Как да подобрим паметта си с тази лесна техника за запомняне

Как да подобрим паметта си с тази лесна техника за запомняне

Всичко, което трябва да направим, е да си създадем въображаем "дворец на спомените".

Искате ли да се научите да запомняте по-лесно списъци с хора, покупки, работна информация или просто дълги редици от числа? Тази интересна способност може не само да ви помогне да блеснете сред приятелите си, но и да ви бъде полезна в редица ежедневни ситуации. И познайте какво: тя не е някаква привилегия за гениите, а може да бъде усвоена от всеки от нас чрез малко мисловно хакерство.

В днешното информационно общество ние имаме лесен достъп до цялата информация на света – медии, онлайн лекции, книги и какво ли още не. Това е много полезно, но и създава редица нови проблеми – става все по-трудно да запомним ключова за нас информация. Или пък в стремежа си да запомним важни детайли за проектите в работата ни установяваме, че докато сме били в магазина, сме забравили да купим продуктите, които ни трябват.

Ако и вие искате да подобрите своята памет, следващите редове ще са полезни за вас. Ще ви запознаем с една лесна мисловна техника, която може да ви помогне да помните много по-ефективно.

Тя се нарича "Дворец на спомените"

и е познатата още от древността. Работи на принципа на асоциациите и използва научно доказания факт, че запомняме много по-лесно определени места, отколкото цифри, имена или списъци с предмети. Ако приемем тези особености на нашия мозък и се "съюзим" с него, техниката всъщност е доста лесна за усвояване.

Как да я прилагаме?

Всичко, което трябва да направим, е да си създадем въображаем "дворец на спомените", който да "обзаведем" с асоциации за важните неща, които искаме да запомним. Недейте обаче да си представяте средновековен дворец. С това название всъщност можем да означим всяко едно място, което познаваме добре и можем лесно да си представим – нашия дом, градина, офис или просто една стая. Важното е мястото да ни е добре познато.

Ако си представим например стаята у дома, която обитаваме всеки ден, за да запомним определен списък с имена или предмети, трябва просто на всяко място в нея да поставим по нещо (например: на масата − хляб, в хладилника − сирене, на леглото −
вестник). Така няма да ни е нужно да си правим списък за пазаруване, защото представяйки си нашия "дворец на спомените", в паметта ни ще изплуват и предметите, които сме поставили в него.

Как работи?

Защо е толкова лесно да си спомняме списъци, използвайки метода? Учените са доказали, че хората помнят по-добре различни локации, отколкото предмети или хора. Именно тази особеност в мисловната дейност е залегнала в основана на мисловния метод.

Още няколко бонус техники

Друг лесен начин да се преборим със забравянето е т.нар. зрителна (образна) памет. Макар че тя е по-добре изразена при децата и изчезва с напредването на възрастта, чрез
нея сме способни да запомним, да съхраним и при нужда да повторим видяното. Тази техника, която се използва от картоиграчите, за да помнят карти, може да бъде приложена от всеки човек. Така например ПИН кодът на телефона ни ще се запечата веднага в нашето съзнание, ако от първите букви на числото съставим дума (примерно: едно, седем, едно, нула: есен).

Научно доказано е също, че писането на ръка ангажира повече мозъчни функции, отколкото писането с клавиатура. Затова не бързайте да изхвърляйте химикалките вкъщи, дори и да сте свикнали вече да въвеждате информацията направо в компютъра или смартфона.

Независимо кой от методите за запаметяване изберете, не забравяйте, че за да е в добра форма паметта ни, е нужно да се храним здравословно, да спортуваме и да бъдем физически активни, да спим достатъчно и не на последно място – да разнообразяваме ежедневието си, защото нашият мозък подобрява работата си, ако обработва по-разнообразна информация.

Илюзия ли е свободната воля?

Илюзия ли е свободната воля?

от Avtora.com | 19.08.2017 | 18:17

Теорията за детерминизма на Исак Нютон казва, че всичко в живота ви е отдавна заложено, дори прочитането на този материал. Вие нямате свободна воля, говорим за една илюзия!

9 начина да спрем главоболието без хапчета

9 начина да спрем главоболието без хапчета

от Avtora.com | 13.08.2017 | 11:42

Научете какви са различните типове главоболие и как лесно и без хапчета можем да се преборим с тях.

Как кучетата ни правят по-здрави?

Как кучетата ни правят по-здрави?

от Avtora.com | 05.08.2017 | 14:24

Има безброй начини, чрез които кучето прави живота ви по-приятен. То е верен приятел, забавлява ви, прави запознанствата по-лесни и дори може да подобри здравословното ви състояние.

5 хака, с които да поддържате идеално тегло

5 хака, с които да поддържате идеално тегло

от Avtora.com | 13.10.2016 | 16:21

Как да поддържаме идеално тегло и как да се предпазим от неусетното залитане в крайности...

7 сутрешни ритуала, с които най-успешните хора в света започват деня си

7 сутрешни ритуала, с които най-успешните хора в света започват деня си

от Лина Филипова, Avtora.com | 03.10.2016 | 09:00

Денят се познава от сутринта и това как оползотворяваме утрото си до голяма степен показва как ще протекат и следващите часове.

6 начина да преодолеем стресови ситуации

6 начина да преодолеем стресови ситуации

от Лили Иванова, Avtora.com | 03.05.2016 | 14:00

Забързаното ежедневие, проблемите вкъщи, задълженията в работата... Когато всичко това ви се струпа на главата и сякаш не издържате на напрежението, най-доброто решение е отделеното време за почивка и спокойствие. Ето 6 лесни "оръжия", с които ще преборите...

Диета и алкохол - възможно ли е?

Диета и алкохол - възможно ли е?

от Лили Иванова, Avtora.com | 08.04.2016 | 16:00

Както се казва: "Няма начин да няма начин". Всеизвестно е колко полезно, лечебно и вдъхновяващо е виното. И макар всички познати диети да изключват приема на алкохолни напитки, то винената диета е ефективна и изхвърля излишните течности от организма.

Вкусно, полезно и с щипка любов: Вегетарианска пица с рукола и кралски печурки

Вкусно, полезно и с щипка любов: Вегетарианска пица с рукола и кралски печурки

от Цвет Бонева, Avtora.com | 05.04.2016 | 16:00

Пролетта дойде, а с нея и пресните салати, билки и зеленчуци. Пазарите са отрупани с цветове и всичко е свежо и колоритно. За да се вталим за лятото, а и да се погрижим за организма си, е добре да се възползваме от зеленчуковото разнообразие.

5 нискокалорични напитки за детоксикация

5 нискокалорични напитки за детоксикация

от Теодора Желязкова, Avtora.com | 25.03.2016 | 14:00

Акнето и лошият дъх са само част от последствията, предизвикани от прекаленото количество токсини в тялото ви. Диетите за детоксикация включват набор от упражнения и прием на плодове и зеленчуци, както и друга нискокалорична питателна храна, която помага...

X