Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

Давид Гросман е не само един от най-известните, превеждани и награждавани израелски автори, но едно от най-значимите имена в съвременната литература. Книгите му са преведени на повече от 30 езика, а романът, за който ще ви разкажем сега ("Един кон влязал в бар"), му донася едно от най-престижните литературни отличия − "Ман Букър" за 2017 година.

Един кон влязал в барИздаден за първи път през 2014 година, "Един кон влязал в бар" веднага се превръща в бестселър и е приет еднакво възторжено както от читателите, така и от критиката. Различен от останалите романи на Гросман, той е определян като стилистично и емоционално рискован, но брилянтен литературен експеримент. Пренесен е успешно и на сцената на известния Камерен театър в Тел Авив.

Давид Гросман е от писателите, които не оставят никого безразличен. Умението му да изгражда завладяващи и сложни сюжети и да увлича читателя с лекота, потапяйки го неусетно във вътрешния свят на персонажите, е впечатляващо. 

"Един кон влязал в бар" е болезнен роман. Книга, която поглежда дълбоко не само в една лична емоционална криза, но и в проблемите на обществото. Разказ, който провокира, движейки се по ръба на допустимото, на смешното, на гротеската.

Има много причини да се стараем да забравим факти и хора от миналото си. И вероятно още повече − да си припомняме отдавна отминали събития, срещи, приятелства и места. Само че онова, което ние помним, често се разминава с това, което другите помнят за нас.

Колко може да каже един стендъп комик от сцената? Къде е границата между смешното и обидното, между гротеската и жестокостта, между изкуството на импровизацията и личната изповед? Това, което започва като вечер, обещаваща забавление, бързо се превръща в разчистване на сметки между един артист и, на пръв поглед, неговата публика, но всъщност неговото минало.

Комикът Довале е поканил на своето представление един пенсиониран съдия, с когото е дружал като дете. Неговият гост бързо започва да разбира, че зад привидно неангажиращата покана се крие нещо друго. Признания, които не са изречени в миналото, и спомени, които с години са били дълбоко погребани.

Въпреки не малкото препратки към нелеката израелска действителност, историята на Довале докосва читателите по цял свят със своята универсалност, а действието на практика би могло да се развива навсякъде. 

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Един кон влязал в бар" ТУК.

А междувременно горещо ви препоръчваме да не пропускате и екранизацията по едноименния роман на Гросман "Ще бягаш ли с мен?". Най-прекият път към билетите за прожекциите е ТУК.

Avtora препоръчва

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

от Avtora.com | 30.01.2018 | 10:00

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

от Avtora.com | 23.01.2018 | 10:00

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

X