"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

Числата притежават неподозирано очарование, което се превръща в основа на една дълбоко човешка и силно въздействаща история. Разказана с елегантност, тя увлича читателя неусетно, за да го потопи в един напълно различен свят.

Йоко Огава е сред най-превежданите и награждавани по цял свят японски писатели. Романът "Любимата формула на Професора" печели престижното отличие "Йомиури" и само два месеца след излизането си е продаден в милионен тираж. Въпреки това книгата не би могла да бъде определена като класически бестселър. 

Любимата формула на Професора"Любимата формула на Професора" е историята на едно необикновено приятелство. Млада жена, която работи като домашна помощница, е изпратена в дома на труден клиент. Всъщност бързо става ясно, че досега никоя помощница не се е зъдържала дълго. И за това има причина.

Клиентът е блестящ математик, който живее в малка къща, изолиран от околния свят. Професорът е претърпял автомобилна катастрофа, вследствие на която паметта му е нарушена. И въпреки че отлично помни всички математически формули, той е напълно дезориентиран в ежедневието и няма спомен за неща, които са се случили преди повече от осемдесет минути.

Затова всяка сутрин се запознава отново със своята помощница и макар непрекъснато да пише бележки, които закача по дрехите си, животът му е застинал във времето от преди инциндента. На практика е неспособен да разбере колко време е минало от злополуката. А то никак не е малко.

Безкрайното търпение, с което младата жена подхожда към него, се дължи колкото на характера ù, толкова и на симпатията, която постепенно започва да изпитва към възрастния мъж. Защото брилянтният ум не може да бъде помрачен от толкова незначителен фактор като загубата на краткосрочната памет.

Търпеливо и внимателно младата жена постепенно започва да печели доверието на Професора, а когато споменава, че има десетгодишен син, остава изненадана от реакцията на иначе сдържания и затворен мъж.

Разбрал, че момчето стои само вкъщи, докато майка му е на работа, Професора настоява след училище то да идва в неговия дом. И започва да му помага с домашните. Занимание, което ще промени представата за числата и математиката не само на момчето, но и на неговата майка.

За красотата на простите числа, за начините да се достигне до правилното решение, за предизвикателство от поставената задача и най-вече за чисто човешката способност да си съпричастен и да пожелаеш да направиш другите щастливи − "Любимата формула на Професора" е роман, събрал в себе си истинска палитра от теми, емоции и любопитни математически ребуси.

Но всъщност е много повече книга за хората и за техните взаимоотношения, отколкото за математиката. И тъкмо това я прави толкова омагьосващо увлекателна. Йоко Огава намира оригинален начин да разкаже една съвсем обикновена история, без една излишна дума, и го прави така, че да остави у читателите си не само траен спомен за проченето, но и усещане за хармония.

Освен това ще научите (или пък ще си припомните) няколко интересни и лесно приложими математически принципа, например как да намерите бързо и лесно сбора на числата от 1 до 10. Както и любопитни подробности около бейзболните традиции в Япония.

Най-прекият път към "Любимата формула на Професора" е ТУК.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

от Avtora.com | 24.09.2017 | 10:00

Напрегнат и динамичен, "Земя на сенки" е третият роман на американската писателка Елизабет Костова. Авторката на бестселъра "Историкът" отново избира България за място на действието, а историята, която разказва, е завладяваща.

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

от Avtora.com | 19.09.2017 | 10:00

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно...

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 13.09.2017 | 10:00

От 12 до 17 септември в столицата се провежда поредното издание на пътуващото книжно изложение "Алея на книгата". Мястото отново е пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, а издателство "Colibri", което можете да откриете в шатра номер 13, ви очаква...

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

от Avtora.com | 09.09.2017 | 10:00

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви...

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

от Avtora.com | 31.08.2017 | 10:00

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

X