"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

Георги Тенев едва ли има нужда от представяне. Автор на няколко изключително успешни романа, той е един от най-ярките гласове в съвременната българска литература. Разказите му са кратки и многопластови като историите, които разказват, а понякога и болезнено реалистични.

Този път няма да ви разказваме за писателя. Ако по някаква случайност не знаете кой е Георги Тенев, достатъчно е да кажем, че той е авторът на сборника с разкази "Жената на писателя". Пълната библиография и списъка с международни отличия можете да откриете и сами.

Георги ТеневОнези от вас, които са чели и харесали романа му "Български рози", бихме могли да уверим, че "Жената на писателя" няма да ги разочарова. Причините да се съсредоточим върху книгата, пренебрегвайки нейния автор, е единствено фактът, че той е достатъчно добре познат на българските читатели.

Факт е, че в световен мащаб издателите предпочитат романи. Може би защото читателите ги предпочитат. Независимо как се е наложила тази тенденция, тя се утвърди чувствително през последните години и именно тя прави появата на всеки сборник с разкази нещо особено.

"Жената на писателя" е интересна мозайка от напълно самостоятелни истории, обединени от емоционалния си заряд. В разказите има нотка тъга, облечена в най-различни форми: носталгия, съжаление, невъзможност. Има откровена ирония, има политически послания, има романтика. Персонажите са трогателни, болезнено откровени, отчаяни или изпълнени със съмнения, многолики и истински.

Тези толкова живи герои се разхождат по улици, които познавате. Попадат в ситуации, които са ви познати. Виждат живота от ъгъл, от който едва ли сте се сетили да го погледнете. Понякога излизат неочаквано от рамката на сивото ежедневие, понякога влизат в него, за да го преоткрият по неочакван начин.

Георги ТеневРазказът, дал заглавието си на целия сборник, е от онези истории, в които динамичното действие е заместено от бавно, но неотменно случване на нещата. Неща, които се случват сякаш извън нас и въпреки нас, неща, които са се случили някога и определят кои сме, неща, които очакваме да се случат, без да съберем достъчно смелост да ги предизвикаме.

"Книгата е някакъв тромб, болест, температура, която тялото отделя. Веднъж изведена от тялото, тя принадлежи на безименното пространство" − казва един литературен критик в разказа. Някъде по средата на своето ново изследване той е открил, че жената на писателя го интересува повече от самия писател. Всъщност повече от литературата. Просто защото е истинска. 

Книгите са изгубили очарованието си, срещата с колегите е "вампирска сбирка", която само изсмуква енергия, литературната дискусия е траурна. Дали обаче достигането до този извод е достатъчно, за да се промени нещо.

От колебанията в любовта, през спомените от детството, излезли сякаш от минал живот, до една оставка, гениална в своята имперсоналност, внасяща нотка сюрреалистичност сред историите в сборника, "Жената на писателя" е пътешествие през реалността. Нашата реалност, която познаваме, в която живеем, но за която твърде рядко се замисляме. А тя, изненадващо, би могла да бъде дори вдъхновяваща.

Най-прекият път към "Жената на писателя" е ТУК.

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

от Avtora.com | 19.09.2017 | 10:00

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно...

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 13.09.2017 | 10:00

От 12 до 17 септември в столицата се провежда поредното издание на пътуващото книжно изложение "Алея на книгата". Мястото отново е пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, а издателство "Colibri", което можете да откриете в шатра номер 13, ви очаква...

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

от Avtora.com | 09.09.2017 | 10:00

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви...

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

от Avtora.com | 31.08.2017 | 10:00

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

от Avtora.com | 16.08.2017 | 10:00

Брилянтен, лаконичен и дълбок, "Сърце на вятъра" е от романите, които оставят дълбока следа у всеки, който се докосне до тях. Донал Райън поглежда към онези най-дълбоко скрити мрачни мисли и желания, които често не сме склонни да признаем дори пред самите...

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

от Avtora.com | 10.08.2017 | 10:00

Необятна и екзотична, Азия е континент, събиращ в себе огромно разнообразие от култури от дълбока древност до наши дни. Съвсем не е изненадващо, че някои от най-ярките имена в съвременната литература са родени именно там.

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

от Avtora.com | 02.08.2017 | 10:00

Числата притежават неподозирано очарование, което се превръща в основа на една дълбоко човешка и силно въздействаща история. Разказана с елегантност, тя увлича читателя неусетно, за да го потопи в един напълно различен свят.

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

от Avtora.com | 29.07.2017 | 10:00

Независимо дали сте на море или на планина, хубавата е книга едно от най-важните неща, които трябва да вземете в багажа. Насладете се на следващите пет заглавия, които със сигурност ще успеят да ви изненадат и определено не са традиционните плажни четива.

X