"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

Йоланда Арагонска е една от най-ярките личности в европейската история. Любимка на поданиците си, покровителка на Жана д’Арк, умел дипломат, наричана от наследниците си "жена с мъжко сърце", Йоланда е вдъхновение за няколко поколения монарси и творци.

Добре написаният исторически роман успява да направи най-малко две неща: кара читателя да прояви допълнително любопитство към събитията и личностите, за които разказва, и да потърси други книги на същия автор. "Кралица на четири кралства" постига и двете. И още няколко неща, за които ще ви разкажем сега.

Зад този наистина впечатляващ роман стои не по-малко интересен автор. Нейно кралско височество принцесата на Кент е наследник на две стари европейски аристократични фамилии, съпруга на Майкъл, принц на Кент (брадовчед на кралица Елизабет II). Като част от кралското семейство тя се занимава с благотворителност, но за щастие не е пренебрегнала и литературния се талант.

Кралица на четири кралства"Кралица на четири кралства" е четвъртият ù роман, а първите три не са на историческа тема. Тук е важно да направим едно уточнение за онези от вас, които познават добре европейската история, и особено Късното средновековие и Ренесанса.

Действието в романа се развива по време на Стогодишната война и тъй като е преди всичко художествено произведение, авторката си позволява известна свобода в пресъздаването на историческите събития.

Независимо от това ярките образи и великолепно изградената атмосфера, замъците на Прованс, френският кралски двор, изяществото на описанията правят четенето на книгата истинско удоволствие. Принцесата на Кент, самата тя потомка на кралица Йоланда, ни потапя в един свят на борба за власт и династични интриги, където силата на ума ще превърне красивата млада съпруга на херцога на Анжу в една от най-влиятелните жени във Франция.

В началото на "Кралица на четири кралства" Йоланда Арагонска е млада жена, която очаква с нетърпение, но и със страх края на своя твърде дълъг годеж. Принцесата на Арагон разбира прекрасно, че предстоящият ù брак е политическа необходимост – съюз, отдавана уреден от родителите ù, целящ да постави край на постоянните вражди между Арагон и Анжу.

И макар съвсем да не е наивна, младата принцеса тайно се надява, че този династичен брак все пак ще ù донесе любов. Въпросите, които си задава Йоланда, поемайки дългоочакваното пътуване към Прованс и към бъдещия си съпруг, са много и са изненадващо сериозни.

Дали поражението на бойното поле, което е претърпял Луи, е причина той да сключи точно сега дълго отлагания брак? Самата Йоланда умело прикрива разочарованието си от неуспеха на своя годеник, но е изпълнена със съмнения.

Принцесата се влюбва от пръв поглед в своя годеник и тревогите ù временно са заменени от безоблачно щастие, пътешествия и срещи с близките на съпруга ù. Пътуването до новия ù дом минава през Париж и двора на Шарл VI. Кралят на Франция е братовчед на Луи, но е започнал да губи разсъдъка си. Кралицата пък е напълно неспособна да управлява сама. 

Това първо посещение на Йоланда във френския двор ù помага да прецени кого би могла да превърне в свой съюзник и от кого трябва да се пази. Следвайки внимателно съветите на своята майка, младата принцеса постепенно израства, за да се превърне в една от силните и влиятелни жени на своето време и да промени съдбата на Франция. 

Кралица на Сицилия и Неапол, Кипър, Арагон и Йерусалим, именно Йоланда е покровителката, която води в двора Жана д’Арк. Пак тя е благодетелка на метресата на Шарл VII – Агнес Сорел. Всъщност именно историята на Агнес Сорел вдъхновява Нейно кралско височество принцесата на Кент да започне да пише исторически романи. 

"Кралица на четири кралства" е посветен на майката на принцесата на Кент, която е потомка на кралица Йоланда. Романът грабва още с първите си страници и със сигурност ще ви остави нетърпеливо очакващи продължение.

Най-лесният начин да се сдобиете с него е в онлайн книжарницата на издателство "Еднорог" ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

X