Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Българин превзема кулинарната сцена в Южна Корея

Южна Корея се намира на повече от 8 000 км от България, но ако попаднете там и кажете, че сте българин, непременно ще ви попитат за шеф Микаел. Така корейците наричат Михал Ашминов, който е собственик на единствения български ресторант в Сеул, а от няколко години е и телевизионна звезда. За мащабите на корейския шоубизнес това е забележително постижение. Трудно може да измине 200 метра, без някой да го спре за автограф или снимка, и това съвсем не е шега!

Мишо Ашминов е неизменна част от най-гледаното готварско шоу в Корея, което се излъчва всеки понеделник по телевизия JTBC. Шоуто се казва "Погрижи се за хладилника ми" и във всеки епизод участва популярна личност, която пристига в студиото с… хладилника си. Буквално!


Регламентът на "Погрижи се за хладилника ми" включва кулинарни битки между най-добрите готвачи в Корея                                                                            

Хладилникът се изпразва, изнася се, а понякога дори се сваля с кран от дома на участника и се транспортира до студиото. След щателен анализ на съдържанието специалистите в предаването се изправят пред предизвикателството да сготвят най-вкусното ястие с продукти от хладилника на гост звездите. За тази цел имат само 15 минути, а съревнованието понякога е наистина ожесточено.

"Независимо дали печеля, или губя в кулинарните битки, за мен вече е победа, че във всяко предаване говоря за България или готвя български ястия, когато е възможно" – казва скромно Мишо Ашминов, който всъщност много често побеждава корейските готвачи, дори когато става дума за традиционно корейско ястие.


Михал Ашминов е една от най-популярните звезди в Южна Корея     

Той е единственият чужденец сред осемте готвачи на шоуто и популярността му става повод много корейци да започнат да се интересуват от България, да я посещават и дори да учат български език!

Трудно можете да намерите място в ресторанта му без предварителна резервация, но пък винаги ще бъдете посрещнати като скъпи гости. Мишо и екипът му са създали не само автентична атмосфера в ресторанта с цветното име "Зелен", но и често събират там българската общност в Корея.


В ресторант "Зелен" можете да откриете дори българска библиотека                       

Напълно благотворително ресторантът осигурява храна за православната църква в Сеул на големи християнски празници, както и за студентите по Българистика в Hankuk University of Foreign Studies на 24 май.

Това определено превръща красивия готвач в един от най-добрите ни културни посланици в Азия. Както и българин, чиято история непременно трябва да познавате!


Мишо Ашминов е повод много корейци да търсят информация за България, да я посещават и дори да учат български език                                                                  

Можем на шега да го наречем "Стоичков на Корейския полуостров", но по-важно е да запомните името му, защото е един от малкото добри примери за това как с упоритост и много труд човек може да успее по света именно защото е българин! И се гордее с това!

Бързо търсене за:
 
Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Защо е важно да посетите Корея? – част 1

от Елена Фучеджиева | 19.07.2017 | 09:00

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

"Шесто чувство" е любовна песен" − призна VenZy пред Avtora.com

от Красимира Георгиева, Avtora.com | 29.04.2017 | 00:00

Песента "Шесто чувство" на VenZy и група "СкандаУ" e най-излъчваната българска песен в музикалния радио и телевизионен ефир в момента. Само месец след появата си парчето спечели симпатиите на феновете и оглави няколко водещи български музикални класации.

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

от Магдалена Минева, Avtora.com | 30.03.2017 | 10:23

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена,...

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

Евровизия 2017: Кристиан Костов срещу Белгия и Швеция

от Стоян Петров, Avtora.com | 19.03.2017 | 09:56

Остават два месеца до финала на "Евровизия". Дългоочакваното събитие тази година ще се проведе в Киев благодарение на кахърната Джамала, възроптала срещу руската опресия над кримските татари. Ако нямате търпение да изслушате всички претенденти, запомнете...

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

Кой е Кристиан Костов – момчето, което ще ни представи на "Евровизия" 2017

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 13.03.2017 | 22:13

Кристиан Костов е поредният български изпълнител, който ще представя страната ни по време на песенния конкурс "Евровизия".

7 български парчета от 90-те, които сте забравили, че обичате

7 български парчета от 90-те, които сте забравили, че обичате

от Лина Димитрова, Avtora.com | 18.02.2017 | 11:00

Времето лети бързо, а ето че и 90-те години останаха далеч. Това не пречи да си припомняме с усмивка спомени, личности, филми и разбира се – музиката от това време.

8 суперзвезди от групи, които си извоюваха успешна солова кариера

8 суперзвезди от групи, които си извоюваха успешна солова кариера

от Ваня Георгиева, Avtora.com | 14.02.2017 | 10:30

Дали защото хората сме егоисти и първо търсим собственото си щастие, или просто така се е стекъл животът, мнозина изпълнители решават да се разделят с миналото и да продължат самостоятелно пътя си. Примерите са доста, но ние решихме да ви представим осем...

10 звезди, отгледани от гей родители

10 звезди, отгледани от гей родители

от Ваня Георгиева | 08.02.2017 | 11:00

Докато преди няколко десетилетия хомосексуализмът беше тема табу, днес живеем в модерни времена и откровеността по този въпрос е често срещана. Затова ви представяме 10 звезди, които не се стесняват да признаят, че са отгледани от гей родители.

Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

Българските народни песни, които станаха част от световни хитове

от Галена Стоянова | 07.02.2017 | 11:00

Народната музика носи със себе си духа и традициите на един народ. Някои от българските народни песни вдъхновиха изпълнители от цял свят и те включиха български фолклорни мотиви в собствените си творби. А една дори покори космоса...

X