Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

Давид Гросман е не само един от най-известните, превеждани и награждавани израелски автори, но едно от най-значимите имена в съвременната литература. Книгите му са преведени на повече от 30 езика, а романът, за който ще ви разкажем сега ("Един кон влязал в бар"), му донася едно от най-престижните литературни отличия − "Ман Букър" за 2017 година.

Един кон влязал в барИздаден за първи път през 2014 година, "Един кон влязал в бар" веднага се превръща в бестселър и е приет еднакво възторжено както от читателите, така и от критиката. Различен от останалите романи на Гросман, той е определян като стилистично и емоционално рискован, но брилянтен литературен експеримент. Пренесен е успешно и на сцената на известния Камерен театър в Тел Авив.

Давид Гросман е от писателите, които не оставят никого безразличен. Умението му да изгражда завладяващи и сложни сюжети и да увлича читателя с лекота, потапяйки го неусетно във вътрешния свят на персонажите, е впечатляващо. 

"Един кон влязал в бар" е болезнен роман. Книга, която поглежда дълбоко не само в една лична емоционална криза, но и в проблемите на обществото. Разказ, който провокира, движейки се по ръба на допустимото, на смешното, на гротеската.

Има много причини да се стараем да забравим факти и хора от миналото си. И вероятно още повече − да си припомняме отдавна отминали събития, срещи, приятелства и места. Само че онова, което ние помним, често се разминава с това, което другите помнят за нас.

Колко може да каже един стендъп комик от сцената? Къде е границата между смешното и обидното, между гротеската и жестокостта, между изкуството на импровизацията и личната изповед? Това, което започва като вечер, обещаваща забавление, бързо се превръща в разчистване на сметки между един артист и, на пръв поглед, неговата публика, но всъщност неговото минало.

Комикът Довале е поканил на своето представление един пенсиониран съдия, с когото е дружал като дете. Неговият гост бързо започва да разбира, че зад привидно неангажиращата покана се крие нещо друго. Признания, които не са изречени в миналото, и спомени, които с години са били дълбоко погребани.

Въпреки не малкото препратки към нелеката израелска действителност, историята на Довале докосва читателите по цял свят със своята универсалност, а действието на практика би могло да се развива навсякъде. 

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Един кон влязал в бар" ТУК.

А междувременно горещо ви препоръчваме да не пропускате и екранизацията по едноименния роман на Гросман "Ще бягаш ли с мен?". Най-прекият път към билетите за прожекциите е ТУК.

Avtora препоръчва

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

X