"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

"Кралицата в сянка" на Сандра Гуланд е от онези романи, в които въображението и историческите събития се препилитат в завладяващ сюжет, за да ни пренесат в една от най-интересните епохи от френската история.

"Кралицата в сянка" е истинско литературно бижу. Изкушение за всички, които обичат историческите романи, но и за всички, които обичат театъра. Сандра Гуланд е канадска писателка с американски произход, а всичките ù романи са свързани с историята на Франция.

Интересът на Сандра Гуланд към френската история е провокиран от биография на Жозефин дьо Боарне, първата съпруга на Наполеон I и императрица на Франция, която писателката прочита през седемдесетте. Вдъхновена от необикновената съдба на Жозефин дьо Боарне, Гуланд пише първата си изключително успешна трилогия романи.

Днес книгите ù са международни бестселъри – издадени са в 17 държави, а общият им тираж надхвърля един милион. "Кралицата в сянка" е четвъртият роман на Сандра Гуланд. Действието се развива в един не по-малко интересен и изкушаващ за много писатели период от френската история. Време на войни, дворцови интриги, велики владели и велики писатели.

Санда ГуландВ началото на "Кралицата в сянка" Франция е разкъсвана от войни, а Луи XIV е все още невръстен. Театрите са затворени, а странстващите актьори са в немилост. Клодет е дъщеря на провинциални актьори, които обикалят страната в търсене на препитание.

Налага им се да са изобретателни, често гладуват и не навсякъде ги посрещат радушно. Дори когато по всичко изглежда, че съдбата най-накрая им се е усмихнала и те ще играят пред самия крал, всичко се обърква, защото никой не им е казал, че представянето на дуели на сцената е забранено.

Малко след този провал Клодет и родителите ù са нападнати. За да спаси жена си и дъщеря си, бащата на Клодет влиза в неравна битка и получава рани, от които по-късно умира. След този инцидент Клодет трябва да се грижи за емоционално нестабилната си майка и за малкия си, не много умен брат. Единственото, което крепи момичето, са спомените за времето, в което родителите ù са играли в театър Маре.

В Париж Клодет не вижда блясък, а бедност, мръсотия и болести. Двете с майка ù работят какво ли не, за да спечелят поне малко пари за храна. Един ден обаче, вече пораснала, Клодет се озовава в театър Маре и дори се среща със самия Пиер Корней. 

За нейна изненада великият драматург не само помни родители ù, но дори се съгласява да вземе майка ù отново в трупата. От вълшебния свят на театъра, костюмите, декорите и почти магическите механизми, скрити под сцената, Клодет ще се озове сред интригите на кралския двор.

Щастливо стечение на обстоятелствата превръща майка ù от забравена застаряваща актриса в истинска театрална звезда, а самата Клодет се среща с млада жена, която ще промени живота ù завинаги. Атене Монтеспан е красива, богата и желана. Всъщност именно тя е новата метреса на Луи XIV. И има нужда от доверен човек, на когото да разчита, заобиколена от интригите на кралския двор.

Така Клодет, изкушена от обещанията за лукс и блясък, се съгласява да бъде лична прислужница на Атене. Скоро обаче открива, че зад богатството и добрите маниери се крият коварство, политически интриги и зловещи заговори, а да си част от света на благородниците означава да изложиш живота си на сериозна опасност.

Особено когато красивата Атене започва да губи благоволението на краля. Дали двете млади жени ще променят хода на историята? Можете да научите ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

5 празнични изненади от издателство Colibri, или какво не бива да пропускате на Коледния панаир на книгата

от Avtora.com | 12.12.2017 | 09:00

Изненади, празнично настроение, красива украса и вълнуващи заглавия ви очакват на щанд номер 314 от 12 до 17 декември в НДК. По традиция издателство Colibri ще зарадва читателите с отстъпка от най-малко 20% на всички книги. Следващите 5 заглавия са малка,...

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа": вълшебна приказка за малки и големи

от Avtora.com | 07.12.2017 | 10:00

Някак естествено свързваме името на Лиман Франк Баум първо с "Вълшебникът от Оз". Създателят на Дороти обаче e автор и на много други прекрасни произведения за деца. А и не само, защото всички те си приличат по това, че са еднакво увлекателни както за...

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

"Лондонски поля": фонтан от черен хумор и един абсолютно непредвидим роман

от Avtora.com | 30.11.2017 | 10:00

Един от най-оригиналните гласове на британската модерна литература − Мартин Еймис − ви е подготвил пътуване с неочакван край в един Лондон, който не познавате. Ироничен, абсурден и многопластов, "Лондонски поля" е роман, който просто не може да бъде поставен...

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

4 шпионски трилъра на Джон льо Каре, които ще ви оставят без дъх

от Avtora.com | 24.11.2017 | 10:00

Всепризнат майстор на шпионския трилър, Джон льо Каре влиза в класацията на "Times" на 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Брилянтните екранизации по романите му са само още едно доказателство, че мястото му в нея е напълно заслужено,...

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

X