"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

Шанън Кърк е професор по право, действащ адвокат и както ще се убедите сами, добър писател. Умението да разказваш истории често не е свързано с един определен жанр. Много писатели са еднакво добри както в криминалните, така и във фантастичните сюжети или в сатирата. А и нека си го признаем, в съвременната литература границите между жанровете все повече се размиват.

Нещо подобно се случва и в "Метод 15/33". Макар да е структуриран като класически трилър, романът ще ви изненада с неочаквани и нетипични персонажи и обрати. Книгата е литературен дебют за своята авторка Шанън Кърк, но постига впечатляващ успех.

"Метод 15/33" е отличен със златната награда на Асоциацията на независимите издатели в САЩ "Бенджамин Франкли", освен това е сред финалистите в категорията за дебют на Американските награди за най-добра книга за 2015 година. Правата за издаването ù са продадени в двадесет държави.

Метод 15/33Историята е разказана от младо момиче, отвлечено по неясна причина от непознат за нея похитител. Постепенно става ясно, че момичето е изключително интелигентно. Много по-умно от своя тъмничар. Освен това е бременно и не на последно място, както често се случва с гениите, е почти социопат.

Отвлечена по пътя между дома си и училището, Лиса използва способността си да не се поддава на емоциите, за да запомни всеки детайл, който би могъл да ù помогне да се ориентира относно местонахождението си или да открие слабото място на своя похитител.

Дъщеря на известна адвокатка и бивш морски тюлен, Лиса не е от тийнейджърките, от които се очаква да забременеят или да избягат от къщи. Или и двете. Една от хипотезите е свързана с медицинския център, в който родителите ù я завеждат на преглед, след като разбират за състоянието ù. Бързо става ясно, че момичето е отвлечено именно защото е бременно. А похитителите възнамеряват за продадат бебето, да убият майката и да се отърват от трупа.

Историята на Лиса се преплита с тази на агент от ФБР, който също издирва отвлечено бременно момиче. Малка подробност, която първоначално убягва на читателя - момичето, което ФБР издирва, е друго, въпреки че начинът, по който изчезва, е напълно идентичен с отвличането, описано от Лиса.

Лиса е умна, образована и има план. Освен това наистина е способно да контролира емоциите си до степен, която притеснява околните. Похителят скоро разбира, че в момичето "има нещо сбъркано". Самият той е първосигнален, жесток и агресивен, така че умният и внимателно разработен план на Лиса изглежда... нереалистичен, в най-добрия случай.

Дали обаче наистина е такъв? Какво е способна да изтърпи тя, за да спаси себе си и нероденото си бебе? И всъщност какво точно е намислила? Най-зловещото нещо в целия роман, което едновременно с това е търсен и изключително успешен сюжетен ход, е фактът, че още в самото начало на книгата става ясно, че Лиса е успяла да се спаси. Но не се казва нищо за бебето.

"Метод 15/33" е динамичен роман, който увлича четящия с напрегнатото си действие, но едновременно с това го кара и да си задава различни въпроси. Къде е границата на нормалното? Кога жертвата се превръща в агресор и дали справедливостта и правосъдието не се разминават твърде често.

Ако сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите "Метод 15/33" ТУК.

Бързо търсене за:
"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

X