5 български книги, които не бива да пропускате

5 български книги, които не бива да пропускате

Ако скоро не ви е оставало време да проверите какво се случва в българската литература, определено имате да наваксвате, защото през последните няколко години се радваме на истинско изобилие от интересни заглавия в най-различни жанрове. Препоръчваме ви да започнете с някое от следващите 5 заглавия.

"Близки срещи със смесени чувства" на Мария Касимова-Моасе

Близки срещиМария Касимова-Моасе е журналист с дългогодишен опит, а "Близки срещи със смесени чувства" е първата ù книга, която трудно би могла да бъде определена жанрово.

Опит за излизане от журналистическата анонимност, "Близки срещи със смесени чувства" не е нито роман, нито документалистика, нито автобиография. Книгата обединява различни текстове, писани повече от десетилетие и публикувани в различни медии.

Свързват ги историите на тяхното създаване или такива, които разказват за последиците от тях. Дълбоко лични моменти, които ни позволяват да погледнем зад редовете на статиите. Да се замислим не само за личността на техния автор, но и за емоциите и отдадеността, съпътстващи тяхното създаване.

За трудностите и предизвикателствата на журналистическата професия, за личните успехи и провали, за  убедеността, че трябва да се бориш за своята "възможност за щастие" − "Близки срещи със смесени чувства" е книга за всичко това, за публичното и невидимото. Най-прекият път към нея е ТУК.

"Дзифт" на Владислав Тодоров

ДзифтСигурни сме, че сте гледали изключително успешната едноименна екранизация по романа на Владислав Тодоров "Дзифт". Романът обаче притежава собствен чар. Мрачна пародия, която пренася читателя в началото на 60-те години на миналия век.

Лев Желязков, по прякор Молеца, е осъден за убийство, което не е извършил, и влиза в затвора преди Царство България да се превърне в Народна република. Съвършено новата социалистическа реалност не го посреща ласкаво. 

Изкушаваща разходка в смутни времена, спазваща всички закони на черния роман, "Дзифт" е от онези истории, които разказват за миналото, за да ни накарат да се замислим за настоящето. Бясно преследване, надпревара с времето, фатална любов и всенародна идиотия се завихрят в смешно-тъжен водовъртеж от събития. И няма да има щастлив край.

Можете да намерите "Дзифт" ТУК.

"Партиен дом" на Георги Тенев

Партиен дом"Партиен дом" на Георги Тенев предлага още един любопитен поглед към близкото минало, отличен с наградата на фондация ВИК за роман на годината. В сюжета се преплитат любовна история, пародия и трилър на фона на късния соц, на разкази за изчезващи милиони, за партиен елит и за неравенство. А дълбоко скритите тайни се превръщат в натрапчиви спомени, които продължават да измъчват главния герой дълго след като е напуснал страната.

Макар че живее в Германия, той не е способен да избяга от собствената си съвест, независимо до какви средства прибягва. През неговите очи Георги Тенев рисува едно минало, чиято сянка все още тежи върху всички. 

От партийните митове, през носталгията по безвъзвратно загубената детска невинност до безкрайния преход − "Партиен дом" засяга болезнени теми, които по един или друг начин продължават да ни вълнуват вече няколко десетилетия.

Най-лесният начин да се сдобиете с електронното издание на книгата е ТУК.

"Бяло сладко" на Димитър Шумналиев

Бяло сладкоДимитър Шумналиев е известен не само с романите и разказите си, но и с дългогодишната си работа като преводач и журналист. Носител е на няколко литературни награди. "Бяло сладко" е роман, в който умело са преплетени няколко сюжетни нишки, всички свързани с философско-религиозното учение на Дънов и Бялото братство.

Една млада жена, отраснала в сиропиталище, получава странно писмо, което обещава да разкрие тайната на произхода ù. Докато расте в очакване това да се случи, момичето завършва гимназия във Варна и е най-добрата стенографка във випуска.

По същото време Петър Дънов е въдворен в хотел "Лондон" в града и има нужда от човек, който да записва мислите му. Какво можем да научим за Дънов от архива на личната му стенографка? Имал ли е дъщеря, или това са просто измислици?

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"С череша се задави косът" на Людмил Тодоров

С череша се задави косътЕдновременно трогателен и забавен, романът на Людмил Тодоров "С череша се задави косът" ни среща с брат и сестра с необичайно силна връзка, макар да са безкрайно различни като характери. Емоционална и чувствителна, София е възмутена от появата на малкия си брат, който ù "отнема" вниманието на родители им.

Дотолкова, че дори замисля коварен план да се отърве от него, като го простуди. Опит, завършил с мокро бебе и без фатални последици, но променил София завинаги. След първоначалното недоволство тя се привързва силно към малкия си брат.

Въпреки разликата във възрастта, а може би тъкмо заради нея, двамата си помагат в преминаването през ученическите любови, професионалните лутания и всички други малки и големи предизвикателства на живота.

Най-прекият път към "С череша се задави косът" е ТУК.

Бързо търсене за:
"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

от Avtora.com | 24.07.2017 | 10:00

Йоланда Арагонска е една от най-ярките личности в европейската история. Любимка на поданиците си, покровителка на Жана д’Арк, умел дипломат, наричана от наследниците си "жена с мъжко сърце", Йоланда е вдъхновение за няколко поколения монарси и творци.

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

от Avtora.com | 21.07.2017 | 10:00

"Кралицата в сянка" на Сандра Гуланд е от онези романи, в които въображението и историческите събития се препилитат в завладяващ сюжет, за да ни пренесат в една от най-интересните епохи от френската история.

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

от Avtora.com | 10.07.2017 | 10:00

Херман Кох за пореден път ще ви изненада, предизвика, изуми и провокира. Умението му да разказва с лекота истории, в които няма нищо лековато, и да създава персонажи, които разбираме, но не харесваме, буквално залепя читателите за страниците.

5 трилъра идеални за четене на плажа

5 трилъра идеални за четене на плажа

от Avtora.com | 03.07.2017 | 10:00

Освен чадър на плажа и разхлаждащо питие за идеалната почивка ви трябва и добра книга. Затова ви предлагаме да си изберете поне едно от следващите кипящи от напрежение заглавия и да се отдадете на заслужен релакс.

"Внезапни завършеци": магията на думите

"Внезапни завършеци": магията на думите

от Avtora.com | 28.06.2017 | 10:00

Едно от най-важните качества на краткия разказ е неочакваният финал. Джо Абъркромби за пореден път ще ви изненада, разсмее и възхити с 13 истории, чиито финали със сигурност няма да успеете да предвидите.

5 полезни книги за практични родители

5 полезни книги за практични родители

от Avtora.com | 21.06.2017 | 10:00

Няма идеални родители, но това не значи, че трябва се отказвате от опитите да станете по-добри. Естествено, най-важно е да общувате с децата си, но понякога професионалният съвет може да бъде много полезен. Целта на следващите 5 книги е именно да ви помогнат...

"Катафалка, два носорога" и истината за екзистенциалните кризи

"Катафалка, два носорога" и истината за екзистенциалните кризи

от Avtora.com | 14.06.2017 | 10:00

Има заглавия, които веднага ви карат да посегнете към книгата. Различни, провокиращи или просто забавни. "Катафалка, два носорога" е точно такова заглавие, но това съвсем не е единствената причина да препоръчваме романа.

5 книги, с които да разнообразите лятото си

5 книги, с които да разнообразите лятото си

от Avtora.com | 07.06.2017 | 10:00

Лятото е време да помислим за почивка, а тя винаги е по-приятна, когато освен слънце и море включва и хубава книга. Ако все още не сте решили какво да скриете в куфара, преди да тръгнете, предлагаме ви да разгледате следващите пет прекрасни заглавия и...

Сали Грийн: за удоволствието от писането и защо всички сме полулоши

Сали Грийн: за удоволствието от писането и защо всички сме полулоши

от Avtora.com | 01.06.2017 | 10:00

Сали Грийн е автор на хитовата трилогия "Полуживот", преведена на повече от 50 езика. Писателаката гостува в България по покана на Colibri и "Варна Лит 2017". На 1 юни тя ще се срещне с публиката във Варна. Място на срещата е книжарница "Сиела", а часът...

X