"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

Шанън Кърк е професор по право, действащ адвокат и както ще се убедите сами, добър писател. Умението да разказваш истории често не е свързано с един определен жанр. Много писатели са еднакво добри както в криминалните, така и във фантастичните сюжети или в сатирата. А и нека си го признаем, в съвременната литература границите между жанровете все повече се размиват.

Нещо подобно се случва и в "Метод 15/33". Макар да е структуриран като класически трилър, романът ще ви изненада с неочаквани и нетипични персонажи и обрати. Книгата е литературен дебют за своята авторка Шанън Кърк, но постига впечатляващ успех.

"Метод 15/33" е отличен със златната награда на Асоциацията на независимите издатели в САЩ "Бенджамин Франкли", освен това е сред финалистите в категорията за дебют на Американските награди за най-добра книга за 2015 година. Правата за издаването ù са продадени в двадесет държави.

Метод 15/33Историята е разказана от младо момиче, отвлечено по неясна причина от непознат за нея похитител. Постепенно става ясно, че момичето е изключително интелигентно. Много по-умно от своя тъмничар. Освен това е бременно и не на последно място, както често се случва с гениите, е почти социопат.

Отвлечена по пътя между дома си и училището, Лиса използва способността си да не се поддава на емоциите, за да запомни всеки детайл, който би могъл да ù помогне да се ориентира относно местонахождението си или да открие слабото място на своя похитител.

Дъщеря на известна адвокатка и бивш морски тюлен, Лиса не е от тийнейджърките, от които се очаква да забременеят или да избягат от къщи. Или и двете. Една от хипотезите е свързана с медицинския център, в който родителите ù я завеждат на преглед, след като разбират за състоянието ù. Бързо става ясно, че момичето е отвлечено именно защото е бременно. А похитителите възнамеряват за продадат бебето, да убият майката и да се отърват от трупа.

Историята на Лиса се преплита с тази на агент от ФБР, който също издирва отвлечено бременно момиче. Малка подробност, която първоначално убягва на читателя - момичето, което ФБР издирва, е друго, въпреки че начинът, по който изчезва, е напълно идентичен с отвличането, описано от Лиса.

Лиса е умна, образована и има план. Освен това наистина е способно да контролира емоциите си до степен, която притеснява околните. Похителят скоро разбира, че в момичето "има нещо сбъркано". Самият той е първосигнален, жесток и агресивен, така че умният и внимателно разработен план на Лиса изглежда... нереалистичен, в най-добрия случай.

Дали обаче наистина е такъв? Какво е способна да изтърпи тя, за да спаси себе си и нероденото си бебе? И всъщност какво точно е намислила? Най-зловещото нещо в целия роман, което едновременно с това е търсен и изключително успешен сюжетен ход, е фактът, че още в самото начало на книгата става ясно, че Лиса е успяла да се спаси. Но не се казва нищо за бебето.

"Метод 15/33" е динамичен роман, който увлича четящия с напрегнатото си действие, но едновременно с това го кара и да си задава различни въпроси. Къде е границата на нормалното? Кога жертвата се превръща в агресор и дали справедливостта и правосъдието не се разминават твърде често.

Ако сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите "Метод 15/33" ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

X