4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

"Лимонов" на Еманюел Карер

ЛимоновЕманюел Карер е френски кинокритик, сценарист и писател, познат на българските читатели с книгите си "Царството", "Врагът" и "Истории, различни от моята". Много различни една от друга и едновременно с това обединени от характерния стил на своя автор, те са превеждани, награждавани и четени по цял свят. 

Романизираната биография "Лимонов" е отличена с няколко литературни награди, сред които са наградата "Рьонодо" и Европейската награда на Нидерландската фондация за литература. В нея Карер ни среща с руския писател Едуард Лимонов. Ексцентрична и противоречива личност, Лимонов е противник на комунистическия режим и идол на съветския ъндърграунд по времето на Брежнев, след това емигрант в Ню Йорк, а после и във Франция, където става изключително моден като писател. 

Автор е на 10 книги, бил е политически затворник няколко пъти, а също така и кандидат за президент. Участва във войните в Югославия и е основател на опозиционно движение срещу Путин. Възрпиеман като герой от едни и като фашист − от други, Лимонов по думите на Карер: "винаги, абсолютно винаги е бил на страната на несретниците".

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Лимонов" ТУК.

"Двойникът" на Жозе Сарамаго

СарамагоЖозе Сарамаго е едно от най-значимите имена в португалската литература, носител на Нобелова награда. Романите му се отличават с характерен стил и необичайни перспективи към исторически събития, чиято цел е да се подчертае важността на човешкия фактор. След издаването на първата му книга през 1947 година Сарамаго не пише в продължение на 20 години и се връща към литературата едва когато усеща, че отново има какво да каже.

Дълбоките послания в творчеството му отправят мисловно и философско предизвикателство към читателите. В "Двойникът" централна според самия автор е темата за "другия", за отражението, което околните имат върху живота ни, за личното пространство и правото на различност. Историята ни среща с учителя Тертулиано Масимо Афонсо, който неочаквано разпознава себе си в третостепенно действащо лице в неангажираща комедия.

Разтърсен от това откритие, той тръгва по следите на непознатия актьор и на изгубената си идентичност. Необикновена сплав от хумор и трагедия, абсурд и съспенс, книгата задава тревожни въпроси, чиито отговори всеки трябва да открие сам за себе си.

Най-прекият път към "Двойникът" е ТУК.

"Роман за Полански" на Роман Полански

Роман за ПоланскиЕдва ли има киноман, който да не е гледал емблематичните филми на големия режисьор Роман Полански. Биографията му, изпълнена с много драматични събития, също е обект на интерес, затова сме убедени, че ще бъдете изкушени от възможността да прочете разказа от първо лице на самия Полански. В книгата си "Роман за Полански" той разкрива детайли от живота си, богат и наситен с преживявания точно като роман или сценарий за филм.

От детството му в окупираната от нацистите Полша, през годините, прекарани в Лодзката филмова школа, до преместването във Франция и усилията, които полага, за да се наложи като режисьор, Полански не спестява подробности за браковете и приятелствата си. Наред с разказа за първите си големи успехи в киното през 60-те години той не подминава и болезнената тема за едно от най-страшните събития в живота си.

Трагедията, сполетяла го, когато бременната му съпруга и още неколцина техни приятели са зверски убити в дома им, както и последвалите години на разочарования и скандалните обвинения в изнасилване на малолетна, заради които влиза в затвора. И дългия път, извървян, за да се издигне отново като творец след всичко това.

Можете да намерите "Роман за Полански" ТУК.

"Манипулаторите са сред нас" на Изабел Назар-Ага

Манипулаторите са сред насИзабел Назар-Ага е специалист по поведенческа и когнитивна терапия, води курсове по себеутвърждаване и самоуважение, както и стажове по личностно развитие, комуникация и управление на стреса. Автор е на четири книги, посветени на тези теми. Провежда и семинари на тема "Да се опълчим на манипулаторите", за да помогне на жертвите на манипулация и морален тормоз.

"Манипулаторите са сред нас" е най-продаваната ù книга. Преведена е на повече от десет езика, а продадените копия са над 200 000. Целата на книгата е да ни помогне не само да разпознаваме манипулаторите, но и да се предпазим от тях. Защото понякога те са тиранични и открити, но по-често са чаровни, сдържани и дори симпатични. Действат подмолно, прилагайки умело психологически прийоми, с които постигат целите си, налагат волята си, вменяват чувство за вина и унищожават самочувствието на своите жертви.

За да ни помогне да ги разпознаваме независимо от маската, която са си избрали, Изабел Назар-Ага разказва истински истории, запознава читателя с правилата на контраманипулацията и дава практически съвети, които си струва да се последват.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Манипулаторите са сред нас" ТУК.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

X