"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

"Кралицата в сянка" на Сандра Гуланд е от онези романи, в които въображението и историческите събития се препилитат в завладяващ сюжет, за да ни пренесат в една от най-интересните епохи от френската история.

"Кралицата в сянка" е истинско литературно бижу. Изкушение за всички, които обичат историческите романи, но и за всички, които обичат театъра. Сандра Гуланд е канадска писателка с американски произход, а всичките ù романи са свързани с историята на Франция.

Интересът на Сандра Гуланд към френската история е провокиран от биография на Жозефин дьо Боарне, първата съпруга на Наполеон I и императрица на Франция, която писателката прочита през седемдесетте. Вдъхновена от необикновената съдба на Жозефин дьо Боарне, Гуланд пише първата си изключително успешна трилогия романи.

Днес книгите ù са международни бестселъри – издадени са в 17 държави, а общият им тираж надхвърля един милион. "Кралицата в сянка" е четвъртият роман на Сандра Гуланд. Действието се развива в един не по-малко интересен и изкушаващ за много писатели период от френската история. Време на войни, дворцови интриги, велики владели и велики писатели.

Санда ГуландВ началото на "Кралицата в сянка" Франция е разкъсвана от войни, а Луи XIV е все още невръстен. Театрите са затворени, а странстващите актьори са в немилост. Клодет е дъщеря на провинциални актьори, които обикалят страната в търсене на препитание.

Налага им се да са изобретателни, често гладуват и не навсякъде ги посрещат радушно. Дори когато по всичко изглежда, че съдбата най-накрая им се е усмихнала и те ще играят пред самия крал, всичко се обърква, защото никой не им е казал, че представянето на дуели на сцената е забранено.

Малко след този провал Клодет и родителите ù са нападнати. За да спаси жена си и дъщеря си, бащата на Клодет влиза в неравна битка и получава рани, от които по-късно умира. След този инцидент Клодет трябва да се грижи за емоционално нестабилната си майка и за малкия си, не много умен брат. Единственото, което крепи момичето, са спомените за времето, в което родителите ù са играли в театър Маре.

В Париж Клодет не вижда блясък, а бедност, мръсотия и болести. Двете с майка ù работят какво ли не, за да спечелят поне малко пари за храна. Един ден обаче, вече пораснала, Клодет се озовава в театър Маре и дори се среща със самия Пиер Корней. 

За нейна изненада великият драматург не само помни родители ù, но дори се съгласява да вземе майка ù отново в трупата. От вълшебния свят на театъра, костюмите, декорите и почти магическите механизми, скрити под сцената, Клодет ще се озове сред интригите на кралския двор.

Щастливо стечение на обстоятелствата превръща майка ù от забравена застаряваща актриса в истинска театрална звезда, а самата Клодет се среща с млада жена, която ще промени живота ù завинаги. Атене Монтеспан е красива, богата и желана. Всъщност именно тя е новата метреса на Луи XIV. И има нужда от доверен човек, на когото да разчита, заобиколена от интригите на кралския двор.

Така Клодет, изкушена от обещанията за лукс и блясък, се съгласява да бъде лична прислужница на Атене. Скоро обаче открива, че зад богатството и добрите маниери се крият коварство, политически интриги и зловещи заговори, а да си част от света на благородниците означава да изложиш живота си на сериозна опасност.

Особено когато красивата Атене започва да губи благоволението на краля. Дали двете млади жени ще променят хода на историята? Можете да научите ТУК.

Бързо търсене за:
Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

"Земя на сенки" на Елизабет Костова: България през погледа на една американка

от Avtora.com | 24.09.2017 | 10:00

Напрегнат и динамичен, "Земя на сенки" е третият роман на американската писателка Елизабет Костова. Авторката на бестселъра "Историкът" отново избира България за място на действието, а историята, която разказва, е завладяваща.

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

от Avtora.com | 19.09.2017 | 10:00

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно...

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 13.09.2017 | 10:00

От 12 до 17 септември в столицата се провежда поредното издание на пътуващото книжно изложение "Алея на книгата". Мястото отново е пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, а издателство "Colibri", което можете да откриете в шатра номер 13, ви очаква...

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

от Avtora.com | 09.09.2017 | 10:00

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви...

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

от Avtora.com | 31.08.2017 | 10:00

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

X