. След като многократно е отклонявал обажданията на известен журналист, Енрике най-накрая приема да се срещне с него. И веднага разбира, че е сбъркал. Журналистът Роландо Гаро оставя на Енрике плик със снимки и си тръгва още преди тай да го е отворил.

Съдържанието на този плик е повече от компрометиращо, а предаването му, независимо от думите на Гаро, има една-единствена цел − изнудване. С тази сюжетна линия Марио Варгас Льоса засяга тема, която го вълнува отдавана − тази за жълтата преса, чиято единствена цел е да създава сензации и да търси скандали.  

"Квартал Петте кьошета" ни среща както с хората, наричащи себе си журналисти, които не само опетняват името на професията, превръщайки я в инструмент за изнудване, но и са готови да съсипят кариерата и живота на всеки, така и с онези, превърнали се в тяхна жертва.

Зелената КъщаТакъв е рецитаторът Хуан Пейнета. Някога отдаден изцяло на поезията, изкушен от високото заплащане, той приема роля в телевизонно предаване. Впоследствие статиите на Гаро буквално сриват кариерата му, превръщайки го от успешен артист в безработен, борещ се с деменцията старец, на когото не му е останало нищо, освен един котарак и писането на гневни писма до медиите.

Любопитен факт е, че когато през 1990 година Марио Варгас Льоса се кандидатира за президент на Перу, той губи изборите иманно срещу Алберто Фухимори. Малко след това писателят заминава за Испания, а управлението на Фухимори е един от най-бурните периоди в съвременната история на Перу.

Изключително противоречива личност, диктаторът е свързван най-вече с бруталните си мерки срещу тероризма, осъден за престъпления срещу човечеството и корупция, но същевременно успява да възстанови макроикономическата стабилност на страната.

Различните сюжетни линии в "Квартал Петте кьошета" се преплитат неусетно, за да достигнат до своя щастлив финал след една повече от неочаквана развръзка. Вслучай че сте любопитни да научите повече, най-прекият път романа е ТУК.

Avtora препоръчва

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

X