5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

"Трансхуманитарната революция" на Люк Фери

Люк ФериЛюк Фери е френски учен, автор на повече от 30 философско-есеистични труда. Освен преподавател по философия той е бил и министър на младежта, образованието и науката. Книгата му "Да се научим да живеем" е история на философията, предназначена за младите поколения, а малко след издаването си на български език е официално одобрена и като учебно помагало.

"Трансхуманитарната революция" е задълбочено и балансирано изследване, посветено на движението трансхуманизъм, в което Люк Фери се старае не само да обясни на своите читатели основните идеи и термини, но и да отговори на няколко много интересни въпроса. Какво всъщност представлява трансхуманизмът? 

Движение, чиято цел е да подпомага безграничното усъвършенстване на физическите и интелектуалните способности на човека. Звучи обещаващо, но в крайната си форма трансхуманизмът граничи с научната фантастика, защото проповядва физическото сливане между човека и бъдещите компютърни мрежи, надарени с изкуствен интелект.

Ако сте любопитни да разберете каква е връзката между него и колаборативната икономика, най-прекият път към "Трансхуманитарната революция" е ТУК.

"Сократ, Иисус и Буда" на Фредерик Льоноар

Сократ, Иисус и БудаФредерик Льоноар е философ и социолог, специалист по история на религиите. Автор е на документална проза, романи и повести, преведени на 20 езика и радващи се на огромен успех сред читателите по цял свят. Особено популярни стават книгите му "Душата на света", "Малък трактат по история на религиите" и "Сократ, Иисус и Буда", за която ще ви разкажем сега.

Фредерик Льоноар определя Сократ, Иисус и Буда като "трима наставници в изкуството на добрия живот" и се опитва чрез сходствата в техните учения да помогне на съвременния човек, тоест на своите читатели, да открият пътя към щастието и духовното равновесие. В основата на своите разсъждения той поставя идеите за безсмъртието на душата, търсенето на истината, сремежа към свобода и справедливост. Обединяващият елемент е любовта, във всичките ù измерения.

За да открием отговорите на важните екзистенциални въпроси и да се отърсим от материализма и хедонизма на съвременността, според Льоноар е важно не само да познаваме идеите на тримата най-велики духовни учители в историята на човечеството, но и да опознаем самите себе си. Как се постига това според него − можете да научите ТУК.

"Императорите на сладоледа"

Императорите на сладоледа"Императорите на сладоледа" е сборник с есета, особено подходящ за онези от вас, които са изкушени от литературата не само като краен резултат, но и като процес. Всъщност в петнайсетте текста, събрани в книгата, става дума за писането. Различни стилове, авторски почерци, жанрове и употреби, различни теми и различни автори, които в текстовете си говорят за други автори и си задават някои много любопитни въпроси.

Например може ли едно произведение да не притежава повече фантазия от автора си, а една библиотека да бъде далеч по-интелигентна от своя собственик? Как се пише рок критика и какво е съотношението между биография и творчество? Сигурни сме, че ще се изненадате от отговорите. Още повече че тектовете, обединени в тази книга, нямат претенцията да бъдат научни или строго критически. 

Ако сте любопитни да разберете защо читателите, а не писателите са "императорите на сладоледа", можете да го направите ТУК.

"Вътрешният лечител" на Любомир Розенщайн

Вътрешният лечителАко се интересувате от йога, "Вътрешният лечител" на Любомир Розенщайн е книга, която със сигурност ще ви се стори интересна. Авторът се занимава със западните и източните подходи към вътрешния свят повече от 20 години и повече от десетилетие се занимава с йога. Разказвайки за всекидневна йога практика, той всъщност търси отговори на въпроса как можем да си възвърнем силата и радостта от живота, да се справим с отчаянието, с липсата на любов, със страха, неудовлетворението и безпокойството.

Според него самосъжалението е доброволен отказ от бъдеще, а преминаването през трудностите трябва да бъде възприемано не като повод за оплаквания, а като лична победа. Постигането на спокойствие, здраве и благополучие обаче изисква постоянство и търпение.

Ако сте готови да поемете по нови, полезни, вълнуващи посоки в живота си и искате да научите повече за вътрешния лечител във всеки от нас и за Йога Нидра, можете да намерите "Вътрешният лечител" ТУК.

"Larousse на първите открития"

Larousse на първите откритияВеликолепната поредица енциклопедии Larousse е прекрасен начин да превърнете ученето в забавление за най-малките читатели. Съчетанието от достъпно и интересно представени любопитни факти, научни истини и прекрасни илюстрации помага на малчуганите да усвояват новите знания по-лесно. Така че ако искате да зарадвате децата си, енциклопедията Larousse на първите открития е прекрасен избор.

Двуезичното издание е подходящо за ученици в началните класове и помага на децата да обогатят речника си, научавайки цветовете, числата, формите и още много нови думи на български и английски език. Понятията са обяснени изключително достъпно, а броилките са забавни. Още един голям плюс на изданието е твърдата корица. 

Най-лесният начин да провокирате любознателността на децата си с енциклопедията "Larousse на първите открития" е ТУК.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

X