"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

Числата притежават неподозирано очарование, което се превръща в основа на една дълбоко човешка и силно въздействаща история. Разказана с елегантност, тя увлича читателя неусетно, за да го потопи в един напълно различен свят.

Йоко Огава е сред най-превежданите и награждавани по цял свят японски писатели. Романът "Любимата формула на Професора" печели престижното отличие "Йомиури" и само два месеца след излизането си е продаден в милионен тираж. Въпреки това книгата не би могла да бъде определена като класически бестселър. 

Любимата формула на Професора"Любимата формула на Професора" е историята на едно необикновено приятелство. Млада жена, която работи като домашна помощница, е изпратена в дома на труден клиент. Всъщност бързо става ясно, че досега никоя помощница не се е зъдържала дълго. И за това има причина.

Клиентът е блестящ математик, който живее в малка къща, изолиран от околния свят. Професорът е претърпял автомобилна катастрофа, вследствие на която паметта му е нарушена. И въпреки че отлично помни всички математически формули, той е напълно дезориентиран в ежедневието и няма спомен за неща, които са се случили преди повече от осемдесет минути.

Затова всяка сутрин се запознава отново със своята помощница и макар непрекъснато да пише бележки, които закача по дрехите си, животът му е застинал във времето от преди инциндента. На практика е неспособен да разбере колко време е минало от злополуката. А то никак не е малко.

Безкрайното търпение, с което младата жена подхожда към него, се дължи колкото на характера ù, толкова и на симпатията, която постепенно започва да изпитва към възрастния мъж. Защото брилянтният ум не може да бъде помрачен от толкова незначителен фактор като загубата на краткосрочната памет.

Търпеливо и внимателно младата жена постепенно започва да печели доверието на Професора, а когато споменава, че има десетгодишен син, остава изненадана от реакцията на иначе сдържания и затворен мъж.

Разбрал, че момчето стои само вкъщи, докато майка му е на работа, Професора настоява след училище то да идва в неговия дом. И започва да му помага с домашните. Занимание, което ще промени представата за числата и математиката не само на момчето, но и на неговата майка.

За красотата на простите числа, за начините да се достигне до правилното решение, за предизвикателство от поставената задача и най-вече за чисто човешката способност да си съпричастен и да пожелаеш да направиш другите щастливи − "Любимата формула на Професора" е роман, събрал в себе си истинска палитра от теми, емоции и любопитни математически ребуси.

Но всъщност е много повече книга за хората и за техните взаимоотношения, отколкото за математиката. И тъкмо това я прави толкова омагьосващо увлекателна. Йоко Огава намира оригинален начин да разкаже една съвсем обикновена история, без една излишна дума, и го прави така, че да остави у читателите си не само траен спомен за проченето, но и усещане за хармония.

Освен това ще научите (или пък ще си припомните) няколко интересни и лесно приложими математически принципа, например как да намерите бързо и лесно сбора на числата от 1 до 10. Както и любопитни подробности около бейзболните традиции в Япония.

Най-прекият път към "Любимата формула на Професора" е ТУК.

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

от Avtora.com | 16.08.2017 | 10:00

Брилянтен, лаконичен и дълбок, "Сърце на вятъра" е от романите, които оставят дълбока следа у всеки, който се докосне до тях. Донал Райън поглежда към онези най-дълбоко скрити мрачни мисли и желания, които често не сме склонни да признаем дори пред самите...

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

от Avtora.com | 10.08.2017 | 10:00

Необятна и екзотична, Азия е континент, събиращ в себе огромно разнообразие от култури от дълбока древност до наши дни. Съвсем не е изненадващо, че някои от най-ярките имена в съвременната литература са родени именно там.

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

от Avtora.com | 29.07.2017 | 10:00

Независимо дали сте на море или на планина, хубавата е книга едно от най-важните неща, които трябва да вземете в багажа. Насладете се на следващите пет заглавия, които със сигурност ще успеят да ви изненадат и определено не са традиционните плажни четива.

"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

от Avtora.com | 24.07.2017 | 10:00

Йоланда Арагонска е една от най-ярките личности в европейската история. Любимка на поданиците си, покровителка на Жана д’Арк, умел дипломат, наричана от наследниците си "жена с мъжко сърце", Йоланда е вдъхновение за няколко поколения монарси и творци.

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

от Avtora.com | 21.07.2017 | 10:00

"Кралицата в сянка" на Сандра Гуланд е от онези романи, в които въображението и историческите събития се препилитат в завладяващ сюжет, за да ни пренесат в една от най-интересните епохи от френската история.

5 български книги, които не бива да пропускате

5 български книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.07.2017 | 10:00

Ако скоро не ви е оставало време да проверите какво се случва в българската литература, определено имате да наваксвате, защото през последните няколко години се радваме на истинско изобилие от интересни заглавия в най-различни жанрове. Препоръчваме ви...

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

от Avtora.com | 10.07.2017 | 10:00

Херман Кох за пореден път ще ви изненада, предизвика, изуми и провокира. Умението му да разказва с лекота истории, в които няма нищо лековато, и да създава персонажи, които разбираме, но не харесваме, буквално залепя читателите за страниците.

5 трилъра идеални за четене на плажа

5 трилъра идеални за четене на плажа

от Avtora.com | 03.07.2017 | 10:00

Освен чадър на плажа и разхлаждащо питие за идеалната почивка ви трябва и добра книга. Затова ви предлагаме да си изберете поне едно от следващите кипящи от напрежение заглавия и да се отдадете на заслужен релакс.

X