5 трилъра идеални за четене на плажа

5 трилъра идеални за четене на плажа

Освен чадър на плажа и разхлаждащо питие за идеалната почивка ви трябва и добра книга. Затова ви предлагаме да си изберете поне едно от следващите кипящи от напрежение заглавия и да се отдадете на заслужен релакс.

"Гласът" на Арналдур Индридасон

ГласътАрналдур Индридасон е исландски писател и тъй като през последните няколко години скандинавските писатели все по-убедително се налагат като едни от най-добрите в жанра, няма как да подминем "Гласът"

Индридасон е автор на 14 романа, преведени на повече от двадесет езика, но у нас засега са преведени само няколко от тях, влючително многократно награждавания "Гробна тишина". Общото между всички книги на писателя са персонажите - полицаите Ерлендур, Сигурдур Оли и Елинборг.

В "Гласът" те са изправени пред поредния си заплетен случай. В мазето на един хотел в Рейкявик полицаите откриват труп на мъж облечен в костюм на Дядо Коледа и поставен в доста компрометираща поза. 

В хода на разследването се оказва, че убитият е бил звезда като дете, а упорството на полицаите постепенно ще разшири кръга на заподозрените. Всепризнатият майстор на трилъра Харлан Коубън определя романите на исландския си колега като "международно литературно явление". 

А дали Ерлендур и екипът му ще успеят да разкрият убиеца, можете да научите ТУК.

"Виенското братство" на Ингар Йонсрюд

Виенското братствоИнгар Йонсрюд е норвежкият журналист и писател, който се превръща в истинска сензация още с появата си на литературната сцена. Яркият и открояващ се стил на романите му бързо успява да му спечели вниманието на критици и читатели, а дебютният му роман "Виенското братство" веднага се превръща в бестселър.

Книгата поставя началото на трилогията за комисар Байер. Майсторски изградения конспиративен трилър, "Виенското братство", в който съвременната реалност, терористичните заплахи и политическите интриги се преплитат с исторически събития.

Полицейски комисар Фредрик Байер е емоционално нестабилен, налага му се да ходи на психолог, макар че не иска, а в миналото му има твърде много болка. Принуден да избира между срещите с психолога и принудителен отпуск, Байер просто не е готов да се раздели с работата си.

Още повече когато му възлагат да разследва изчезването на близките на високопоставен политик. Каква е връзката между този случай, една религиозна секта и сянката оставена от нацистите в Норвегия, можете да научите ТУК.

"Копринената буба" на Робърт Галбрейт

Копринената бубаДокато очакваме с нетърпение следващата книга от поредицата на Робърт Галбрейт за частния детектив Корморан Страйк, горещо ви препоръчваме, ако все още не сте попадали на нея, да й отделите време.

Както вероятно знаете, Робърт Галбрейт е псевдоним на писатеката Дж. К. Роулинг, която доказа на всички, че може да смени не само жанра, но и аудиторията, и името си и пак да постигне огромен успех.

Основнтата причина да обичаме романите на Роулинг, независимо от жанра, е умението й да изгражда плътни, въздействащи и изключително реалистични персонажи. Точно такъв е Корморан Страйк - бивш военен, син на известен рок музикант, с когото никога не е общувал и меко казано особняк. Страйк е брилянтен в разследванията си, но склонен да повтаря едни и същи грешки в личния си живот.

"Копринената буба" е втората част от поредицата, а Страйк и асистентката му Робин разследват изчезването на писателя Оуен Куайн. След като завършва скандален роман, излагащ наяве грозните тайни на много публични личности, Куайт сякаш потъва вдън земя.

В началото всички мислят, че писателят просто се крие някъде, очаквайки скандала, който книгата би предизвикала. Докато не го откриват брутално убит. Страйк успява да се сдобие с копие от ръкописа, а заедно с него и с множество заподозрени, всеки от които има сериозен мотив.
Кой от тях е убиецът, можете да научите ТУК.

"Бонита Авеню" на Петер Бювалда

Бонита Авеню"Бонита Авеню" е първият роман на холандския писател Петер Бювалда, отличен с три големи литературни награди. Книгата е преведена на десет езика и става бестселър още с появата си. Нещо повече, критиците сравняват Бювалда с писатели като Рот, Франзен и Уелбек.

Стилът на Бювалда е изключително характерен, а погледът му върху съвременния свят много оригинален. "Бонита Авеню" ни среща с Сим Сигериус, ректор на университет, уважаван учен, любящ съпруг и баща, който се готви да става министър на образованието. Единствената сянка в иначе идеалния му живот е фактът, че синът му от първия брак е в затвора за убийство. 

Или поне така си мисли Сигериус, докато не открива, че дъщеря му Джони и приятелят й поддържат порносайт. Скоро след като разбира това, Сигериус започва да получава анонимни заплахи. Дали ще успее да избегне скандала или ще се примири с изнудването? Дали е съвпадение, че по същото време синът му изненадващо излиза от затвора?

Отговорите на всички тези въпроси можете да намерите ТУК.

"Черната къща" на Питър Мей

Питър Мей"Черната къща" поставя началото на трилогията романи на британския писател Питър Мей за остров Луис. Най-отдалеченият и красив остров в Шотландия, Луис е място, където животът е суров точно колкото климата, а зад християнските ценности се крият езически привички.

Фин Маклауд е полицай от Единбург, когото изпращат да разследва убийство на острова, защото е роден и израснал там. Въпреки че не се е връщал повече от десетилетие, Фин се сблъсква със сенките от миналото. 

Жертвата е мъж с много врагове, но Фин има чувството, че убийството по някакъв е свързано и със самият него. Малко след като е пристигнал Фин започва да си припомня всички причини, накарали го напусне острова завинаги.

От спомените изплуват отдавна забравени тайни от миналото, а фактът че голямата любов на Фин е омъжена за най-добрия му приятел от детските години не прави нещата по-добри. За капак Фин ще трябва да се включи и в една местна традиция, която изобщо не харесва - ежегодният лов на птицата гуга – кърваво, брутално и опасно начинание, което поставя на изпитание не само духа, но и телата на участниците.

Дали ще успее да преодолее изпитанията и ще се пребори със сенките от миналото и страховете в настоящето можете да научите ТУК.

Бързо търсене за:
Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

Пътешествие в непознатото с "Изгубеният град Z" на Дейвид Гран

от Avtora.com | 19.09.2017 | 10:00

Изчезването на легендарния британски изследовател Пърси Фосет е една от най-големите мистерии на ХХ век. От неговата история се вдъхновяват доста писатели, включително и самият Артър Конан Дойл. "Изгубеният град Z" обаче не е приключенски роман, а мащабно...

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

"Алея на книгата" 2017: 5 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 13.09.2017 | 10:00

От 12 до 17 септември в столицата се провежда поредното издание на пътуващото книжно изложение "Алея на книгата". Мястото отново е пешеходната зона на бул. "Витоша" в София, а издателство "Colibri", което можете да откриете в шатра номер 13, ви очаква...

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

"Сезонът на бурите": брилянтна сплав от магия и приключения

от Avtora.com | 09.09.2017 | 10:00

Анджей Сапковски е добре познат на фентъзи феновете по цял свят като създател на един от най-ярките, оригинални и харизматични персонажи, които познаваме − вещера Гералт от Ривия. А бурята, която ще се разрази в този роман, надминава и най-смелите ви...

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

5 книги, които ще ви помогнат да опознаете света и себе си

от Avtora.com | 31.08.2017 | 10:00

Вярваме в максимата "Човек се учи, докато е жив", затова ви предлагаме пет изключително интересни заглавия, които са истинско предизвикателство за ума и любопитството ви.

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

"Жената на писателя": безкомпромисна литература в чист вид

от Avtora.com | 23.08.2017 | 10:00

Георги Тенев едва ли има нужда от представяне. Автор на няколко изключително успешни романа, той е един от най-ярките гласове в съвременната българска литература. Разказите му са кратки и многопластови като историите, които разказват, а понякога и болезнено...

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

"Сърце на вятъра" и най-тъмните кътчета на съзнанието

от Avtora.com | 16.08.2017 | 10:00

Брилянтен, лаконичен и дълбок, "Сърце на вятъра" е от романите, които оставят дълбока следа у всеки, който се докосне до тях. Донал Райън поглежда към онези най-дълбоко скрити мрачни мисли и желания, които често не сме склонни да признаем дори пред самите...

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

от Avtora.com | 10.08.2017 | 10:00

Необятна и екзотична, Азия е континент, събиращ в себе огромно разнообразие от култури от дълбока древност до наши дни. Съвсем не е изненадващо, че някои от най-ярките имена в съвременната литература са родени именно там.

Топ 5 военни книги за задължително четене

Топ 5 военни книги за задължително четене

от Avtora.com | 04.08.2017 | 11:29

Предлагаме ви списък със специално подбрани издания.

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

"Любимата формула на Професора": за математиката като поезия

от Avtora.com | 02.08.2017 | 10:00

Числата притежават неподозирано очарование, което се превръща в основа на една дълбоко човешка и силно въздействаща история. Разказана с елегантност, тя увлича читателя неусетно, за да го потопи в един напълно различен свят.

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

от Avtora.com | 29.07.2017 | 10:00

Независимо дали сте на море или на планина, хубавата е книга едно от най-важните неща, които трябва да вземете в багажа. Насладете се на следващите пет заглавия, които със сигурност ще успеят да ви изненадат и определено не са традиционните плажни четива.

X