"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

Числата притежават неподозирано очарование, което се превръща в основа на една дълбоко човешка и силно въздействаща история. Разказана с елегантност, тя увлича читателя неусетно, за да го потопи в един напълно различен свят.

Йоко Огава е сред най-превежданите и награждавани по цял свят японски писатели. Романът "Любимата формула на Професора" печели престижното отличие "Йомиури" и само два месеца след излизането си е продаден в милионен тираж. Въпреки това книгата не би могла да бъде определена като класически бестселър. 

Любимата формула на Професора"Любимата формула на Професора" е историята на едно необикновено приятелство. Млада жена, която работи като домашна помощница, е изпратена в дома на труден клиент. Всъщност бързо става ясно, че досега никоя помощница не се е зъдържала дълго. И за това има причина.

Клиентът е блестящ математик, който живее в малка къща, изолиран от околния свят. Професорът е претърпял автомобилна катастрофа, вследствие на която паметта му е нарушена. И въпреки че отлично помни всички математически формули, той е напълно дезориентиран в ежедневието и няма спомен за неща, които са се случили преди повече от осемдесет минути.

Затова всяка сутрин се запознава отново със своята помощница и макар непрекъснато да пише бележки, които закача по дрехите си, животът му е застинал във времето от преди инциндента. На практика е неспособен да разбере колко време е минало от злополуката. А то никак не е малко.

Безкрайното търпение, с което младата жена подхожда към него, се дължи колкото на характера ù, толкова и на симпатията, която постепенно започва да изпитва към възрастния мъж. Защото брилянтният ум не може да бъде помрачен от толкова незначителен фактор като загубата на краткосрочната памет.

Търпеливо и внимателно младата жена постепенно започва да печели доверието на Професора, а когато споменава, че има десетгодишен син, остава изненадана от реакцията на иначе сдържания и затворен мъж.

Разбрал, че момчето стои само вкъщи, докато майка му е на работа, Професора настоява след училище то да идва в неговия дом. И започва да му помага с домашните. Занимание, което ще промени представата за числата и математиката не само на момчето, но и на неговата майка.

За красотата на простите числа, за начините да се достигне до правилното решение, за предизвикателство от поставената задача и най-вече за чисто човешката способност да си съпричастен и да пожелаеш да направиш другите щастливи − "Любимата формула на Професора" е роман, събрал в себе си истинска палитра от теми, емоции и любопитни математически ребуси.

Но всъщност е много повече книга за хората и за техните взаимоотношения, отколкото за математиката. И тъкмо това я прави толкова омагьосващо увлекателна. Йоко Огава намира оригинален начин да разкаже една съвсем обикновена история, без една излишна дума, и го прави така, че да остави у читателите си не само траен спомен за проченето, но и усещане за хармония.

Освен това ще научите (или пък ще си припомните) няколко интересни и лесно приложими математически принципа, например как да намерите бързо и лесно сбора на числата от 1 до 10. Както и любопитни подробности около бейзболните традиции в Япония.

Най-прекият път към "Любимата формула на Професора" е ТУК.

Avtora препоръчва

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

X