5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

Независимо дали сте на море или на планина, хубавата е книга едно от най-важните неща, които трябва да вземете в багажа. Насладете се на следващите пет заглавия, които със сигурност ще успеят да ви изненадат и определено не са традиционните плажни четива.

ървият ден от остатъка от живота ми" на Виржини Грималди"

ГрималдиПреди стане известна като автор на бестселъри, Виржини Грималди е популярен блогър. Прекрасното ù чувство за хумор бързо успява да ù спечели множество почитатели, а трите ù романа се появяват като естествено продължение на писането най-различни неща.

Още с първия си самостоятелен роман Виржини Грималди предизвиква истински възторг сред критиците и читателите. "Първият ден от остатъка от живота ми" е история, която на пръв поглед изглежда съвсем обикновена, но със сигурност ще успее да ви изненада.

На борда на луксозен лайнер се срещат три жени на различна възраст, между които ще се зароди необикновено силно приятелство. Мари е почти на четиридесет, децата ù са големи, съпругът ù отдавна се е впуснал в поредица от изненвери, а единствената утеха за нея са романтичните филми и плетенето.

Докато не се решава на едно околосветско пътешествие, което ще промени малкия ù свят завинаги. На борда на корба Мари среща Камий, млада жена, която се опитва да се пребори с комплексите си заради наднорменото тегло, и с шейсетгодишната Ан, която преживява края на дългогодишна връзка.

За илюзиите и разочарованията, за неоправданите очаквания и истинската любов - трите жени ще научат много една от друга, за да стигнат заедно до извода, че никога не е късно животът да започне отначало. 

Най-прекият път към "Първият ден от остатъка от живота ми" е ТУК.

"Красив имидж" на Катрин Панкол

Панкол"Красив имидж" не е нито роман, нито историческо изследване, нито биография. Според Катрин Панкол книгата може да бъде определена като "романизирано есе", посветено на една от легендарните фигури на ХХ век - Джаки Кенеди.

Вдъхновена от историята на Жаклин Бувие, Катрин Панкол прави мащабно проучване, за да разкаже по своя неподражаем начин за всичко скрито зад красивия имидж на младата жена, която ще стане извесна като съпругата на президента Кенеди.

Този необикновен портрет ни позволява да надникнем отвъд вълшебната приказка и лъскавия мит за иконата, за да видим истинската Джаки: ранима, склонна към депресия, ослепителна и борбена - тя има толкова много различни лица.

Ако сте любопитни да научите повече, най-лесният начин да се сдобиете с "Красив имидж" е ТУК.

"Катастрофа" на Джеймс Г. Балард 

БалардОпределяна като една от най-скандалните книги на ХХ век, "Катастрофа" е роман, който провокира, за да ни накара да се замислим. Въздействащ и оригинален, Балард залага на крайни средства, за да отправи своето послание, но предупреждението, което отправя, е повече от сериозно.

До каква степен може да ни повлече светът на модерните технологии? Как те се превръщат в неподозиран досега начин за досег със собствените ни психопатологии? Векът, в който сексът и параноята властват над всичко и всички, вдъхновява тази плашеща, но и изключително вълнуваша книга.

Връзката между еротиката и смъртта, изкривена до степен на маниакалност, поставя началото на романа. Обсебен от две неща - катастрофите и Елизабет Тейлър, Вон умира в катастрофа, която е предизвикал напълно умишлено, блъскайки се в лимузината на актрисата.

Великолепната екранизация на Дейвид Кроненбърг по "Катастрофа" е само една от причините да препоръчваме горещо книгата, която излиза за първи път на български език. Най-прекият път към "Катастрофа" е ТУК.

"Пламтящият свят" на Сири Хуствет

Сири ХустветСири Хуствет е американска писателка с норвежко потекло. Отдавна излязла от сянката на гениалния си съпруг Пол Остър, Хуствет е автор на няколко изключително успешни и преведени по цял свят романа.

Освен това не се страхува да задава неудобни въпроси и именно това прави в "Пламтящият свят". Книгата поставя акцент върху жените в света на изкуството и начина, по който те са постоянно подценявани.

Дали произведенията им щяха да се въприемат различно, ако техните автори бяха мъже? Защо толкова много жени избират мъжки псевдоними в желанието си творчеството им да бъде взето насериозно? Действието на "Пламтящият свят" се развива в Ню Йорк, където арт общността е колкото ярка, толкова и скована от определени закостенели стереотипи. 

Художничката Хариет Бърдън е талантлива, образована, екцентрична, но пренебрегвана не само защото е жена, а и защото е съпруга на известен арт посредник. Твърдо решена да изобличи сексизма, владеещ арт общността, тя измисля сложен план за своето отмъщение.

Структурата на романа също е нетрадиционна - той е изграден от отделни, често противоречиви фрагменти. Части от дневниците на художничката се редуват с рецензии и спомени на роднини, "съучастници" и приятели. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Сърце на вятъра" на Донал Райън

Доналд РайънДонал Райън е ирландски писател, когото критиците определят като истинско литературно явление. Юрист по образование, той често се сблъсква с отказите на издателите, но за него това никога не е причина да се откаже и в крайна сметка първият му роман попада в списъка на разглежданите за награда "Букър" и печели отличието за дебют на "Гардиън".

"Сърце на вятъра" е история за един малък град, в която ще откриете всичко: любов, изневяра и дори убийство. Всяка глава в книгата е разказ от гледна точка на някой от героите, което превръща романа в изключително интересен пъзел от различни гласове на мъже, жени, деца и дори на един мъртвец.

Ироничен и остроумен, безпощаден в оценката си, Райън се вглежда дълбоко в човешката природа.

Какво е общото между едно отдавна извършено убийство и едно съвсем скорошно отвличане? Дали хората, разкъсвани от собствените си морални дилеми, ще успеят да се съхранят като общост и да преодолеят последиците от финансовата криза, за да поставят ново начало?

Най-прекият път към отговорите на всички тези въпроси е ТУК.

Бързо търсене за:
Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

от Avtora.com | 24.09.2017 | 10:00

Напрегнат и динамичен, "Земя на сенки" е третият роман на американската писателка Елизабет Костова. Авторката на бестселъра "Историкът" отново избира България за място на действието, а историята, която разказва, е завладяваща.

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

от Avtora.com | 19.09.2017 | 10:00

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно...

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 13.09.2017 | 10:00

От 12 до 17 септември в столицата се провежда поредното издание на пътуващото книжно изложение "Алея на книгата". Мястото отново е пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, а издателство "Colibri", което можете да откриете в шатра номер 13, ви очаква...

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

от Avtora.com | 09.09.2017 | 10:00

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви...

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

от Avtora.com | 31.08.2017 | 10:00

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

X