"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно бижу.

Марио Варгас Льоса няма нужда от представяне. Сигурни сме, че дори онези от вас, които все още не са чели нито един негов роман, са чували името на големия перуански писател. Ако пък познавате произведенията му, то "Квартал Петте кьошета" вероятно е книга, която очаквате с нетърпение. 

Квартал Петте КьошетаПисателят умее да предизвиква въображението на читателите си, да се движи на ръба между скандалното и допустимото, да провокира и да засяга значими обществени проблеми в произведенията си. "Квартал Петте кьошета", последният (поне засега) роман на Варгас Льоса, не прави изключение.

Книгата ни пренася в близкото минало на Перу, където в последните месеци на диктатурата на Алберто Фухимори страхът, тероризмът и политическите интриги са обгърнали ежедневието с пипалата си.

Мариса и Чабела са приятелки от години, когато след една среща за вечеря Чабела остава да пренощува в апартамента на Мариса, за да не нарушава полицейския час. Изненадващо и за двете, тяхната "момичешка вечер" прераства в любовна авантюра. Дали това мимолетно отдаване на страстта ще разруши подредения им живот, семействата и приятелството им, или тъкмо напротив? 

Междувременно съпругът на Мариса − Енрике, който е уважаван и изключително успешен предприемач, се сблъсква точно толкова неочаквано с грешка от миналото си и се оказва жертва на изнудване. След като многократно е отклонявал обажданията на известен журналист, Енрике най-накрая приема да се срещне с него. И веднага разбира, че е сбъркал. Журналистът Роландо Гаро оставя на Енрике плик със снимки и си тръгва още преди тай да го е отворил.

Съдържанието на този плик е повече от компрометиращо, а предаването му, независимо от думите на Гаро, има една-единствена цел − изнудване. С тази сюжетна линия Марио Варгас Льоса засяга тема, която го вълнува отдавана − тази за жълтата преса, чиято единствена цел е да създава сензации и да търси скандали.  

"Квартал Петте кьошета" ни среща както с хората, наричащи себе си журналисти, които не само опетняват името на професията, превръщайки я в инструмент за изнудване, но и са готови да съсипят кариерата и живота на всеки, така и с онези, превърнали се в тяхна жертва.

Зелената КъщаТакъв е рецитаторът Хуан Пейнета. Някога отдаден изцяло на поезията, изкушен от високото заплащане, той приема роля в телевизонно предаване. Впоследствие статиите на Гаро буквално сриват кариерата му, превръщайки го от успешен артист в безработен, борещ се с деменцията старец, на когото не му е останало нищо, освен един котарак и писането на гневни писма до медиите.

Любопитен факт е, че когато през 1990 година Марио Варгас Льоса се кандидатира за президент на Перу, той губи изборите иманно срещу Алберто Фухимори. Малко след това писателят заминава за Испания, а управлението на Фухимори е един от най-бурните периоди в съвременната история на Перу.

Изключително противоречива личност, диктаторът е свързван най-вече с бруталните си мерки срещу тероризма, осъден за престъпления срещу човечеството и корупция, но същевременно успява да възстанови макроикономическата стабилност на страната.

Различните сюжетни линии в "Квартал Петте кьошета" се преплитат неусетно, за да достигнат до своя щастлив финал след една повече от неочаквана развръзка. Вслучай че сте любопитни да научите повече, най-прекият път романа е ТУК.

Avtora препоръчва

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

X