5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

Необятна и екзотична, Азия е континент, събиращ в себе огромно разнообразие от култури от дълбока древност до наши дни. Съвсем не е изненадващо, че някои от най-ярките имена в съвременната литература са родени именно там.

Ека Курняван и "Хубостта е рана"

Ека КурняванЕка Курняван е индонезийски графичен дизайнер и писател. Роден е в Западна Ява, учил е философия, пише проза и киносценарии, а произведенията му са преведени на повече от 20 езика. Романът му "Хубостта е рана" влиза в класацията на Ню Йорк Таймс, a Курняван е първият индонезийски писател, номиниран за престижното отличие "Ман Букър".

"Хубостта е рана" е необикновен роман, който започва така:

"В следобеда на мартенски уикенд, двадесет и една години след смъртта си, Деви Аю се надигнала от своя гроб."

Това възкресение поставя началото на плетеница от истории, които обхващат различни периоди от индонезийската история – обявяването на независимостта от холандските колонизатори, японската окупация, революцията след Втората световна война, геноцидът над комунистите, последван от бруталния режим на Сухарто.

"Хубостта е рана" предизвиква единодушен възторг сред читателите и критиците по цял свят, не само защото авторът е успял да пресъздаде по великолепен начин историята, атмосферата и духа на Индонезия. Необичайна сплав от жанрове, в която се промъква дори нотка магически реализъм − романът е богат и пленителен, а персонажите са ярки и запомнящи се.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

Харуки Мураками и "Хроника на птицата с пружина"

МуракамиХаруки Мураками вероятно е най-известният съвременен японски писател. След като завършва литературния факултет на Токийския университет, той започва да пише на 29 години, а първият му роман "Чуй как пее вятърът" излиза през 1979 г. Книгата е отличена с награда "Гундзо" и поставя началото на един съвсем нов и различен етап в живота на Мураками.

Романът, който прави Мураками световноизвестен писател, е "Хроника на птицата с пружина". Достатъчно е да сте попадали на поне една от книгите на писателя, за да знаете, че те не изискват от читателите да познава в подробности японската култура, но определено предизвикват въображението.

Наситен с много напрежение, "Хроника на птицата с пружина" преплита криминална интрига с исторически факти и фантастика. Историята започва в едно предградие на Токио, където младеж на име Тору Окада търси изчезналия котарак на жена си. 

Търсене, което ще го отведе в един различен свят, изпълнен с изненади и неочаквани съюзници и противници, сред които има проститутка със свръхестествени способности, покварен политик, който се радва на вниманието на медиите, весело16-годишно момиче с отвратителен характер и възрастен ветеран от войната.

Най-прекият път към "Хроника на птицата с пружина" е ТУК.

Мо Йен и "Промяната"

Мо ЙенМо Йен е псевдоним на китайския писател Гуан Мойе. Награждаван, забравян, превеждан по цял свят и вдъхновил цяло следващо поколение творци, той е автор на повече от десет романа. Критиците го определят като китайския отговор на Кафка и Джоузеф Хелър. През 2012 година е удостоен с Нобеловата награда за литература.

Изключителният му стил майсторски съчетава фолклор, история и съвременност. "Промяната" е роман с автобиографични нотки или автобиография, преоблечена като роман, в която Мо Йен проследява  политическите и социалните промени, настъпили в родината му през последните десетилетия. 

Особено интересна е различната гледна точка към големите исторически събития на последните няколко десетилетия. Йен разглежда детайлно начина, по който те се отразяват върху съдбата на обикновените граждани.

Можете да намерите "Промяната" ТУК.

Недим Гюрсел и "Мехмед Завоевателя"

Недим ГюрселЗнаково име в турската литература, Недим Гюрсел от години живее във Франция. Носител на множество литературни отличия и преподавател в Сорбоната, Гюрсел е сред постмодерните автори, получили признание в цял свят.

"Мехмед Завоевателя" е едно от най-значимите произведения на турския писател. Многократно преиздавана от 1995 година насам, книгата не е типичен исторически роман. Паралелно с историческите събития се разказва и историята на създаването на книгата. Крайният резултат е роман в романа, който неслучайно започва с цитат от "По следите на изгубеното време" на Пруст.

От Османската империя през XV век, когато Мехмед Завоевателя се опитва да превземе Константинопол, до преследванията след военния преврат през 1980 година, "Мехмед Завоевателя" е поглед към историята − такава, каквато не сте я виждали досега.

Най-лесният начин да се сдобиете с книгата е ТУК.

Меир Шалев и "Момчето с гълъбите"

Меир ШалевКнигите на Меир Шалев, когото спокойно бихме могли да наречем най-популярния съвременен израелски писател, са преведени на повече от 20 езика. Израснал в семейство на интелектуалци (баща му е известният поет и публицист Ицхак Шалев, а майка му е детска поетеса), бъдещият писател завършва психология и започва кариерата си като журналист и водещ в радиото и телевизията. 

"Момчето с гълъбите" се превръща в световен бестселър още с издаването си и неслучайно е един от най-превежданите романи в израелската литература. С прекрасното си чувство за хумор Шалев разказва история за войната, но и за любовта, за връзката между поколенията и за грижливо пазените тайни.

Яир Менделсон е екскурзовод и случайна среща с един американски турист ще го накара да си спомни за собственото си детство, за ексцентричната си майка и за брат си − толкова различен от него, колкото изобщо е възможно.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

Бързо търсене за:
"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

от Avtora.com | 16.08.2017 | 10:00

Брилянтен, лаконичен и дълбок, "Сърце на вятъра" е от романите, които оставят дълбока следа у всеки, който се докосне до тях. Донал Райън поглежда към онези най-дълбоко скрити мрачни мисли и желания, които често не сме склонни да признаем дори пред самите...

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

от Avtora.com | 02.08.2017 | 10:00

Числата притежават неподозирано очарование, което се превръща в основа на една дълбоко човешка и силно въздействаща история. Разказана с елегантност, тя увлича читателя неусетно, за да го потопи в един напълно различен свят.

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

от Avtora.com | 29.07.2017 | 10:00

Независимо дали сте на море или на планина, хубавата е книга едно от най-важните неща, които трябва да вземете в багажа. Насладете се на следващите пет заглавия, които със сигурност ще успеят да ви изненадат и определено не са традиционните плажни четива.

"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

от Avtora.com | 24.07.2017 | 10:00

Йоланда Арагонска е една от най-ярките личности в европейската история. Любимка на поданиците си, покровителка на Жана д’Арк, умел дипломат, наричана от наследниците си "жена с мъжко сърце", Йоланда е вдъхновение за няколко поколения монарси и творци.

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

от Avtora.com | 21.07.2017 | 10:00

"Кралицата в сянка" на Сандра Гуланд е от онези романи, в които въображението и историческите събития се препилитат в завладяващ сюжет, за да ни пренесат в една от най-интересните епохи от френската история.

5 български книги, които не бива да пропускате

5 български книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.07.2017 | 10:00

Ако скоро не ви е оставало време да проверите какво се случва в българската литература, определено имате да наваксвате, защото през последните няколко години се радваме на истинско изобилие от интересни заглавия в най-различни жанрове. Препоръчваме ви...

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

от Avtora.com | 10.07.2017 | 10:00

Херман Кох за пореден път ще ви изненада, предизвика, изуми и провокира. Умението му да разказва с лекота истории, в които няма нищо лековато, и да създава персонажи, които разбираме, но не харесваме, буквално залепя читателите за страниците.

5 трилъра идеални за четене на плажа

5 трилъра идеални за четене на плажа

от Avtora.com | 03.07.2017 | 10:00

Освен чадър на плажа и разхлаждащо питие за идеалната почивка ви трябва и добра книга. Затова ви предлагаме да си изберете поне едно от следващите кипящи от напрежение заглавия и да се отдадете на заслужен релакс.

X