"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви очаквания.

Ако досега не сте попадали на романите на полския писател Анджей Сапковски, горещо ви препоръчваме да не подминавате поредицата му. Особено в случай че отдавна не сте чели наистина добър класически фентъзи роман.

Приключенията на Гералт са подходящо четиво за всички фенове на "Игра на тронове". Не само заради интересните исторически препратки и реалистичните персонажи. Действието в книгите на Сапковски е изключително динамично, а неочакваните обрати са наистина непредвидими.

Сезонът на буритеСред многобройните качества на "Сезонът на бурите" няма как да не споменем прекрасния превод на романа, но преди да ви разкажем повече за самата книга, ще ви представим нейния автор. Анджей Сапковски е икономист по образование и носител на множество литературни отличия, сред които две награди на Европейското общество за научна фантастика − "Дейвид Гемел" и "Световна награда за фентъзи за цялостен принос".

Книгите му са преведени на 19 езика, а романите, които го правят световноизвестен, са именно тези от серията "Вещерът". Приключенията на Гералт са екранизирани, превърнати са в комикси и в успешни видеоигри. Netflix пък разработват сериал по поредицата.

"Сезонът на бурите" е колкото свързан с цялата поредица, толкова и съвсем самостоятелен роман. Свързан е, защото героите и светът, в който се развива действието, са същите − добре познати на феновете на поредицата. Но пък сюжетът не е нито продължение, нито предистория на линиите на предишните книги, така че ако досега не сте попадали на романите на Сапковски, "Сезонът на бурите" е идеално начало.

И така, кой е Гералт от Ривия? Един от последните вещери, той е мутант, създаден с алхимия и магия. Иначе казано − нечовек, макар да притежава повече човешки качества от повечето хора, с които го среща професията му. А той е наемен убиец.

Вещерският кодекс забранява убиването на хора и едновременно с това задължава вещерите да защитават всички от чудовища и зли твари. Макар че понякога хората са далеч по-опасни и в пъти по-жестоки. Така че на Гералт понякога му се налага да нарушава кодекса.

Остроумен и ироничен, Анджей Сапковски създава един необикновен свят, в който скандинавският фолклор и славянската митология се преплитат с полската история, а резултатът е завладяващ. Атмосферата съвсем умишлено напомня за европейското средновековие, само че към дворцовите интриги и борбите за територия между малки кралства с алчни и амбициозни владетели е прибавена и доза магия.

Гералт няма нищо против магията, но не харесва магьосници. Тяхното отношение към вещерите също не е особено положително. Основният проблем на вещера обаче е, че магьосниците са егоистични, алчни за власт, подли и безскрупулни. И не се колебаят да си послужат с изнудване, за да го принудят да приеме да работи за тях. Защото този път са създали чудовище, което не могат да контролират.

Задача, с която вещерът би се справил много по-лесно, ако мечовете му не бяха откраднати. Дали обаче ще успее без тях? 

"Сезонът на бурите" е от онези романи, в които няма положителни персонажи. Никой не е само добър. Съвсем в духа на класическото фентъзи обаче изобилието от напрегнати битки и неочаквани обрати ще ви държи в постоянно напрежение и сме сигурни, че дори това да е първият роман на Сапковски, който ще прочетете, няма да бъде единственият.

Най-прекият път към него е ТУК.

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

от Avtora.com | 19.09.2017 | 10:00

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно...

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 13.09.2017 | 10:00

От 12 до 17 септември в столицата се провежда поредното издание на пътуващото книжно изложение "Алея на книгата". Мястото отново е пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, а издателство "Colibri", което можете да откриете в шатра номер 13, ви очаква...

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

от Avtora.com | 31.08.2017 | 10:00

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

от Avtora.com | 23.08.2017 | 10:00

Георги Тенев едва ли има нужда от представяне. Автор на няколко изключително успешни романа, той е един от най-ярките гласове в съвременната българска литература. Разказите му са кратки и многопластови като историите, които разказват, а понякога и болезнено...

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

от Avtora.com | 16.08.2017 | 10:00

Брилянтен, лаконичен и дълбок, "Сърце на вятъра" е от романите, които оставят дълбока следа у всеки, който се докосне до тях. Донал Райън поглежда към онези най-дълбоко скрити мрачни мисли и желания, които често не сме склонни да признаем дори пред самите...

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

от Avtora.com | 10.08.2017 | 10:00

Необятна и екзотична, Азия е континент, събиращ в себе огромно разнообразие от култури от дълбока древност до наши дни. Съвсем не е изненадващо, че някои от най-ярките имена в съвременната литература са родени именно там.

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

от Avtora.com | 02.08.2017 | 10:00

Числата притежават неподозирано очарование, което се превръща в основа на една дълбоко човешка и силно въздействаща история. Разказана с елегантност, тя увлича читателя неусетно, за да го потопи в един напълно различен свят.

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

от Avtora.com | 29.07.2017 | 10:00

Независимо дали сте на море или на планина, хубавата е книга едно от най-важните неща, които трябва да вземете в багажа. Насладете се на следващите пет заглавия, които със сигурност ще успеят да ви изненадат и определено не са традиционните плажни четива.

X