Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка библиотека.

"Земята е плоска" на Ръдиард Киплинг

КиплингСвикнали сме някак естествено да свързваме името на британския писател Ръдиард Киплинг главно с превърналите се в безспорна класика произведения за деца, на които е автор. Едва ли има запален читател, който да не познава "Книга за джунглата" и прекрасните му приказки.

Творчеството на Киплинг обаче е изключително разнообразно, а многобройните му пътешествия са му дали възможност да опознае отблизо много различни култури. Писателят е роден в Индия, където се връща да работи като журналист, след като завършва образованието си в Англия. Многобройните дестинации на пътешествията му включват Япония, Южна Африка, САЩ, Австралия и Нова Зеландия. 

"Земята е плоска" е сборник с разкази, съчетаващ разнообразни теми и литературни похвати − от дързък реализъм, през затрогваща носталгия и мрачна комичност, до смразяващ ужас и загадъчна свръхестественост.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Пясъчната книга" на Хорхе Луис Борхес

БорхесПрочут майстор на разказа, Борхес е от онези писатели, които не само са се утвърдили като модерни класици, но и са вдъхновили и продължават да вдъхновяват поколения читатели и творци. Сигурни сме, че повечето от вас познават добре най-извесните му произведения и ще се зарадват на възможността да открият една нова частица от него в сборника "Пясъчната книга".

Публикувана за първи път през 1975 година, книгата притежава всички онези характерни за стила на писателя елементи, които го превръщат в едно от най-значимите имена в световната литература. Пестелив език, множество препратки към митологични сюжети, мисловни предизвикателства, фантазия и реалност се преплитат в 13 разказа, които са своеобразно ехо на символни образи и теми от по-ранни творби на неподражаемия майстор на разказа.

Ако сте готови да се потопите в един магичен свят на сънища, огледала, двойници и лабиринти, най-прекият път към "Пясъчната книга" е ТУК.

"Разкази и повести" на Антон Павлович Чехов

ЧеховЧехов е гений и сме се убедени, че дори онези от вас, които не биха се съгласили с подобно твърдение, познават творчеството му. "Разкази и повести" пък е прекрасна възможност да обогатите библиотеката си с едно ново, великолепно издание или да направите подарък на някого, на когото тепърва му предстои да се запознае с разказите на големия руски писател.

Освен с пиесите си, които оказват огромно влияние върху драматургията през XX век, и с често цитирания си съвет към младите автори, гласящ: "ако можете да не пишете, не пишете", Чехов е известен и с факта, че съчетава писателската професия с лекарската си практика.

В "Разкази и повести" ще откриете както някои от най-извесните му произведения като "Дамата с кученцето", така и по-малко познати разкази като "Студент" и "Княгинята".

Особено интересно е, че по-голямата част от преводите в сборника са нови и са дело на Пенка Кънева. По този начин изданието представя единна преводаческа концепция за творчеството на големия класик. Освен разкази в книгата са включени и повестите "Степ" и "Три години".

Най-лесният начин да се сдобиете с нея е ТУК.

Avtora препоръчва

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

X