"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви очаквания.

Ако досега не сте попадали на романите на полския писател Анджей Сапковски, горещо ви препоръчваме да не подминавате поредицата му. Особено в случай че отдавна не сте чели наистина добър класически фентъзи роман.

Приключенията на Гералт са подходящо четиво за всички фенове на "Игра на тронове". Не само заради интересните исторически препратки и реалистичните персонажи. Действието в книгите на Сапковски е изключително динамично, а неочакваните обрати са наистина непредвидими.

Сезонът на буритеСред многобройните качества на "Сезонът на бурите" няма как да не споменем прекрасния превод на романа, но преди да ви разкажем повече за самата книга, ще ви представим нейния автор. Анджей Сапковски е икономист по образование и носител на множество литературни отличия, сред които две награди на Европейското общество за научна фантастика − "Дейвид Гемел" и "Световна награда за фентъзи за цялостен принос".

Книгите му са преведени на 19 езика, а романите, които го правят световноизвестен, са именно тези от серията "Вещерът". Приключенията на Гералт са екранизирани, превърнати са в комикси и в успешни видеоигри. Netflix пък разработват сериал по поредицата.

"Сезонът на бурите" е колкото свързан с цялата поредица, толкова и съвсем самостоятелен роман. Свързан е, защото героите и светът, в който се развива действието, са същите − добре познати на феновете на поредицата. Но пък сюжетът не е нито продължение, нито предистория на линиите на предишните книги, така че ако досега не сте попадали на романите на Сапковски, "Сезонът на бурите" е идеално начало.

И така, кой е Гералт от Ривия? Един от последните вещери, той е мутант, създаден с алхимия и магия. Иначе казано − нечовек, макар да притежава повече човешки качества от повечето хора, с които го среща професията му. А той е наемен убиец.

Вещерският кодекс забранява убиването на хора и едновременно с това задължава вещерите да защитават всички от чудовища и зли твари. Макар че понякога хората са далеч по-опасни и в пъти по-жестоки. Така че на Гералт понякога му се налага да нарушава кодекса.

Остроумен и ироничен, Анджей Сапковски създава един необикновен свят, в който скандинавският фолклор и славянската митология се преплитат с полската история, а резултатът е завладяващ. Атмосферата съвсем умишлено напомня за европейското средновековие, само че към дворцовите интриги и борбите за територия между малки кралства с алчни и амбициозни владетели е прибавена и доза магия.

Гералт няма нищо против магията, но не харесва магьосници. Тяхното отношение към вещерите също не е особено положително. Основният проблем на вещера обаче е, че магьосниците са егоистични, алчни за власт, подли и безскрупулни. И не се колебаят да си послужат с изнудване, за да го принудят да приеме да работи за тях. Защото този път са създали чудовище, което не могат да контролират.

Задача, с която вещерът би се справил много по-лесно, ако мечовете му не бяха откраднати. Дали обаче ще успее без тях? 

"Сезонът на бурите" е от онези романи, в които няма положителни персонажи. Никой не е само добър. Съвсем в духа на класическото фентъзи обаче изобилието от напрегнати битки и неочаквани обрати ще ви държи в постоянно напрежение и сме сигурни, че дори това да е първият роман на Сапковски, който ще прочетете, няма да бъде единственият.

Най-прекият път към него е ТУК.

Avtora препоръчва

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

X