5 български книги, които не бива да пропускате

5 български книги, които не бива да пропускате

Ако скоро не ви е оставало време да проверите какво се случва в българската литература, определено имате да наваксвате, защото през последните няколко години се радваме на истинско изобилие от интересни заглавия в най-различни жанрове. Препоръчваме ви да започнете с някое от следващите 5 заглавия.

"Близки срещи със смесени чувства" на Мария Касимова-Моасе

Близки срещиМария Касимова-Моасе е журналист с дългогодишен опит, а "Близки срещи със смесени чувства" е първата ù книга, която трудно би могла да бъде определена жанрово.

Опит за излизане от журналистическата анонимност, "Близки срещи със смесени чувства" не е нито роман, нито документалистика, нито автобиография. Книгата обединява различни текстове, писани повече от десетилетие и публикувани в различни медии.

Свързват ги историите на тяхното създаване или такива, които разказват за последиците от тях. Дълбоко лични моменти, които ни позволяват да погледнем зад редовете на статиите. Да се замислим не само за личността на техния автор, но и за емоциите и отдадеността, съпътстващи тяхното създаване.

За трудностите и предизвикателствата на журналистическата професия, за личните успехи и провали, за  убедеността, че трябва да се бориш за своята "възможност за щастие" − "Близки срещи със смесени чувства" е книга за всичко това, за публичното и невидимото. Най-прекият път към нея е ТУК.

"Дзифт" на Владислав Тодоров

ДзифтСигурни сме, че сте гледали изключително успешната едноименна екранизация по романа на Владислав Тодоров "Дзифт". Романът обаче притежава собствен чар. Мрачна пародия, която пренася читателя в началото на 60-те години на миналия век.

Лев Желязков, по прякор Молеца, е осъден за убийство, което не е извършил, и влиза в затвора преди Царство България да се превърне в Народна република. Съвършено новата социалистическа реалност не го посреща ласкаво. 

Изкушаваща разходка в смутни времена, спазваща всички закони на черния роман, "Дзифт" е от онези истории, които разказват за миналото, за да ни накарат да се замислим за настоящето. Бясно преследване, надпревара с времето, фатална любов и всенародна идиотия се завихрят в смешно-тъжен водовъртеж от събития. И няма да има щастлив край.

Можете да намерите "Дзифт" ТУК.

"Партиен дом" на Георги Тенев

Партиен дом"Партиен дом" на Георги Тенев предлага още един любопитен поглед към близкото минало, отличен с наградата на фондация ВИК за роман на годината. В сюжета се преплитат любовна история, пародия и трилър на фона на късния соц, на разкази за изчезващи милиони, за партиен елит и за неравенство. А дълбоко скритите тайни се превръщат в натрапчиви спомени, които продължават да измъчват главния герой дълго след като е напуснал страната.

Макар че живее в Германия, той не е способен да избяга от собствената си съвест, независимо до какви средства прибягва. През неговите очи Георги Тенев рисува едно минало, чиято сянка все още тежи върху всички. 

От партийните митове, през носталгията по безвъзвратно загубената детска невинност до безкрайния преход − "Партиен дом" засяга болезнени теми, които по един или друг начин продължават да ни вълнуват вече няколко десетилетия.

Най-лесният начин да се сдобиете с електронното издание на книгата е ТУК.

"Бяло сладко" на Димитър Шумналиев

Бяло сладкоДимитър Шумналиев е известен не само с романите и разказите си, но и с дългогодишната си работа като преводач и журналист. Носител е на няколко литературни награди. "Бяло сладко" е роман, в който умело са преплетени няколко сюжетни нишки, всички свързани с философско-религиозното учение на Дънов и Бялото братство.

Една млада жена, отраснала в сиропиталище, получава странно писмо, което обещава да разкрие тайната на произхода ù. Докато расте в очакване това да се случи, момичето завършва гимназия във Варна и е най-добрата стенографка във випуска.

По същото време Петър Дънов е въдворен в хотел "Лондон" в града и има нужда от човек, който да записва мислите му. Какво можем да научим за Дънов от архива на личната му стенографка? Имал ли е дъщеря, или това са просто измислици?

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"С череша се задави косът" на Людмил Тодоров

С череша се задави косътЕдновременно трогателен и забавен, романът на Людмил Тодоров "С череша се задави косът" ни среща с брат и сестра с необичайно силна връзка, макар да са безкрайно различни като характери. Емоционална и чувствителна, София е възмутена от появата на малкия си брат, който ù "отнема" вниманието на родители им.

Дотолкова, че дори замисля коварен план да се отърве от него, като го простуди. Опит, завършил с мокро бебе и без фатални последици, но променил София завинаги. След първоначалното недоволство тя се привързва силно към малкия си брат.

Въпреки разликата във възрастта, а може би тъкмо заради нея, двамата си помагат в преминаването през ученическите любови, професионалните лутания и всички други малки и големи предизвикателства на живота.

Най-прекият път към "С череша се задави косът" е ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

от Avtora.com | 30.01.2018 | 10:00

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

от Avtora.com | 23.01.2018 | 10:00

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

X