"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

Георги Тенев едва ли има нужда от представяне. Автор на няколко изключително успешни романа, той е един от най-ярките гласове в съвременната българска литература. Разказите му са кратки и многопластови като историите, които разказват, а понякога и болезнено реалистични.

Този път няма да ви разказваме за писателя. Ако по някаква случайност не знаете кой е Георги Тенев, достатъчно е да кажем, че той е авторът на сборника с разкази "Жената на писателя". Пълната библиография и списъка с международни отличия можете да откриете и сами.

Георги ТеневОнези от вас, които са чели и харесали романа му "Български рози", бихме могли да уверим, че "Жената на писателя" няма да ги разочарова. Причините да се съсредоточим върху книгата, пренебрегвайки нейния автор, е единствено фактът, че той е достатъчно добре познат на българските читатели.

Факт е, че в световен мащаб издателите предпочитат романи. Може би защото читателите ги предпочитат. Независимо как се е наложила тази тенденция, тя се утвърди чувствително през последните години и именно тя прави появата на всеки сборник с разкази нещо особено.

"Жената на писателя" е интересна мозайка от напълно самостоятелни истории, обединени от емоционалния си заряд. В разказите има нотка тъга, облечена в най-различни форми: носталгия, съжаление, невъзможност. Има откровена ирония, има политически послания, има романтика. Персонажите са трогателни, болезнено откровени, отчаяни или изпълнени със съмнения, многолики и истински.

Тези толкова живи герои се разхождат по улици, които познавате. Попадат в ситуации, които са ви познати. Виждат живота от ъгъл, от който едва ли сте се сетили да го погледнете. Понякога излизат неочаквано от рамката на сивото ежедневие, понякога влизат в него, за да го преоткрият по неочакван начин.

Георги ТеневРазказът, дал заглавието си на целия сборник, е от онези истории, в които динамичното действие е заместено от бавно, но неотменно случване на нещата. Неща, които се случват сякаш извън нас и въпреки нас, неща, които са се случили някога и определят кои сме, неща, които очакваме да се случат, без да съберем достъчно смелост да ги предизвикаме.

"Книгата е някакъв тромб, болест, температура, която тялото отделя. Веднъж изведена от тялото, тя принадлежи на безименното пространство" − казва един литературен критик в разказа. Някъде по средата на своето ново изследване той е открил, че жената на писателя го интересува повече от самия писател. Всъщност повече от литературата. Просто защото е истинска. 

Книгите са изгубили очарованието си, срещата с колегите е "вампирска сбирка", която само изсмуква енергия, литературната дискусия е траурна. Дали обаче достигането до този извод е достатъчно, за да се промени нещо.

От колебанията в любовта, през спомените от детството, излезли сякаш от минал живот, до една оставка, гениална в своята имперсоналност, внасяща нотка сюрреалистичност сред историите в сборника, "Жената на писателя" е пътешествие през реалността. Нашата реалност, която познаваме, в която живеем, но за която твърде рядко се замисляме. А тя, изненадващо, би могла да бъде дори вдъхновяваща.

Най-прекият път към "Жената на писателя" е ТУК.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

X