"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви очаквания.

Ако досега не сте попадали на романите на полския писател Анджей Сапковски, горещо ви препоръчваме да не подминавате поредицата му. Особено в случай че отдавна не сте чели наистина добър класически фентъзи роман.

Приключенията на Гералт са подходящо четиво за всички фенове на "Игра на тронове". Не само заради интересните исторически препратки и реалистичните персонажи. Действието в книгите на Сапковски е изключително динамично, а неочакваните обрати са наистина непредвидими.

Сезонът на буритеСред многобройните качества на "Сезонът на бурите" няма как да не споменем прекрасния превод на романа, но преди да ви разкажем повече за самата книга, ще ви представим нейния автор. Анджей Сапковски е икономист по образование и носител на множество литературни отличия, сред които две награди на Европейското общество за научна фантастика − "Дейвид Гемел" и "Световна награда за фентъзи за цялостен принос".

Книгите му са преведени на 19 езика, а романите, които го правят световноизвестен, са именно тези от серията "Вещерът". Приключенията на Гералт са екранизирани, превърнати са в комикси и в успешни видеоигри. Netflix пък разработват сериал по поредицата.

"Сезонът на бурите" е колкото свързан с цялата поредица, толкова и съвсем самостоятелен роман. Свързан е, защото героите и светът, в който се развива действието, са същите − добре познати на феновете на поредицата. Но пък сюжетът не е нито продължение, нито предистория на линиите на предишните книги, така че ако досега не сте попадали на романите на Сапковски, "Сезонът на бурите" е идеално начало.

И така, кой е Гералт от Ривия? Един от последните вещери, той е мутант, създаден с алхимия и магия. Иначе казано − нечовек, макар да притежава повече човешки качества от повечето хора, с които го среща професията му. А той е наемен убиец.

Вещерският кодекс забранява убиването на хора и едновременно с това задължава вещерите да защитават всички от чудовища и зли твари. Макар че понякога хората са далеч по-опасни и в пъти по-жестоки. Така че на Гералт понякога му се налага да нарушава кодекса.

Остроумен и ироничен, Анджей Сапковски създава един необикновен свят, в който скандинавският фолклор и славянската митология се преплитат с полската история, а резултатът е завладяващ. Атмосферата съвсем умишлено напомня за европейското средновековие, само че към дворцовите интриги и борбите за територия между малки кралства с алчни и амбициозни владетели е прибавена и доза магия.

Гералт няма нищо против магията, но не харесва магьосници. Тяхното отношение към вещерите също не е особено положително. Основният проблем на вещера обаче е, че магьосниците са егоистични, алчни за власт, подли и безскрупулни. И не се колебаят да си послужат с изнудване, за да го принудят да приеме да работи за тях. Защото този път са създали чудовище, което не могат да контролират.

Задача, с която вещерът би се справил много по-лесно, ако мечовете му не бяха откраднати. Дали обаче ще успее без тях? 

"Сезонът на бурите" е от онези романи, в които няма положителни персонажи. Никой не е само добър. Съвсем в духа на класическото фентъзи обаче изобилието от напрегнати битки и неочаквани обрати ще ви държи в постоянно напрежение и сме сигурни, че дори това да е първият роман на Сапковски, който ще прочетете, няма да бъде единственият.

Най-прекият път към него е ТУК.

Avtora препоръчва

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

от Avtora.com | 30.01.2018 | 10:00

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

от Avtora.com | 23.01.2018 | 10:00

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

X