"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

Херман Кох за пореден път ще ви изненада, предизвика, изуми и провокира. Умението му да разказва с лекота истории, в които няма нищо лековато, и да създава персонажи, които разбираме, но не харесваме, буквално залепя читателите за страниците.

"Одеса Стар" е роман пътуване. Пътуване през съзнанието и живота на Фред Морман. А Фред е неприятен. Преживява тежка криза на средната възраст, циничен е, макар и само в мислите си, недоволен е от всичко, което го заобикаля. Отегчен е от жена си, от работата си, от приятелите си, в известна степен дори от самия себе си.

Херман КохСтранното е, че независимо колко ви дразни Фред, а той е меко казано дразнещ, това няма да повлияе по никакъв начин на желанието ви да прочете "Одеса Стар" на един дъх. Романът буквално поглъща читателя, въздейства почти хипнотично. И ще ви изненадва непрекъснато, точно като останалите романи на Кох.

Всъщност, ако досега не сте попадали на неговото творчество, ето какво трябва да знаете. Херман Кох е най-превежданият холандски писател - автор на няколко романа, преведени с огромен успех по цял свят. 

Романът, който прави Кох световноизвестен, е "Вечерята" − преведен на 33 езика и издаден в 37 държави. И колкото и да е изненадващо, той не е първата книга на Кох. Всъщност е шестата. "Одеса Стар" е един от романите, предхождащи "Вечерята" и световната известност на своя автор.

Освен това е книга, която провокира, изваждайки на повърхността най-тъмните страни на човешката природа. Фред е от онзи тип хора, които се наслаждават да собствената си дребнава жестокост. След дълги години благоприлично спазване на нормите, приети в обществото, господин Морман просто не желае да се съобразява повече с тях.

Херман КохЗабавлява се, като насърчава племенника си да се държи отвратително, прави провокативни изказвания, само за да дразни околните, и наводнява нарочно апартамента на възрастната си съседка. Зад тези привидно дребни злодеяния обаче се крие нещо дълбоко и страшно. 

След случайна среща в киното Фред възобновява контактите си с някогашния си съученик Макс Х. − едно от знаковите имена в подземния свят на Амстердам. Фред полага специални усилия, за да попадне в обкръжението на Макс, изкушен не само от лукса и парите, но и от отхвърлянето на всички обществени норми.

Само че да бъдеш мафиот е различно от това да искаш да си мафиот. Докъде ще стигне Фред в желанието си да избяга от скуката и еднообразието? И дали това подновено приятелство няма да се окаже фатално за повече от един човек? 

"Одеса Стар" е книга, която ще ви разсмее, ядоса и уплаши. С присъщото си брилянтно чувство за хумор Херман Кох успява да ни накара да потръпваме от отвращение и възмушение, четейки понякога откровено гадните мисли на Фред, и едновременно с това да признаем, макар и само пред самите себе си, че понякога, макар и много рядко, нашите мисли са много подобни.

Ако сте любопитни да научите повече, най-краткият път към "Одеса Стар" е ТУК.

Бързо търсене за:
"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

"Кралица на четири кралства": историята на жените, създали Франция

от Avtora.com | 24.07.2017 | 10:00

Йоланда Арагонска е една от най-ярките личности в европейската история. Любимка на поданиците си, покровителка на Жана д’Арк, умел дипломат, наричана от наследниците си "жена с мъжко сърце", Йоланда е вдъхновение за няколко поколения монарси и творци.

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

от Avtora.com | 21.07.2017 | 10:00

"Кралицата в сянка" на Сандра Гуланд е от онези романи, в които въображението и историческите събития се препилитат в завладяващ сюжет, за да ни пренесат в една от най-интересните епохи от френската история.

5 български книги, които не бива да пропускате

5 български книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 17.07.2017 | 10:00

Ако скоро не ви е оставало време да проверите какво се случва в българската литература, определено имате да наваксвате, защото през последните няколко години се радваме на истинско изобилие от интересни заглавия в най-различни жанрове. Препоръчваме ви...

5 трилъра идеални за четене на плажа

5 трилъра идеални за четене на плажа

от Avtora.com | 03.07.2017 | 10:00

Освен чадър на плажа и разхлаждащо питие за идеалната почивка ви трябва и добра книга. Затова ви предлагаме да си изберете поне едно от следващите кипящи от напрежение заглавия и да се отдадете на заслужен релакс.

"Внезапни завършеци": магията на думите

"Внезапни завършеци": магията на думите

от Avtora.com | 28.06.2017 | 10:00

Едно от най-важните качества на краткия разказ е неочакваният финал. Джо Абъркромби за пореден път ще ви изненада, разсмее и възхити с 13 истории, чиито финали със сигурност няма да успеете да предвидите.

5 полезни книги за практични родители

5 полезни книги за практични родители

от Avtora.com | 21.06.2017 | 10:00

Няма идеални родители, но това не значи, че трябва се отказвате от опитите да станете по-добри. Естествено, най-важно е да общувате с децата си, но понякога професионалният съвет може да бъде много полезен. Целта на следващите 5 книги е именно да ви помогнат...

"Катафалка, два носорога" и истината за екзистенциалните кризи

"Катафалка, два носорога" и истината за екзистенциалните кризи

от Avtora.com | 14.06.2017 | 10:00

Има заглавия, които веднага ви карат да посегнете към книгата. Различни, провокиращи или просто забавни. "Катафалка, два носорога" е точно такова заглавие, но това съвсем не е единствената причина да препоръчваме романа.

5 книги, с които да разнообразите лятото си

5 книги, с които да разнообразите лятото си

от Avtora.com | 07.06.2017 | 10:00

Лятото е време да помислим за почивка, а тя винаги е по-приятна, когато освен слънце и море включва и хубава книга. Ако все още не сте решили какво да скриете в куфара, преди да тръгнете, предлагаме ви да разгледате следващите пет прекрасни заглавия и...

Сали Грийн: за удоволствието от писането и защо всички сме полулоши

Сали Грийн: за удоволствието от писането и защо всички сме полулоши

от Avtora.com | 01.06.2017 | 10:00

Сали Грийн е автор на хитовата трилогия "Полуживот", преведена на повече от 50 езика. Писателаката гостува в България по покана на Colibri и "Варна Лит 2017". На 1 юни тя ще се срещне с публиката във Варна. Място на срещата е книжарница "Сиела", а часът...

X