"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

Йоланда Арагонска е една от най-ярките личности в европейската история. Любимка на поданиците си, покровителка на Жана д’Арк, умел дипломат, наричана от наследниците си "жена с мъжко сърце", Йоланда е вдъхновение за няколко поколения монарси и творци.

Добре написаният исторически роман успява да направи най-малко две неща: кара читателя да прояви допълнително любопитство към събитията и личностите, за които разказва, и да потърси други книги на същия автор. "Кралица на четири кралства" постига и двете. И още няколко неща, за които ще ви разкажем сега.

Зад този наистина впечатляващ роман стои не по-малко интересен автор. Нейно кралско височество принцесата на Кент е наследник на две стари европейски аристократични фамилии, съпруга на Майкъл, принц на Кент (брадовчед на кралица Елизабет II). Като част от кралското семейство тя се занимава с благотворителност, но за щастие не е пренебрегнала и литературния се талант.

Кралица на четири кралства"Кралица на четири кралства" е четвъртият ù роман, а първите три не са на историческа тема. Тук е важно да направим едно уточнение за онези от вас, които познават добре европейската история, и особено Късното средновековие и Ренесанса.

Действието в романа се развива по време на Стогодишната война и тъй като е преди всичко художествено произведение, авторката си позволява известна свобода в пресъздаването на историческите събития.

Независимо от това ярките образи и великолепно изградената атмосфера, замъците на Прованс, френският кралски двор, изяществото на описанията правят четенето на книгата истинско удоволствие. Принцесата на Кент, самата тя потомка на кралица Йоланда, ни потапя в един свят на борба за власт и династични интриги, където силата на ума ще превърне красивата млада съпруга на херцога на Анжу в една от най-влиятелните жени във Франция.

В началото на "Кралица на четири кралства" Йоланда Арагонска е млада жена, която очаква с нетърпение, но и със страх края на своя твърде дълъг годеж. Принцесата на Арагон разбира прекрасно, че предстоящият ù брак е политическа необходимост – съюз, отдавана уреден от родителите ù, целящ да постави край на постоянните вражди между Арагон и Анжу.

И макар съвсем да не е наивна, младата принцеса тайно се надява, че този династичен брак все пак ще ù донесе любов. Въпросите, които си задава Йоланда, поемайки дългоочакваното пътуване към Прованс и към бъдещия си съпруг, са много и са изненадващо сериозни.

Дали поражението на бойното поле, което е претърпял Луи, е причина той да сключи точно сега дълго отлагания брак? Самата Йоланда умело прикрива разочарованието си от неуспеха на своя годеник, но е изпълнена със съмнения.

Принцесата се влюбва от пръв поглед в своя годеник и тревогите ù временно са заменени от безоблачно щастие, пътешествия и срещи с близките на съпруга ù. Пътуването до новия ù дом минава през Париж и двора на Шарл VI. Кралят на Франция е братовчед на Луи, но е започнал да губи разсъдъка си. Кралицата пък е напълно неспособна да управлява сама. 

Това първо посещение на Йоланда във френския двор ù помага да прецени кого би могла да превърне в свой съюзник и от кого трябва да се пази. Следвайки внимателно съветите на своята майка, младата принцеса постепенно израства, за да се превърне в една от силните и влиятелни жени на своето време и да промени съдбата на Франция. 

Кралица на Сицилия и Неапол, Кипър, Арагон и Йерусалим, именно Йоланда е покровителката, която води в двора Жана д’Арк. Пак тя е благодетелка на метресата на Шарл VII – Агнес Сорел. Всъщност именно историята на Агнес Сорел вдъхновява Нейно кралско височество принцесата на Кент да започне да пише исторически романи. 

"Кралица на четири кралства" е посветен на майката на принцесата на Кент, която е потомка на кралица Йоланда. Романът грабва още с първите си страници и със сигурност ще ви остави нетърпеливо очакващи продължение.

Най-лесният начин да се сдобиете с него е в онлайн книжарницата на издателство "Еднорог" ТУК.

Бързо търсене за:
Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

от Avtora.com | 24.09.2017 | 10:00

Напрегнат и динамичен, "Земя на сенки" е третият роман на американската писателка Елизабет Костова. Авторката на бестселъра "Историкът" отново избира България за място на действието, а историята, която разказва, е завладяваща.

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

от Avtora.com | 19.09.2017 | 10:00

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно...

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 13.09.2017 | 10:00

От 12 до 17 септември в столицата се провежда поредното издание на пътуващото книжно изложение "Алея на книгата". Мястото отново е пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, а издателство "Colibri", което можете да откриете в шатра номер 13, ви очаква...

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

от Avtora.com | 09.09.2017 | 10:00

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви...

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

от Avtora.com | 31.08.2017 | 10:00

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

X