Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно проучване за живота и последната експедиция на Фосет. Дейвид Гран майсторски ни повежда по стъпките на Фосет през смъртоносните джунгли.

"Изгубеният град Z" не е книга, която се чете на един дъх. Тя е пътешествие, за което няма да ви е необходима тежка екипировка, но пък ще ви потопи дълбоко в една от най-големите мистерии на миналия век. Ако досега не сте попадали на името Пърси Фосет, ето какво трябва да знаете: полковник Фосет е английски географ, топограф, археолог, изследовател на Южна Америка. 

Недоволен от възможностите, които предлага военната кариера, Фосет мечтаел за пътешествия и предизвикателства, каквито по-големият му брат Едуард описвал в романите си. През 1900 година Пърси Фосет започва своето обучение в Кралското географско дружество в Лондон. Лекотата, с която усвоява новите знания, е изумителна и след едногодишно обучение той покрива изпитите си с отличие.

Дейвид Гран, американски журналист, известен с работата си за престижни издания като "Ню Йоркър" и "Ню Йорк Таймс" и автор на няколко бестселъра, тръгва по стъпките на Фосет, започвайки именно от архивите на Кралското географско дружество. 

"Изгубеният град Z" е първата книга на Гран, а успехът ù е повече от категоричен. Бестселър №1 на Ню Йорк Таймс, тя е преведена на повече от 25 езика и е номинирана за наградата "Самюъл Джонсън". 

На границата между биография и журналистическо разследване, "Изгубеният град Z" проследява детайлно историята на полковник Фосет от детството му, през първите стъпки в изследователската дейност, до станалата трагичноизвестна последна експедиция през 1925 година, от която Фосет така и не се връща.

Изгубеният град ZИзчезването на Фосет е обявено за една от най-големите мистерии на ХХ век. В продължение на няколко десетилетия то провокира множество авантюристи да тръгнат по стъпките му в опит да го открият. Голяма част от тях губят живота си. Останалите се завръщат с празни ръце.

Дейвид Гран се впуска в собствено проучване, което, макар да е замислено не като изследователска мисия, а като журналистическо разследване, също включва пътуване през смъртоносните джунгли. Какво освен жаждата за приключения провокира толкова много хора да се впуснат в подобно смъртоносно начинание?

Теорията на Пърси Фосет е, че в джунглите на Амазонка има следи от мистична цивилизация. Дали съществува наистина описваният от изследователя изгубен град Z? Теория, която Фосет развива, но не успява да докаже, и която продължава да вълнува въображението на писатели, режисьори и пътешественици.

Гран описва Фосет така: "Той е последният от големите викториански изследователи, дръзнали да навлязат в некартографираната територия само с мачете, компас и едва ли не дарена свише целеустременост".

Книгата му вдъхновява едноименния филм на режисьора Джеймс Грей с участието на Чарли Хънам, Робърт Патинсън, Иън Макдърмид и Сиена Милър, който е ще бъде показан в рамките на тазгодишното издание на фестивала Cinelibri.

Ако сте любопитни да научите повече за историята на полковник Фосет и неговата последна експедиция, най-прекият път към "Изгубеният град Z" е ТУК.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

от Avtora.com | 24.09.2017 | 10:00

Напрегнат и динамичен, "Земя на сенки" е третият роман на американската писателка Елизабет Костова. Авторката на бестселъра "Историкът" отново избира България за място на действието, а историята, която разказва, е завладяваща.

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 13.09.2017 | 10:00

От 12 до 17 септември в столицата се провежда поредното издание на пътуващото книжно изложение "Алея на книгата". Мястото отново е пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, а издателство "Colibri", което можете да откриете в шатра номер 13, ви очаква...

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

от Avtora.com | 09.09.2017 | 10:00

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви...

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

от Avtora.com | 31.08.2017 | 10:00

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

X