"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

Георги Тенев едва ли има нужда от представяне. Автор на няколко изключително успешни романа, той е един от най-ярките гласове в съвременната българска литература. Разказите му са кратки и многопластови като историите, които разказват, а понякога и болезнено реалистични.

Този път няма да ви разказваме за писателя. Ако по някаква случайност не знаете кой е Георги Тенев, достатъчно е да кажем, че той е авторът на сборника с разкази "Жената на писателя". Пълната библиография и списъка с международни отличия можете да откриете и сами.

Георги ТеневОнези от вас, които са чели и харесали романа му "Български рози", бихме могли да уверим, че "Жената на писателя" няма да ги разочарова. Причините да се съсредоточим върху книгата, пренебрегвайки нейния автор, е единствено фактът, че той е достатъчно добре познат на българските читатели.

Факт е, че в световен мащаб издателите предпочитат романи. Може би защото читателите ги предпочитат. Независимо как се е наложила тази тенденция, тя се утвърди чувствително през последните години и именно тя прави появата на всеки сборник с разкази нещо особено.

"Жената на писателя" е интересна мозайка от напълно самостоятелни истории, обединени от емоционалния си заряд. В разказите има нотка тъга, облечена в най-различни форми: носталгия, съжаление, невъзможност. Има откровена ирония, има политически послания, има романтика. Персонажите са трогателни, болезнено откровени, отчаяни или изпълнени със съмнения, многолики и истински.

Тези толкова живи герои се разхождат по улици, които познавате. Попадат в ситуации, които са ви познати. Виждат живота от ъгъл, от който едва ли сте се сетили да го погледнете. Понякога излизат неочаквано от рамката на сивото ежедневие, понякога влизат в него, за да го преоткрият по неочакван начин.

Георги ТеневРазказът, дал заглавието си на целия сборник, е от онези истории, в които динамичното действие е заместено от бавно, но неотменно случване на нещата. Неща, които се случват сякаш извън нас и въпреки нас, неща, които са се случили някога и определят кои сме, неща, които очакваме да се случат, без да съберем достъчно смелост да ги предизвикаме.

"Книгата е някакъв тромб, болест, температура, която тялото отделя. Веднъж изведена от тялото, тя принадлежи на безименното пространство" − казва един литературен критик в разказа. Някъде по средата на своето ново изследване той е открил, че жената на писателя го интересува повече от самия писател. Всъщност повече от литературата. Просто защото е истинска. 

Книгите са изгубили очарованието си, срещата с колегите е "вампирска сбирка", която само изсмуква енергия, литературната дискусия е траурна. Дали обаче достигането до този извод е достатъчно, за да се промени нещо.

От колебанията в любовта, през спомените от детството, излезли сякаш от минал живот, до една оставка, гениална в своята имперсоналност, внасяща нотка сюрреалистичност сред историите в сборника, "Жената на писателя" е пътешествие през реалността. Нашата реалност, която познаваме, в която живеем, но за която твърде рядко се замисляме. А тя, изненадващо, би могла да бъде дори вдъхновяваща.

Най-прекият път към "Жената на писателя" е ТУК.

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

X