"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

Херман Кох за пореден път ще ви изненада, предизвика, изуми и провокира. Умението му да разказва с лекота истории, в които няма нищо лековато, и да създава персонажи, които разбираме, но не харесваме, буквално залепя читателите за страниците.

"Одеса Стар" е роман пътуване. Пътуване през съзнанието и живота на Фред Морман. А Фред е неприятен. Преживява тежка криза на средната възраст, циничен е, макар и само в мислите си, недоволен е от всичко, което го заобикаля. Отегчен е от жена си, от работата си, от приятелите си, в известна степен дори от самия себе си.

Херман КохСтранното е, че независимо колко ви дразни Фред, а той е меко казано дразнещ, това няма да повлияе по никакъв начин на желанието ви да прочете "Одеса Стар" на един дъх. Романът буквално поглъща читателя, въздейства почти хипнотично. И ще ви изненадва непрекъснато, точно като останалите романи на Кох.

Всъщност, ако досега не сте попадали на неговото творчество, ето какво трябва да знаете. Херман Кох е най-превежданият холандски писател - автор на няколко романа, преведени с огромен успех по цял свят. 

Романът, който прави Кох световноизвестен, е "Вечерята" − преведен на 33 езика и издаден в 37 държави. И колкото и да е изненадващо, той не е първата книга на Кох. Всъщност е шестата. "Одеса Стар" е един от романите, предхождащи "Вечерята" и световната известност на своя автор.

Освен това е книга, която провокира, изваждайки на повърхността най-тъмните страни на човешката природа. Фред е от онзи тип хора, които се наслаждават да собствената си дребнава жестокост. След дълги години благоприлично спазване на нормите, приети в обществото, господин Морман просто не желае да се съобразява повече с тях.

Херман КохЗабавлява се, като насърчава племенника си да се държи отвратително, прави провокативни изказвания, само за да дразни околните, и наводнява нарочно апартамента на възрастната си съседка. Зад тези привидно дребни злодеяния обаче се крие нещо дълбоко и страшно. 

След случайна среща в киното Фред възобновява контактите си с някогашния си съученик Макс Х. − едно от знаковите имена в подземния свят на Амстердам. Фред полага специални усилия, за да попадне в обкръжението на Макс, изкушен не само от лукса и парите, но и от отхвърлянето на всички обществени норми.

Само че да бъдеш мафиот е различно от това да искаш да си мафиот. Докъде ще стигне Фред в желанието си да избяга от скуката и еднообразието? И дали това подновено приятелство няма да се окаже фатално за повече от един човек? 

"Одеса Стар" е книга, която ще ви разсмее, ядоса и уплаши. С присъщото си брилянтно чувство за хумор Херман Кох успява да ни накара да потръпваме от отвращение и възмушение, четейки понякога откровено гадните мисли на Фред, и едновременно с това да признаем, макар и само пред самите себе си, че понякога, макар и много рядко, нашите мисли са много подобни.

Ако сте любопитни да научите повече, най-краткият път към "Одеса Стар" е ТУК.

Бързо търсене за:
Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

от Avtora.com | 19.09.2017 | 10:00

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно...

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 13.09.2017 | 10:00

От 12 до 17 септември в столицата се провежда поредното издание на пътуващото книжно изложение "Алея на книгата". Мястото отново е пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, а издателство "Colibri", което можете да откриете в шатра номер 13, ви очаква...

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

от Avtora.com | 09.09.2017 | 10:00

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви...

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

от Avtora.com | 31.08.2017 | 10:00

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

от Avtora.com | 23.08.2017 | 10:00

Георги Тенев едва ли има нужда от представяне. Автор на няколко изключително успешни романа, той е един от най-ярките гласове в съвременната българска литература. Разказите му са кратки и многопластови като историите, които разказват, а понякога и болезнено...

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

от Avtora.com | 16.08.2017 | 10:00

Брилянтен, лаконичен и дълбок, "Сърце на вятъра" е от романите, които оставят дълбока следа у всеки, който се докосне до тях. Донал Райън поглежда към онези най-дълбоко скрити мрачни мисли и желания, които често не сме склонни да признаем дори пред самите...

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

от Avtora.com | 10.08.2017 | 10:00

Необятна и екзотична, Азия е континент, събиращ в себе огромно разнообразие от култури от дълбока древност до наши дни. Съвсем не е изненадващо, че някои от най-ярките имена в съвременната литература са родени именно там.

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

от Avtora.com | 02.08.2017 | 10:00

Числата притежават неподозирано очарование, което се превръща в основа на една дълбоко човешка и силно въздействаща история. Разказана с елегантност, тя увлича читателя неусетно, за да го потопи в един напълно различен свят.

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

от Avtora.com | 29.07.2017 | 10:00

Независимо дали сте на море или на планина, хубавата е книга едно от най-важните неща, които трябва да вземете в багажа. Насладете се на следващите пет заглавия, които със сигурност ще успеят да ви изненадат и определено не са традиционните плажни четива.

X