3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

"Танцът на реалността" на Алехандро Ходоровски

ХодоровскиЕксцентричен артист с множество превъплъщения Алехандро Ходоровски е поет, писател, философ, драматург, комик, танцьор, кукловод, основател на така наречения "панически театър" и един от най-ярките кинорежисьори на ХХ век. Емблематичните му филми "Къртицата", "Свещената планина" и "Света кръв" са истински визуални шедьоври.

Освен всичко изброено дотук Ходоровски е и създател на психомагията и психогенеалогията. Колкото до книгата, за която ще ви разкажем сега, "Танцът на реалността" не е традиционна автобиография. Тя е необикновено животоописание, проследяващо нестихващия стремеж да бъдат преодолени границите на разума и тялото със силата на духа и на едно неистово въображение.

Определяна като коронна творба на своя автор, "Танцът на реалността" е сюрреалистично пътешествие в един свят, изтъкан от болка и радост, а самият Ходоровски е убеден, че "във всяка постъпка доброто и злото танцуват като любовна двойка". Нейната изключително успешна екранна версия е представена за първи път на Международния филмов фестивал в Кан през 2013 година. 

Най-прекият път към "Танцът на реалността" и необикновеното въображение на Ходоровски е ТУК.

"Моят живот в киното" на Тед Кочев

Написана с изключително свежо чувство за хумор, "Моят живот в киното" е разказ в близък план за живота и работата на режисьора Тед Кочев. Роден в семейство на български имигранти, той израства в Канада, а кариерата му започва в телевизия CBC. Открил таланта си да работи с актьори и да прави кино, той е създател на някои от най-значимите филми от волната епоха на 70-те години, сред които "Обучението на Дуди Кравиц", отличен със "Златна мечка" и номиниран за "Оскар", "Да се събудиш в страх" и "Отборът на Северен Далас".

През 80-те години, той снима хитовете "Първа кръв" и "Уикендът на Барни". Филмите на Тед Кочев предизвикват възхищението на творци като Мартин Скорсезе и Ник Кейв и са високо ценени от киноманите по цял свят. В своята мемоарна книга "Моят живот в киното" режисорът разказва за дългото си приятелство с писателя Мордекай Рихлер и работата със звезди от ранга на Силвестър Сталоун, Джеймс Мейсън, Грегъри Пек, Ингрид Бергман, Джийн Хекман, Джейн Фонда и Ричард Драйфус.

Кариерата му обаче съвсем не е само низ от успехи. Заради произхода си той е бил обявен за комунист от американското правителство, забранено му е било да работи в "Роял Албърт хол" в Лондон и му се е наложило да се справя със заплахи за убийство на една от звездите във филмите му. Едно от нещата, които правят книгата особено интересна, е фактът, че тя е пълна с ценни съвети как да се оцелее в клопките на Холивуд.

Ако сте любопитни да научите повече, най-лесният начин да се сдобиете с "Моят живот в киното" е ТУК.

"Прелестно обсебен" на Бернардо Бертолучи

Съставена от само на пръв поглед фрагментарни текстове, "Прелестно обсебен" не е точно автобиографична книга. Тя е съставена от Фабио Франчоне и Пиеро Спила, които събират в нея рецензии, статии, критически есета и спомени на големия режисьор. Самият Бертолучи нарича "Прелестно обсебен""книгата, която не знаех, че съм написал".

Сигурни сме, че дори онези от вас, които познават добре творчеството му, ще открият в книгата нещо, което досега не са знаели. За филмите и начина, по който се ражда идеята за тях, за учителите и приятелите му, за скандалния "Последно танго в Париж" и целия творчески път на големия майстор.

Можете да намерите "Прелестно обсебен" ТУК.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

от Avtora.com | 24.09.2017 | 10:00

Напрегнат и динамичен, "Земя на сенки" е третият роман на американската писателка Елизабет Костова. Авторката на бестселъра "Историкът" отново избира България за място на действието, а историята, която разказва, е завладяваща.

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

от Avtora.com | 19.09.2017 | 10:00

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно...

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 13.09.2017 | 10:00

От 12 до 17 септември в столицата се провежда поредното издание на пътуващото книжно изложение "Алея на книгата". Мястото отново е пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, а издателство "Colibri", което можете да откриете в шатра номер 13, ви очаква...

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

от Avtora.com | 09.09.2017 | 10:00

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви...

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

от Avtora.com | 31.08.2017 | 10:00

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

X