9 начина да спрем главоболието без хапчета

9 начина да спрем главоболието без хапчета

Научете какви са различните типове главоболие и как лесно и без хапчета можем да се преборим с тях.

В забързаното ежедневие, изпълнено с напрежение, ние не винаги обръщаме внимание на нашето здраве. Главоболието е нещо, което засяга всички хора по света, независимо от раса, възраст или пол. Към него трябва да се подходи сериозно и незабавно, без значение какъв е видът и силата на болката – остра пронизваща, пулсираща или само напрежение в главата. 

В световен мащаб над 47% от възрастните страдат от главоболие (по данни на Световната здравна организация). То е и една от най-често срещаните причини хората да пропускат работа или училище. Най-често болките в главата биват предизвиквани от стрес, неправилна стойка, остра миризма или силни аромати, болни зъби или дехидратация.

Съществуват няколко вида главоболие:

Тензионно – това е и най-често срещаният вид. Получава се от пристягане на мускулите в областта на скалпа и врата. Възможно е да бъде причинено от схващане в областта на раменете, силен стрес или редовно недоспиване. Тензионното главоболие може да доведе до слаба болка, започваща от тила. 

Мигренозно главоболие – може да бъде породено от множество причини. Болката е по-силна, усеща се зад очите и в тила. Други симптоми са повишена чувствителност към светлина и шум, гадене или повръщане, замъгляване на зрението. 

Клъстерно главоболие – то се среща твърде рядко, но е най-опасно. Болките са описвани като мъчителни и изгарящи. Симптомите са: болки около ухото, но само от едната страна на главата, подуване, зачервяване или сълзене на окото, течащ или запушен нос. Факторите, които най-често провокират клъстерното главоболие, са употребата на алкохолни напитки и тютюнопушенето. Появява се повече при мъжете и е възможно да е свързано с анормално активиране на нерви в мозъка. Има определена цикличност на проявяване ("периоди на клъстера").

А ето и някои от главните виновници за самото главоболие:
- дехидратация
- алкохол
- лошо храносмилане
- консумация на захар
- тютюнопушене
- мускулно напрежение
- хроничен стрес
- хранителни алергии и непоносимости
- изкуствени и токсични добавки в храната
- изкуствени подсладители
- липса на слънчева светлина
- недоспиване
- флуоресцентно осветление
- химикали (домашни продукти, дездоранти, селскостопански продукти и т.н;)
- лекарства ;)
- дефицит на витамин B
- минерален дисбаланс

Някои хора силно вярват, че лекарствата биха ги отървали от главоболието, но всъщност те могат да навредят сериозно, ако се приемат в по-дълъг период. Ако вземате някакви медикаменти и състоянието ви не се подобрява, то тогава е сигурно, че именно те са причината. Това състояние се нарича "главоболие от злоупотреба с лекарства" и започва веднага щом премине действието на поредната доза.

Това обаче не бива ви тревожи. Има много "бабини лекoве" за преодоляване на главоболието, без да е необходимо да се използват лекарства. А някои от средствата често са съвсем близо до вас – в дома ви. Ако даден лек не помогне, опитайте друг, защото за всеки те действат индивидуално. Ето и някои от тях:

1. ТЕС (Техника за емоционална свобода) – Все още не много добре позната в България техника за психологическа акупресура, само че без досадните и неприятни игли. Вместо тях натискът се оказва посредством "почуквания" с пръсти на определени участъци от тялото. Множество опити доказват ефективността на метода. Ако се интересувате, може да потърсите в Google, има и клипчета на български език.

2. Джинджифил – Благодарение на мощните си противовъзпалителни свойства джинджифилът работи като естествен аспирин. Той облекчава възпалението на кръвоносните съдове в главата. Ако пък страдате от мигрена, той ще потисне гаденето. Може да се приема се под формата на сок от корена на растението, смесен със същото количество лимонов сок, или като билков чай два пъти дневно, докато състоянието се подобри. 

3. Етерични масла – От главоболие биха ви отървали и някои етерични масла като масло от лавандула, евкалиптово масло и масло от мента. Те са известни с успокояващия си и противовъзпалителен ефект, но действат и като аналгитик и антидепресант. Трябва обаче да се внимава как се използват, тъй като при някои хора именно от вдишване на етерични масла може да се получи главоболие. Маслото се втрива в челото и слепоочията, след което трябва да се легне по гръб, ако е възможно в тиха, прохладна и тъмна стая. 

4. Лечебните свойства на кофеина – Изпийте чаша силно кафе без захар. Естественият кофеин в кафето спомага за намаляване на мозъчния оток и така облекчава главоболието. В същото време той е и отличен аналгетик. Ако обаче консумирате често кафе, пристъпът може да се дължи на недостиг на кофеин и така се получава затворен кръг.

5. Хидротерапия − Друг доказано ефективен метод за справянето с болката е потапяне на ходилата в гореща вода. Загряването в дадена област насочва кръвта натам и така понижава налягането в кръвоносните съдове в главата. Може да разтворите и синап на прах във водата, ако главоболието е по-силно. 

6. Топли и студени компреси – Чрез поставяне на горещ компрес на челото или тила напрегнатите мускули се отпускат. Ако след това или вместо това сложите студен компрес, болката мигновено ще намалее, защото студът свива кръвоносните съдове. Също така може да потопите ръцете си в леденостудена вода, като непрестанно отпускате и свивате юмруци.

7. Стягаща превръзка – Превържете челото си с шал или лента за глава и затягайте, докато не почувствате натиск от всички страни на главата. Така се понижава притокът на кръв към скалпа и болката ще бъде отстранена. 

8. Свеж въздух – Понякога главоболието идва просто от дълго стоене в затворено и непроветрено пространство. Ако там не влиза и слънчева светлина, това е още по-добра предпоставка за подобно неприятно неразположение. Същото може да се получи и при застояване в трафик или задръстване. Необходимо е просто да излезете и да подишате чист въздух.

9. Натурален сок – Става дума за прясно изцеден от вас самите сок. Има много ползи от нещо такова и една от тях е премахването на главоболието. Прясно изцедените натурални сокове са изключително пречистващи и пълни с витамини, ензими, пробиотици, а освен това имат и антибактериални свойства. Те носят кислород на организма и помагат срещу детоксикацията. 

Силата на профилактиката
Хранете се на равни интервали от време, защото понижаването на кръвната захар също може да доведе до главоболие. Отделяйте няколко пъти седмично по 30 минути за упражнения – аеробика, йога, медитация, ходене, плуване или друго, което ще ви бъде и приятно. Почивайте ползотворно винаги когато е възможно.

Ако забележите, че главоболията ви зачестяват, веднъж седмично или по-често, най-вероятно нещо не е наред и болежките ви са само симптом – идете на лекар! Има достатъчно много причини за вашето неразположение в областта на главата, но повечето от тях не са нещо, за което да се притеснявате, ако своевременно им обърнете внимание и предприемете необходимите действия.

Източник: Epis.bg

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

Как да подобрим паметта си с тази лесна техника за запомняне

Как да подобрим паметта си с тази лесна техника за запомняне

от Мария Иванова, Avtora.com | 21.08.2017 | 10:00

Всичко, което трябва да направим, е да си създадем въображаем "дворец на спомените".

Илюзия ли е свободната воля?

Илюзия ли е свободната воля?

от Avtora.com | 19.08.2017 | 18:17

Теорията за детерминизма на Исак Нютон казва, че всичко в живота ви е отдавна заложено, дори прочитането на този материал. Вие нямате свободна воля, говорим за една илюзия!

Как кучетата ни правят по-здрави?

Как кучетата ни правят по-здрави?

от Avtora.com | 05.08.2017 | 14:24

Има безброй начини, чрез които кучето прави живота ви по-приятен. То е верен приятел, забавлява ви, прави запознанствата по-лесни и дори може да подобри здравословното ви състояние.

5 хака, с които да поддържате идеално тегло

5 хака, с които да поддържате идеално тегло

от Avtora.com | 13.10.2016 | 16:21

Как да поддържаме идеално тегло и как да се предпазим от неусетното залитане в крайности...

7 сутрешни ритуала, с които най-успешните хора в света започват деня си

7 сутрешни ритуала, с които най-успешните хора в света започват деня си

от Лина Филипова, Avtora.com | 03.10.2016 | 09:00

Денят се познава от сутринта и това как оползотворяваме утрото си до голяма степен показва как ще протекат и следващите часове.

6 начина да преодолеем стресови ситуации

6 начина да преодолеем стресови ситуации

от Лили Иванова, Avtora.com | 03.05.2016 | 14:00

Забързаното ежедневие, проблемите вкъщи, задълженията в работата... Когато всичко това ви се струпа на главата и сякаш не издържате на напрежението, най-доброто решение е отделеното време за почивка и спокойствие. Ето 6 лесни "оръжия", с които ще преборите...

Диета и алкохол - възможно ли е?

Диета и алкохол - възможно ли е?

от Лили Иванова, Avtora.com | 08.04.2016 | 16:00

Както се казва: "Няма начин да няма начин". Всеизвестно е колко полезно, лечебно и вдъхновяващо е виното. И макар всички познати диети да изключват приема на алкохолни напитки, то винената диета е ефективна и изхвърля излишните течности от организма.

Вкусно, полезно и с щипка любов: Вегетарианска пица с рукола и кралски печурки

Вкусно, полезно и с щипка любов: Вегетарианска пица с рукола и кралски печурки

от Цвет Бонева, Avtora.com | 05.04.2016 | 16:00

Пролетта дойде, а с нея и пресните салати, билки и зеленчуци. Пазарите са отрупани с цветове и всичко е свежо и колоритно. За да се вталим за лятото, а и да се погрижим за организма си, е добре да се възползваме от зеленчуковото разнообразие.

5 нискокалорични напитки за детоксикация

5 нискокалорични напитки за детоксикация

от Теодора Желязкова, Avtora.com | 25.03.2016 | 14:00

Акнето и лошият дъх са само част от последствията, предизвикани от прекаленото количество токсини в тялото ви. Диетите за детоксикация включват набор от упражнения и прием на плодове и зеленчуци, както и друга нискокалорична питателна храна, която помага...

X