"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

Йоланда Арагонска е една от най-ярките личности в европейската история. Любимка на поданиците си, покровителка на Жана д’Арк, умел дипломат, наричана от наследниците си "жена с мъжко сърце", Йоланда е вдъхновение за няколко поколения монарси и творци.

Добре написаният исторически роман успява да направи най-малко две неща: кара читателя да прояви допълнително любопитство към събитията и личностите, за които разказва, и да потърси други книги на същия автор. "Кралица на четири кралства" постига и двете. И още няколко неща, за които ще ви разкажем сега.

Зад този наистина впечатляващ роман стои не по-малко интересен автор. Нейно кралско височество принцесата на Кент е наследник на две стари европейски аристократични фамилии, съпруга на Майкъл, принц на Кент (брадовчед на кралица Елизабет II). Като част от кралското семейство тя се занимава с благотворителност, но за щастие не е пренебрегнала и литературния се талант.

Кралица на четири кралства"Кралица на четири кралства" е четвъртият ù роман, а първите три не са на историческа тема. Тук е важно да направим едно уточнение за онези от вас, които познават добре европейската история, и особено Късното средновековие и Ренесанса.

Действието в романа се развива по време на Стогодишната война и тъй като е преди всичко художествено произведение, авторката си позволява известна свобода в пресъздаването на историческите събития.

Независимо от това ярките образи и великолепно изградената атмосфера, замъците на Прованс, френският кралски двор, изяществото на описанията правят четенето на книгата истинско удоволствие. Принцесата на Кент, самата тя потомка на кралица Йоланда, ни потапя в един свят на борба за власт и династични интриги, където силата на ума ще превърне красивата млада съпруга на херцога на Анжу в една от най-влиятелните жени във Франция.

В началото на "Кралица на четири кралства" Йоланда Арагонска е млада жена, която очаква с нетърпение, но и със страх края на своя твърде дълъг годеж. Принцесата на Арагон разбира прекрасно, че предстоящият ù брак е политическа необходимост – съюз, отдавана уреден от родителите ù, целящ да постави край на постоянните вражди между Арагон и Анжу.

И макар съвсем да не е наивна, младата принцеса тайно се надява, че този династичен брак все пак ще ù донесе любов. Въпросите, които си задава Йоланда, поемайки дългоочакваното пътуване към Прованс и към бъдещия си съпруг, са много и са изненадващо сериозни.

Дали поражението на бойното поле, което е претърпял Луи, е причина той да сключи точно сега дълго отлагания брак? Самата Йоланда умело прикрива разочарованието си от неуспеха на своя годеник, но е изпълнена със съмнения.

Принцесата се влюбва от пръв поглед в своя годеник и тревогите ù временно са заменени от безоблачно щастие, пътешествия и срещи с близките на съпруга ù. Пътуването до новия ù дом минава през Париж и двора на Шарл VI. Кралят на Франция е братовчед на Луи, но е започнал да губи разсъдъка си. Кралицата пък е напълно неспособна да управлява сама. 

Това първо посещение на Йоланда във френския двор ù помага да прецени кого би могла да превърне в свой съюзник и от кого трябва да се пази. Следвайки внимателно съветите на своята майка, младата принцеса постепенно израства, за да се превърне в една от силните и влиятелни жени на своето време и да промени съдбата на Франция. 

Кралица на Сицилия и Неапол, Кипър, Арагон и Йерусалим, именно Йоланда е покровителката, която води в двора Жана д’Арк. Пак тя е благодетелка на метресата на Шарл VII – Агнес Сорел. Всъщност именно историята на Агнес Сорел вдъхновява Нейно кралско височество принцесата на Кент да започне да пише исторически романи. 

"Кралица на четири кралства" е посветен на майката на принцесата на Кент, която е потомка на кралица Йоланда. Романът грабва още с първите си страници и със сигурност ще ви остави нетърпеливо очакващи продължение.

Най-лесният начин да се сдобиете с него е в онлайн книжарницата на издателство "Еднорог" ТУК.

Бързо търсене за:
"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

от Avtora.com | 16.08.2017 | 10:00

Брилянтен, лаконичен и дълбок, "Сърце на вятъра" е от романите, които оставят дълбока следа у всеки, който се докосне до тях. Донал Райън поглежда към онези най-дълбоко скрити мрачни мисли и желания, които често не сме склонни да признаем дори пред самите...

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

от Avtora.com | 10.08.2017 | 10:00

Необятна и екзотична, Азия е континент, събиращ в себе огромно разнообразие от култури от дълбока древност до наши дни. Съвсем не е изненадващо, че някои от най-ярките имена в съвременната литература са родени именно там.

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

от Avtora.com | 02.08.2017 | 10:00

Числата притежават неподозирано очарование, което се превръща в основа на една дълбоко човешка и силно въздействаща история. Разказана с елегантност, тя увлича читателя неусетно, за да го потопи в един напълно различен свят.

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

от Avtora.com | 29.07.2017 | 10:00

Независимо дали сте на море или на планина, хубавата е книга едно от най-важните неща, които трябва да вземете в багажа. Насладете се на следващите пет заглавия, които със сигурност ще успеят да ви изненадат и определено не са традиционните плажни четива.

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

от Avtora.com | 21.07.2017 | 10:00

"Кралицата в сянка" на Сандра Гуланд е от онези романи, в които въображението и историческите събития се препилитат в завладяващ сюжет, за да ни пренесат в една от най-интересните епохи от френската история.

5 български книги, които не бива да пропускате

5 български книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.07.2017 | 10:00

Ако скоро не ви е оставало време да проверите какво се случва в българската литература, определено имате да наваксвате, защото през последните няколко години се радваме на истинско изобилие от интересни заглавия в най-различни жанрове. Препоръчваме ви...

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

от Avtora.com | 10.07.2017 | 10:00

Херман Кох за пореден път ще ви изненада, предизвика, изуми и провокира. Умението му да разказва с лекота истории, в които няма нищо лековато, и да създава персонажи, които разбираме, но не харесваме, буквално залепя читателите за страниците.

5 трилъра идеални за четене на плажа

5 трилъра идеални за четене на плажа

от Avtora.com | 03.07.2017 | 10:00

Освен чадър на плажа и разхлаждащо питие за идеалната почивка ви трябва и добра книга. Затова ви предлагаме да си изберете поне едно от следващите кипящи от напрежение заглавия и да се отдадете на заслужен релакс.

X