"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

Херман Кох за пореден път ще ви изненада, предизвика, изуми и провокира. Умението му да разказва с лекота истории, в които няма нищо лековато, и да създава персонажи, които разбираме, но не харесваме, буквално залепя читателите за страниците.

"Одеса Стар" е роман пътуване. Пътуване през съзнанието и живота на Фред Морман. А Фред е неприятен. Преживява тежка криза на средната възраст, циничен е, макар и само в мислите си, недоволен е от всичко, което го заобикаля. Отегчен е от жена си, от работата си, от приятелите си, в известна степен дори от самия себе си.

Херман КохСтранното е, че независимо колко ви дразни Фред, а той е меко казано дразнещ, това няма да повлияе по никакъв начин на желанието ви да прочете "Одеса Стар" на един дъх. Романът буквално поглъща читателя, въздейства почти хипнотично. И ще ви изненадва непрекъснато, точно като останалите романи на Кох.

Всъщност, ако досега не сте попадали на неговото творчество, ето какво трябва да знаете. Херман Кох е най-превежданият холандски писател - автор на няколко романа, преведени с огромен успех по цял свят. 

Романът, който прави Кох световноизвестен, е "Вечерята" − преведен на 33 езика и издаден в 37 държави. И колкото и да е изненадващо, той не е първата книга на Кох. Всъщност е шестата. "Одеса Стар" е един от романите, предхождащи "Вечерята" и световната известност на своя автор.

Освен това е книга, която провокира, изваждайки на повърхността най-тъмните страни на човешката природа. Фред е от онзи тип хора, които се наслаждават да собствената си дребнава жестокост. След дълги години благоприлично спазване на нормите, приети в обществото, господин Морман просто не желае да се съобразява повече с тях.

Херман КохЗабавлява се, като насърчава племенника си да се държи отвратително, прави провокативни изказвания, само за да дразни околните, и наводнява нарочно апартамента на възрастната си съседка. Зад тези привидно дребни злодеяния обаче се крие нещо дълбоко и страшно. 

След случайна среща в киното Фред възобновява контактите си с някогашния си съученик Макс Х. − едно от знаковите имена в подземния свят на Амстердам. Фред полага специални усилия, за да попадне в обкръжението на Макс, изкушен не само от лукса и парите, но и от отхвърлянето на всички обществени норми.

Само че да бъдеш мафиот е различно от това да искаш да си мафиот. Докъде ще стигне Фред в желанието си да избяга от скуката и еднообразието? И дали това подновено приятелство няма да се окаже фатално за повече от един човек? 

"Одеса Стар" е книга, която ще ви разсмее, ядоса и уплаши. С присъщото си брилянтно чувство за хумор Херман Кох успява да ни накара да потръпваме от отвращение и възмушение, четейки понякога откровено гадните мисли на Фред, и едновременно с това да признаем, макар и само пред самите себе си, че понякога, макар и много рядко, нашите мисли са много подобни.

Ако сте любопитни да научите повече, най-краткият път към "Одеса Стар" е ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

от Avtora.com | 11.02.2018 | 10:00

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

от Avtora.com | 03.02.2018 | 10:00

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

от Avtora.com | 30.01.2018 | 10:00

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

"Кварталът" на Йоаким Зандер: брутален, гневен и истински

от Avtora.com | 23.01.2018 | 10:00

"Кварталът" поглъща читателя постепенно, увлича го бавно и го потапя дълбоко в един свят, колкото далечен, толкова и познат. Свят, в който изгубената принадежленост тежи, а алчността и корупцията се опитват да погълнат всичко около себе си.

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

5 съвременни европейски романа, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.01.2018 | 10:00

Повод да отделите време за хубава книга винаги има, а ние ви предлагаме да се възползвате от възможността да избирате между повече от 130 романа на някои от най-изтъкнатите европейски писатели, при това с изкушаваща отстъпка в цената. За да улесним избора...

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

"Собствена стая", или Вирджиния Улф − по-актуална от всякога

от Avtora.com | 11.01.2018 | 10:00

Най-често цитираната сентенция на Вирджиния Улф е "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". Именно тази фраза дава заглавието на книгата, за която ще ви разкажем сега. Книга, която точно като своята авторка променя света...

5 нови книги за страхотен старт на годината

5 нови книги за страхотен старт на годината

от Avtora.com | 06.01.2018 | 10:00

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

от Avtora.com | 31.12.2017 | 10:00

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да...

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

"Новото фамилно име" на Елена Феранте: болезнено добър роман

от Avtora.com | 27.12.2017 | 10:00

Има романи, които буквално обсебват съзнанието на читателя, докосвайки го така, че да ги помни дълго след като е отгърнал последната страница. Втората част от неаполитанската тетралогия на Елена Феранте "Новото фамилно име" безспорно е един от тях.

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

Книга под елхата, или 5 предложения за страхотен подарък

от Avtora.com | 19.12.2017 | 10:00

В сезона на шапките, коледната украса, топлите чорапи и тривиалните календари и тефтери ви предлагаме да внесете известно разнообразие в списъка си с подаръци и да зарадвате близките си с хубава книга. При това, благодарение на издателство "Colibri",...

X