"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в прекрасен филм.

"Няма нищо по-важно от любовта" − това е едно от посланията на "Истанбул червен", който всъщност не е точно любовен роман. Да, книгата е своебразно обяснение в любов, но не към човек, а към един град с древна история, много имена и много лица. Град, много по-различен от онзи Истанбул, който виждат туристите. Червен като трамваите, които го кръстосват, и като залезите.

Ферзан Йозпетек е много успешен и награждаван кинорежисьор. Роден е в Истанбул, но живее и работи в Италия. "Истанбул червен" е първият му роман, а едноименната екранизация е част от конкурсната програма на Cinelibri 2017. Изключително красиво заснет, филмът е една от лентите във фестивалната програма, които горещо препоръчваме. Сега обаче ще ви разказажем повече за книгата.

Истанбул червенИсторията започва с един самолетен полет. На борда на самолет до Истанбул се срещат мъж и жена. Той е режисьор, който се връща в родния си град, за да види за последен път къщата, в която е израснал. Тя е бизнес дама, която пътува със съпруга си, за да разгледа града и да се срещне с потенциални клиенти.

Те не се познават, но историите им, развиващи се паралелно, се пресичат няколко пъти. Свързва ги случайността, но и двамата ще открият един град, различен от онова, което очакват (в нейния случай) и от онова, което си спомнят (в неговия). 

Анна е успешна, амбициозна жена, която има стабилен брак и кариера. Или поне така си мисли. Един неочакван обрат в плануваното като почивка пътуване обаче напълно преобръща подредения ù свят. Анна се озовава сама в град, който не познава, но от който постепенно ще бъде запленена. Град, пълен с млади хора, които мечтаят и се борят за правата си. Град, който се променя всеки ден. 

За режисьора Истанбул е градът на детството му. Град, пълен със спомени, в който почти нищо не е такова, каквото е било, но в който все пак обича да се завръща. Майка му, някога изключително елегантна жена, сега предпочита да носи удобни спортни дрехи в яркочервено. Домът, в който е живял като дете, ще бъде разрушен, за да се издигне на негово място модерна жилищна сграда. Киното, в което се е родила любовта му към изкуството, също ще бъде "заменено" от поредния мол. 

Мирните протести в града, грубо разпръсквани от полицията, са опит да се спаси част от неговото минало, но и да се промени бъдещето му. Анна, изненадващо дори за самата себе си, ще се обвърже с кауза, за която до преди няколко дни дори не е чувала. "Истанбул червен" е история за търсенето на свобода, за търсенето на себе си, за способността да обичаме, за корените и идентичността. 

"Понякога се питам дали фактът, че имам две родини, не ме затруднява. Не, не ме плаши това, че съм чужденец. Освен това ми е приятно да съм турчин в Рим и италианец в Турция."

Това си мисли режисьорът, планирал да остане само няколко дни в града, когато осъзнава, че макар да иска да се върне в Италия, нещо сякаш го задържа в Истанбул. Между легенди и спомени, между древното и модерното лице на града, той и Анна ще открият по нещо − всеки за себе си, но и един за друг.

Най-прекият път към книгата е ТУК.

Avtora препоръчва

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

X