"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

Напрегнат и динамичен, "Земя на сенки" е третият роман на американската писателка Елизабет Костова. Авторката на бестселъра "Историкът" отново избира България за място на действието, а историята, която разказва, е завладяваща.

Елизабет Костова е сред малкото автори на бестселъри, оглавявали класациите на "New York Times", които не са свъхпродуктивни. Всъщност романите ù, поне засега, са само три. Още с първата си книга "Историкът" писателката печели няколко литературни награди. Огромните тиражи, както и фактът, че романът е преведен в 40 страни в цял свят, са достатъчно красноречиви.

Земя на сенкиИнтересът на Елизабет Костова към европейската и особено към българската култура се появява още по време на следването ù, а когато посещава страната ни за първи път през 1989 година, се запознава с бъдещия си съпруг. Писателката не само е вдъхновена от българската история, но и смята страната за свой втори дом.

Съосновател е на фондация "Елизабет Костова", която подкрепя развитието на млади писатели и преводачи у нас, а самата тя преподава творческо писане. 

"Земя на сенки" е историята на едно необикновено пътешествие. Младата американка Александра Бойд пристига в София, за да преподава английски. Решението ù да дойде именно в България изглежда случайно, но е продиктувано от щастлив спомен от детство ù.

Тя се опитва да избяга от чувството за вина, което продължава да я преследва години след като брат ù изчезва безследно по време на поход в планината. Загуба, която Александра не успява преодолее не само защото тялото на брат ù така и не е открито, а и защото непосредствено преди момчето да изчезне, двамата са се скарали.

Глупав тийнейджърски спор, който оставя дълбок отпечакът върху живота на младата жена и я подтиква непрекъснато да се връща към спомените си от онова време, неспособна да се примири със собственото си минало.

В деня на пристигането си в София, опитвайки се да помогне с багажа на възрастни хора, Александра объркава една от техните чанти с една от своите. Само че в чантата, която е взела по погрешка в бързината, има урна с човешки останки.

След като превъзмогва първоначалното объркване, момичето бързо решава, че трябва на всяка цена да намери близките на починалия и да им върне безценната реликва. Така се запознава с Аспарух − таксиметров шофьор, интелектуалец и екоактивист, който прелага да ù помогне.

Колкото и да е резервирана първоначално, Александра бързо разбира, че може да има доверие на младия мъж, но това съвсем не означава, че двамата няма да се окажат в опасна и много странна ситуация само няколко часа след запознанството си.

Особено интересен е начинът, по който Елизабет Костова описва страната ни, София и историческите събития от недалечното минало, видени през погледа на Александра. Места и неща, които отдавна сме спрели да забелязваме, изникват в романа в една изцяло нова светлина. Едва ли би ви хрумнало да наречете НДК "огромно бетонно цвете", но именно така го вижда героинята на "Земя на сенки".

Ако сте любопитни да научите повече, най-прекият път към книгата е ТУК. Писателката ще се срещне с читателите си в София на 27 септември 2017 г., часът на представянето е 19, а мястото − литературен клуб "Перото".

Avtora препоръчва

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

X