С 6 дългоочаквани премиери започва 116-тият сезон на Народния театър

С 6 дългоочаквани премиери започва 116-тият сезон на Народния театър

С дългоочаквани премиерни постановки започва 116-тият сезон на Народен театър "Иван Вазов", съобщи на пресконференция директорът му Мариус Донкин. Само до Нова година ще бъдат представени 6 нови спектакъла, сред които "Чудаци" по Максим Горки, "Цветът на дълбоките води", с който актрисата Бойка Велкова дебютира и като режисьор, "Калигула", "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев и други.

Ръководството на културната институция си поставя за цел засилено обновяване на репертоара и обещава списъкът с нови и качествени постановки да бъде обогатен съвсем скоро.

Донкин отбеляза, че екипът на театъра разширява дейностите с редица международни изяви, със събития по повод българското председателство на ЕС, изложби и гостувания. На 18 септември ще бъде разкрита експозиция по повод 110 години от откриването на сградата на театъра, а съвсем скоро ще бъде подписано и споразумение за сътрудничество с "Националната асоциация на изкуствата" на Китай. Планирани са и разговори за създаването на Балканска асоциация на националните театри, а междувременно се очаква и гостуването на брилянтния американски драматург Израел Хоровиц, който трябва да пристигне в София през октомври.

Директорът на театъра посочи, че от тази година в трупата ще се включат някои нови актьори, сред които е Радина Кърджилова. Самият той пък се връща на сцената в постановките "Крадецът на праскови" и "Господин Ибрахим".

Сред другите новини е и "топлият" още сайт на Народния театър, който ще бъде достъпен в най-скоро време. Той предлага много повече информация и възможности на потребителите, като една от специалните опции е при онлайн покупка на билет избраното място да бъде "тествано", така че зрителят да знае под какъв точно ъгъл ще вижда сцената.

Мариус Донкин сподели също, че новият сезон започва в ремонтиран за 1,5 млн. лв. театър. Има съществени подобрения в голямата и камерната сцена, както и в електрозахранването, хидравликата и климатичните инсталации в зданието.

На журналистически въпрос за причината за раздялата с главния режисьор на театъра Александър Морфов директорът обясни, че двамата не са стигали до конфронтация и оставката на Морфов се дължи на ангажиментите му зад граница, но той винаги ще бъде добре дошъл в театър "Иван Вазов", ако реши да се завърне.

 
Мадона работи върху нов албум

Мадона работи върху нов албум

от Мария Иванова, Avtora.com | 19.01.2018 | 16:17

Джъстин Тимбърлейк пусна политическо видео за парчето "Supplies"

Джъстин Тимбърлейк пусна политическо видео за парчето "Supplies"

от Ваня Георгиева | 18.01.2018 | 20:27

Новото видео на Джъстин Тимбърлейк към парчето "Supplies" е посветено на обществени личности като Харви Уайнстийн и Доналд Тръмп.

Кристиан Костов е първият българин с награда EBBA

Кристиан Костов е първият българин с награда EBBA

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 18.01.2018 | 09:04

Младият български изпълнител Кристиан Костов беше удостоен с престижното международно отличие "Избор на публиката" на наградите EBBA (European Border Breakers Awards). Те се връчват на дебютиращи певци от Европа, които са станали популярни извън собствената...

Дакота Джонсън и Крис Мартин потвърдиха връзката си с разходка на плажа

Дакота Джонсън и Крис Мартин потвърдиха връзката си с разходка на плажа

от Ваня Георгиева | 17.01.2018 | 20:01

След месеци спекулации Дакота Джонсън и Крис Мартин потвърдиха връзката си с лежерна разходка на плажа в Малибу.

Кайли Миноуг записва нова музика

Кайли Миноуг записва нова музика

от Ваня Георгиева | 17.01.2018 | 19:18

Кайли Миноуг подгря феновете си с тийзър на ново парче, озаглавено "Dancing". Официалната му премиера предстои на 19 януари.

Ким Кардашиян и Кание Уест станаха родители за трети път

Ким Кардашиян и Кание Уест станаха родители за трети път

от Ваня Георгиева | 16.01.2018 | 20:57

Ким Кардашиян и Кание Уест станаха родители на дъщеричка. Детето, родено от сурогатна майка, е трето за звездната двойка.

Група NI.co представи новия си сингъл "Само на думи"

Група NI.co представи новия си сингъл "Само на думи"

от Avtora.com | 16.01.2018 | 14:28

Новата година започва със силно музикално начало за група NI.co. След успеха на "Да останеш тук" през 2016 г. Ники Николов, Кирил Диков и Влади Христов представиха новия си сингъл "Само на думи".

"Stone Sour" ще забият на летището в София

"Stone Sour" ще забият на летището в София

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 16.01.2018 | 10:22

Една от най-уважаваните алтернативни метъл банди в света "Stone Sour" се завръща в България с пълнокръвно шоу и чисто нов албум. Шоуто им ще се проведе в парка на Летище София до Терминал 2.

X