5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

"Трансхуманитарната революция" на Люк Фери

Люк ФериЛюк Фери е френски учен, автор на повече от 30 философско-есеистични труда. Освен преподавател по философия той е бил и министър на младежта, образованието и науката. Книгата му "Да се научим да живеем" е история на философията, предназначена за младите поколения, а малко след издаването си на български език е официално одобрена и като учебно помагало.

"Трансхуманитарната революция" е задълбочено и балансирано изследване, посветено на движението трансхуманизъм, в което Люк Фери се старае не само да обясни на своите читатели основните идеи и термини, но и да отговори на няколко много интересни въпроса. Какво всъщност представлява трансхуманизмът? 

Движение, чиято цел е да подпомага безграничното усъвършенстване на физическите и интелектуалните способности на човека. Звучи обещаващо, но в крайната си форма трансхуманизмът граничи с научната фантастика, защото проповядва физическото сливане между човека и бъдещите компютърни мрежи, надарени с изкуствен интелект.

Ако сте любопитни да разберете каква е връзката между него и колаборативната икономика, най-прекият път към "Трансхуманитарната революция" е ТУК.

"Сократ, Иисус и Буда" на Фредерик Льоноар

Сократ, Иисус и БудаФредерик Льоноар е философ и социолог, специалист по история на религиите. Автор е на документална проза, романи и повести, преведени на 20 езика и радващи се на огромен успех сред читателите по цял свят. Особено популярни стават книгите му "Душата на света", "Малък трактат по история на религиите" и "Сократ, Иисус и Буда", за която ще ви разкажем сега.

Фредерик Льоноар определя Сократ, Иисус и Буда като "трима наставници в изкуството на добрия живот" и се опитва чрез сходствата в техните учения да помогне на съвременния човек, тоест на своите читатели, да открият пътя към щастието и духовното равновесие. В основата на своите разсъждения той поставя идеите за безсмъртието на душата, търсенето на истината, сремежа към свобода и справедливост. Обединяващият елемент е любовта, във всичките ù измерения.

За да открием отговорите на важните екзистенциални въпроси и да се отърсим от материализма и хедонизма на съвременността, според Льоноар е важно не само да познаваме идеите на тримата най-велики духовни учители в историята на човечеството, но и да опознаем самите себе си. Как се постига това според него − можете да научите ТУК.

"Императорите на сладоледа"

Императорите на сладоледа"Императорите на сладоледа" е сборник с есета, особено подходящ за онези от вас, които са изкушени от литературата не само като краен резултат, но и като процес. Всъщност в петнайсетте текста, събрани в книгата, става дума за писането. Различни стилове, авторски почерци, жанрове и употреби, различни теми и различни автори, които в текстовете си говорят за други автори и си задават някои много любопитни въпроси.

Например може ли едно произведение да не притежава повече фантазия от автора си, а една библиотека да бъде далеч по-интелигентна от своя собственик? Как се пише рок критика и какво е съотношението между биография и творчество? Сигурни сме, че ще се изненадате от отговорите. Още повече че тектовете, обединени в тази книга, нямат претенцията да бъдат научни или строго критически. 

Ако сте любопитни да разберете защо читателите, а не писателите са "императорите на сладоледа", можете да го направите ТУК.

"Вътрешният лечител" на Любомир Розенщайн

Вътрешният лечителАко се интересувате от йога, "Вътрешният лечител" на Любомир Розенщайн е книга, която със сигурност ще ви се стори интересна. Авторът се занимава със западните и източните подходи към вътрешния свят повече от 20 години и повече от десетилетие се занимава с йога. Разказвайки за всекидневна йога практика, той всъщност търси отговори на въпроса как можем да си възвърнем силата и радостта от живота, да се справим с отчаянието, с липсата на любов, със страха, неудовлетворението и безпокойството.

Според него самосъжалението е доброволен отказ от бъдеще, а преминаването през трудностите трябва да бъде възприемано не като повод за оплаквания, а като лична победа. Постигането на спокойствие, здраве и благополучие обаче изисква постоянство и търпение.

Ако сте готови да поемете по нови, полезни, вълнуващи посоки в живота си и искате да научите повече за вътрешния лечител във всеки от нас и за Йога Нидра, можете да намерите "Вътрешният лечител" ТУК.

"Larousse на първите открития"

Larousse на първите откритияВеликолепната поредица енциклопедии Larousse е прекрасен начин да превърнете ученето в забавление за най-малките читатели. Съчетанието от достъпно и интересно представени любопитни факти, научни истини и прекрасни илюстрации помага на малчуганите да усвояват новите знания по-лесно. Така че ако искате да зарадвате децата си, енциклопедията Larousse на първите открития е прекрасен избор.

Двуезичното издание е подходящо за ученици в началните класове и помага на децата да обогатят речника си, научавайки цветовете, числата, формите и още много нови думи на български и английски език. Понятията са обяснени изключително достъпно, а броилките са забавни. Още един голям плюс на изданието е твърдата корица. 

Най-лесният начин да провокирате любознателността на децата си с енциклопедията "Larousse на първите открития" е ТУК.

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

X