5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

"Трансхуманитарната революция" на Люк Фери

Люк ФериЛюк Фери е френски учен, автор на повече от 30 философско-есеистични труда. Освен преподавател по философия той е бил и министър на младежта, образованието и науката. Книгата му "Да се научим да живеем" е история на философията, предназначена за младите поколения, а малко след издаването си на български език е официално одобрена и като учебно помагало.

"Трансхуманитарната революция" е задълбочено и балансирано изследване, посветено на движението трансхуманизъм, в което Люк Фери се старае не само да обясни на своите читатели основните идеи и термини, но и да отговори на няколко много интересни въпроса. Какво всъщност представлява трансхуманизмът? 

Движение, чиято цел е да подпомага безграничното усъвършенстване на физическите и интелектуалните способности на човека. Звучи обещаващо, но в крайната си форма трансхуманизмът граничи с научната фантастика, защото проповядва физическото сливане между човека и бъдещите компютърни мрежи, надарени с изкуствен интелект.

Ако сте любопитни да разберете каква е връзката между него и колаборативната икономика, най-прекият път към "Трансхуманитарната революция" е ТУК.

"Сократ, Иисус и Буда" на Фредерик Льоноар

Сократ, Иисус и БудаФредерик Льоноар е философ и социолог, специалист по история на религиите. Автор е на документална проза, романи и повести, преведени на 20 езика и радващи се на огромен успех сред читателите по цял свят. Особено популярни стават книгите му "Душата на света", "Малък трактат по история на религиите" и "Сократ, Иисус и Буда", за която ще ви разкажем сега.

Фредерик Льоноар определя Сократ, Иисус и Буда като "трима наставници в изкуството на добрия живот" и се опитва чрез сходствата в техните учения да помогне на съвременния човек, тоест на своите читатели, да открият пътя към щастието и духовното равновесие. В основата на своите разсъждения той поставя идеите за безсмъртието на душата, търсенето на истината, сремежа към свобода и справедливост. Обединяващият елемент е любовта, във всичките ù измерения.

За да открием отговорите на важните екзистенциални въпроси и да се отърсим от материализма и хедонизма на съвременността, според Льоноар е важно не само да познаваме идеите на тримата най-велики духовни учители в историята на човечеството, но и да опознаем самите себе си. Как се постига това според него − можете да научите ТУК.

"Императорите на сладоледа"

Императорите на сладоледа"Императорите на сладоледа" е сборник с есета, особено подходящ за онези от вас, които са изкушени от литературата не само като краен резултат, но и като процес. Всъщност в петнайсетте текста, събрани в книгата, става дума за писането. Различни стилове, авторски почерци, жанрове и употреби, различни теми и различни автори, които в текстовете си говорят за други автори и си задават някои много любопитни въпроси.

Например може ли едно произведение да не притежава повече фантазия от автора си, а една библиотека да бъде далеч по-интелигентна от своя собственик? Как се пише рок критика и какво е съотношението между биография и творчество? Сигурни сме, че ще се изненадате от отговорите. Още повече че тектовете, обединени в тази книга, нямат претенцията да бъдат научни или строго критически. 

Ако сте любопитни да разберете защо читателите, а не писателите са "императорите на сладоледа", можете да го направите ТУК.

"Вътрешният лечител" на Любомир Розенщайн

Вътрешният лечителАко се интересувате от йога, "Вътрешният лечител" на Любомир Розенщайн е книга, която със сигурност ще ви се стори интересна. Авторът се занимава със западните и източните подходи към вътрешния свят повече от 20 години и повече от десетилетие се занимава с йога. Разказвайки за всекидневна йога практика, той всъщност търси отговори на въпроса как можем да си възвърнем силата и радостта от живота, да се справим с отчаянието, с липсата на любов, със страха, неудовлетворението и безпокойството.

Според него самосъжалението е доброволен отказ от бъдеще, а преминаването през трудностите трябва да бъде възприемано не като повод за оплаквания, а като лична победа. Постигането на спокойствие, здраве и благополучие обаче изисква постоянство и търпение.

Ако сте готови да поемете по нови, полезни, вълнуващи посоки в живота си и искате да научите повече за вътрешния лечител във всеки от нас и за Йога Нидра, можете да намерите "Вътрешният лечител" ТУК.

"Larousse на първите открития"

Larousse на първите откритияВеликолепната поредица енциклопедии Larousse е прекрасен начин да превърнете ученето в забавление за най-малките читатели. Съчетанието от достъпно и интересно представени любопитни факти, научни истини и прекрасни илюстрации помага на малчуганите да усвояват новите знания по-лесно. Така че ако искате да зарадвате децата си, енциклопедията Larousse на първите открития е прекрасен избор.

Двуезичното издание е подходящо за ученици в началните класове и помага на децата да обогатят речника си, научавайки цветовете, числата, формите и още много нови думи на български и английски език. Понятията са обяснени изключително достъпно, а броилките са забавни. Още един голям плюс на изданието е твърдата корица. 

Най-лесният начин да провокирате любознателността на децата си с енциклопедията "Larousse на първите открития" е ТУК.

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

от Avtora.com | 19.09.2017 | 10:00

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно...

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 13.09.2017 | 10:00

От 12 до 17 септември в столицата се провежда поредното издание на пътуващото книжно изложение "Алея на книгата". Мястото отново е пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, а издателство "Colibri", което можете да откриете в шатра номер 13, ви очаква...

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

от Avtora.com | 09.09.2017 | 10:00

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви...

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

от Avtora.com | 23.08.2017 | 10:00

Георги Тенев едва ли има нужда от представяне. Автор на няколко изключително успешни романа, той е един от най-ярките гласове в съвременната българска литература. Разказите му са кратки и многопластови като историите, които разказват, а понякога и болезнено...

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

от Avtora.com | 16.08.2017 | 10:00

Брилянтен, лаконичен и дълбок, "Сърце на вятъра" е от романите, които оставят дълбока следа у всеки, който се докосне до тях. Донал Райън поглежда към онези най-дълбоко скрити мрачни мисли и желания, които често не сме склонни да признаем дори пред самите...

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

от Avtora.com | 10.08.2017 | 10:00

Необятна и екзотична, Азия е континент, събиращ в себе огромно разнообразие от култури от дълбока древност до наши дни. Съвсем не е изненадващо, че някои от най-ярките имена в съвременната литература са родени именно там.

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

от Avtora.com | 02.08.2017 | 10:00

Числата притежават неподозирано очарование, което се превръща в основа на една дълбоко човешка и силно въздействаща история. Разказана с елегантност, тя увлича читателя неусетно, за да го потопи в един напълно различен свят.

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

от Avtora.com | 29.07.2017 | 10:00

Независимо дали сте на море или на планина, хубавата е книга едно от най-важните неща, които трябва да вземете в багажа. Насладете се на следващите пет заглавия, които със сигурност ще успеят да ви изненадат и определено не са традиционните плажни четива.

X