"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

Херман Кох за пореден път ще ви изненада, предизвика, изуми и провокира. Умението му да разказва с лекота истории, в които няма нищо лековато, и да създава персонажи, които разбираме, но не харесваме, буквално залепя читателите за страниците.

"Одеса Стар" е роман пътуване. Пътуване през съзнанието и живота на Фред Морман. А Фред е неприятен. Преживява тежка криза на средната възраст, циничен е, макар и само в мислите си, недоволен е от всичко, което го заобикаля. Отегчен е от жена си, от работата си, от приятелите си, в известна степен дори от самия себе си.

Херман КохСтранното е, че независимо колко ви дразни Фред, а той е меко казано дразнещ, това няма да повлияе по никакъв начин на желанието ви да прочете "Одеса Стар" на един дъх. Романът буквално поглъща читателя, въздейства почти хипнотично. И ще ви изненадва непрекъснато, точно като останалите романи на Кох.

Всъщност, ако досега не сте попадали на неговото творчество, ето какво трябва да знаете. Херман Кох е най-превежданият холандски писател - автор на няколко романа, преведени с огромен успех по цял свят. 

Романът, който прави Кох световноизвестен, е "Вечерята" − преведен на 33 езика и издаден в 37 държави. И колкото и да е изненадващо, той не е първата книга на Кох. Всъщност е шестата. "Одеса Стар" е един от романите, предхождащи "Вечерята" и световната известност на своя автор.

Освен това е книга, която провокира, изваждайки на повърхността най-тъмните страни на човешката природа. Фред е от онзи тип хора, които се наслаждават да собствената си дребнава жестокост. След дълги години благоприлично спазване на нормите, приети в обществото, господин Морман просто не желае да се съобразява повече с тях.

Херман КохЗабавлява се, като насърчава племенника си да се държи отвратително, прави провокативни изказвания, само за да дразни околните, и наводнява нарочно апартамента на възрастната си съседка. Зад тези привидно дребни злодеяния обаче се крие нещо дълбоко и страшно. 

След случайна среща в киното Фред възобновява контактите си с някогашния си съученик Макс Х. − едно от знаковите имена в подземния свят на Амстердам. Фред полага специални усилия, за да попадне в обкръжението на Макс, изкушен не само от лукса и парите, но и от отхвърлянето на всички обществени норми.

Само че да бъдеш мафиот е различно от това да искаш да си мафиот. Докъде ще стигне Фред в желанието си да избяга от скуката и еднообразието? И дали това подновено приятелство няма да се окаже фатално за повече от един човек? 

"Одеса Стар" е книга, която ще ви разсмее, ядоса и уплаши. С присъщото си брилянтно чувство за хумор Херман Кох успява да ни накара да потръпваме от отвращение и възмушение, четейки понякога откровено гадните мисли на Фред, и едновременно с това да признаем, макар и само пред самите себе си, че понякога, макар и много рядко, нашите мисли са много подобни.

Ако сте любопитни да научите повече, най-краткият път към "Одеса Стар" е ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

X