Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно проучване за живота и последната експедиция на Фосет. Дейвид Гран майсторски ни повежда по стъпките на Фосет през смъртоносните джунгли.

"Изгубеният град Z" не е книга, която се чете на един дъх. Тя е пътешествие, за което няма да ви е необходима тежка екипировка, но пък ще ви потопи дълбоко в една от най-големите мистерии на миналия век. Ако досега не сте попадали на името Пърси Фосет, ето какво трябва да знаете: полковник Фосет е английски географ, топограф, археолог, изследовател на Южна Америка. 

Недоволен от възможностите, които предлага военната кариера, Фосет мечтаел за пътешествия и предизвикателства, каквито по-големият му брат Едуард описвал в романите си. През 1900 година Пърси Фосет започва своето обучение в Кралското географско дружество в Лондон. Лекотата, с която усвоява новите знания, е изумителна и след едногодишно обучение той покрива изпитите си с отличие.

Дейвид Гран, американски журналист, известен с работата си за престижни издания като "Ню Йоркър" и "Ню Йорк Таймс" и автор на няколко бестселъра, тръгва по стъпките на Фосет, започвайки именно от архивите на Кралското географско дружество. 

"Изгубеният град Z" е първата книга на Гран, а успехът ù е повече от категоричен. Бестселър №1 на Ню Йорк Таймс, тя е преведена на повече от 25 езика и е номинирана за наградата "Самюъл Джонсън". 

На границата между биография и журналистическо разследване, "Изгубеният град Z" проследява детайлно историята на полковник Фосет от детството му, през първите стъпки в изследователската дейност, до станалата трагичноизвестна последна експедиция през 1925 година, от която Фосет така и не се връща.

Изгубеният град ZИзчезването на Фосет е обявено за една от най-големите мистерии на ХХ век. В продължение на няколко десетилетия то провокира множество авантюристи да тръгнат по стъпките му в опит да го открият. Голяма част от тях губят живота си. Останалите се завръщат с празни ръце.

Дейвид Гран се впуска в собствено проучване, което, макар да е замислено не като изследователска мисия, а като журналистическо разследване, също включва пътуване през смъртоносните джунгли. Какво освен жаждата за приключения провокира толкова много хора да се впуснат в подобно смъртоносно начинание?

Теорията на Пърси Фосет е, че в джунглите на Амазонка има следи от мистична цивилизация. Дали съществува наистина описваният от изследователя изгубен град Z? Теория, която Фосет развива, но не успява да докаже, и която продължава да вълнува въображението на писатели, режисьори и пътешественици.

Гран описва Фосет така: "Той е последният от големите викториански изследователи, дръзнали да навлязат в некартографираната територия само с мачете, компас и едва ли не дарена свише целеустременост".

Книгата му вдъхновява едноименния филм на режисьора Джеймс Грей с участието на Чарли Хънам, Робърт Патинсън, Иън Макдърмид и Сиена Милър, който е ще бъде показан в рамките на тазгодишното издание на фестивала Cinelibri.

Ако сте любопитни да научите повече за историята на полковник Фосет и неговата последна експедиция, най-прекият път към "Изгубеният град Z" е ТУК.

Avtora препоръчва

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

X