Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка библиотека.

"Земята е плоска" на Ръдиард Киплинг

КиплингСвикнали сме някак естествено да свързваме името на британския писател Ръдиард Киплинг главно с превърналите се в безспорна класика произведения за деца, на които е автор. Едва ли има запален читател, който да не познава "Книга за джунглата" и прекрасните му приказки.

Творчеството на Киплинг обаче е изключително разнообразно, а многобройните му пътешествия са му дали възможност да опознае отблизо много различни култури. Писателят е роден в Индия, където се връща да работи като журналист, след като завършва образованието си в Англия. Многобройните дестинации на пътешествията му включват Япония, Южна Африка, САЩ, Австралия и Нова Зеландия. 

"Земята е плоска" е сборник с разкази, съчетаващ разнообразни теми и литературни похвати − от дързък реализъм, през затрогваща носталгия и мрачна комичност, до смразяващ ужас и загадъчна свръхестественост.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Пясъчната книга" на Хорхе Луис Борхес

БорхесПрочут майстор на разказа, Борхес е от онези писатели, които не само са се утвърдили като модерни класици, но и са вдъхновили и продължават да вдъхновяват поколения читатели и творци. Сигурни сме, че повечето от вас познават добре най-извесните му произведения и ще се зарадват на възможността да открият една нова частица от него в сборника "Пясъчната книга".

Публикувана за първи път през 1975 година, книгата притежава всички онези характерни за стила на писателя елементи, които го превръщат в едно от най-значимите имена в световната литература. Пестелив език, множество препратки към митологични сюжети, мисловни предизвикателства, фантазия и реалност се преплитат в 13 разказа, които са своеобразно ехо на символни образи и теми от по-ранни творби на неподражаемия майстор на разказа.

Ако сте готови да се потопите в един магичен свят на сънища, огледала, двойници и лабиринти, най-прекият път към "Пясъчната книга" е ТУК.

"Разкази и повести" на Антон Павлович Чехов

ЧеховЧехов е гений и сме се убедени, че дори онези от вас, които не биха се съгласили с подобно твърдение, познават творчеството му. "Разкази и повести" пък е прекрасна възможност да обогатите библиотеката си с едно ново, великолепно издание или да направите подарък на някого, на когото тепърва му предстои да се запознае с разказите на големия руски писател.

Освен с пиесите си, които оказват огромно влияние върху драматургията през XX век, и с често цитирания си съвет към младите автори, гласящ: "ако можете да не пишете, не пишете", Чехов е известен и с факта, че съчетава писателската професия с лекарската си практика.

В "Разкази и повести" ще откриете както някои от най-извесните му произведения като "Дамата с кученцето", така и по-малко познати разкази като "Студент" и "Княгинята".

Особено интересно е, че по-голямата част от преводите в сборника са нови и са дело на Пенка Кънева. По този начин изданието представя единна преводаческа концепция за творчеството на големия класик. Освен разкази в книгата са включени и повестите "Степ" и "Три години".

Най-лесният начин да се сдобиете с нея е ТУК.

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

X