5 трилъра идеални за четене на плажа

5 трилъра идеални за четене на плажа

Освен чадър на плажа и разхлаждащо питие за идеалната почивка ви трябва и добра книга. Затова ви предлагаме да си изберете поне едно от следващите кипящи от напрежение заглавия и да се отдадете на заслужен релакс.

"Гласът" на Арналдур Индридасон

ГласътАрналдур Индридасон е исландски писател и тъй като през последните няколко години скандинавските писатели все по-убедително се налагат като едни от най-добрите в жанра, няма как да подминем "Гласът"

Индридасон е автор на 14 романа, преведени на повече от двадесет езика, но у нас засега са преведени само няколко от тях, влючително многократно награждавания "Гробна тишина". Общото между всички книги на писателя са персонажите - полицаите Ерлендур, Сигурдур Оли и Елинборг.

В "Гласът" те са изправени пред поредния си заплетен случай. В мазето на един хотел в Рейкявик полицаите откриват труп на мъж облечен в костюм на Дядо Коледа и поставен в доста компрометираща поза. 

В хода на разследването се оказва, че убитият е бил звезда като дете, а упорството на полицаите постепенно ще разшири кръга на заподозрените. Всепризнатият майстор на трилъра Харлан Коубън определя романите на исландския си колега като "международно литературно явление". 

А дали Ерлендур и екипът му ще успеят да разкрият убиеца, можете да научите ТУК.

"Виенското братство" на Ингар Йонсрюд

Виенското братствоИнгар Йонсрюд е норвежкият журналист и писател, който се превръща в истинска сензация още с появата си на литературната сцена. Яркият и открояващ се стил на романите му бързо успява да му спечели вниманието на критици и читатели, а дебютният му роман "Виенското братство" веднага се превръща в бестселър.

Книгата поставя началото на трилогията за комисар Байер. Майсторски изградения конспиративен трилър, "Виенското братство", в който съвременната реалност, терористичните заплахи и политическите интриги се преплитат с исторически събития.

Полицейски комисар Фредрик Байер е емоционално нестабилен, налага му се да ходи на психолог, макар че не иска, а в миналото му има твърде много болка. Принуден да избира между срещите с психолога и принудителен отпуск, Байер просто не е готов да се раздели с работата си.

Още повече когато му възлагат да разследва изчезването на близките на високопоставен политик. Каква е връзката между този случай, една религиозна секта и сянката оставена от нацистите в Норвегия, можете да научите ТУК.

"Копринената буба" на Робърт Галбрейт

Копринената бубаДокато очакваме с нетърпение следващата книга от поредицата на Робърт Галбрейт за частния детектив Корморан Страйк, горещо ви препоръчваме, ако все още не сте попадали на нея, да й отделите време.

Както вероятно знаете, Робърт Галбрейт е псевдоним на писатеката Дж. К. Роулинг, която доказа на всички, че може да смени не само жанра, но и аудиторията, и името си и пак да постигне огромен успех.

Основнтата причина да обичаме романите на Роулинг, независимо от жанра, е умението й да изгражда плътни, въздействащи и изключително реалистични персонажи. Точно такъв е Корморан Страйк - бивш военен, син на известен рок музикант, с когото никога не е общувал и меко казано особняк. Страйк е брилянтен в разследванията си, но склонен да повтаря едни и същи грешки в личния си живот.

"Копринената буба" е втората част от поредицата, а Страйк и асистентката му Робин разследват изчезването на писателя Оуен Куайн. След като завършва скандален роман, излагащ наяве грозните тайни на много публични личности, Куайт сякаш потъва вдън земя.

В началото всички мислят, че писателят просто се крие някъде, очаквайки скандала, който книгата би предизвикала. Докато не го откриват брутално убит. Страйк успява да се сдобие с копие от ръкописа, а заедно с него и с множество заподозрени, всеки от които има сериозен мотив.
Кой от тях е убиецът, можете да научите ТУК.

"Бонита Авеню" на Петер Бювалда

Бонита Авеню"Бонита Авеню" е първият роман на холандския писател Петер Бювалда, отличен с три големи литературни награди. Книгата е преведена на десет езика и става бестселър още с появата си. Нещо повече, критиците сравняват Бювалда с писатели като Рот, Франзен и Уелбек.

Стилът на Бювалда е изключително характерен, а погледът му върху съвременния свят много оригинален. "Бонита Авеню" ни среща с Сим Сигериус, ректор на университет, уважаван учен, любящ съпруг и баща, който се готви да става министър на образованието. Единствената сянка в иначе идеалния му живот е фактът, че синът му от първия брак е в затвора за убийство. 

Или поне така си мисли Сигериус, докато не открива, че дъщеря му Джони и приятелят й поддържат порносайт. Скоро след като разбира това, Сигериус започва да получава анонимни заплахи. Дали ще успее да избегне скандала или ще се примири с изнудването? Дали е съвпадение, че по същото време синът му изненадващо излиза от затвора?

Отговорите на всички тези въпроси можете да намерите ТУК.

"Черната къща" на Питър Мей

Питър Мей"Черната къща" поставя началото на трилогията романи на британския писател Питър Мей за остров Луис. Най-отдалеченият и красив остров в Шотландия, Луис е място, където животът е суров точно колкото климата, а зад християнските ценности се крият езически привички.

Фин Маклауд е полицай от Единбург, когото изпращат да разследва убийство на острова, защото е роден и израснал там. Въпреки че не се е връщал повече от десетилетие, Фин се сблъсква със сенките от миналото. 

Жертвата е мъж с много врагове, но Фин има чувството, че убийството по някакъв е свързано и със самият него. Малко след като е пристигнал Фин започва да си припомня всички причини, накарали го напусне острова завинаги.

От спомените изплуват отдавна забравени тайни от миналото, а фактът че голямата любов на Фин е омъжена за най-добрия му приятел от детските години не прави нещата по-добри. За капак Фин ще трябва да се включи и в една местна традиция, която изобщо не харесва - ежегодният лов на птицата гуга – кърваво, брутално и опасно начинание, което поставя на изпитание не само духа, но и телата на участниците.

Дали ще успее да преодолее изпитанията и ще се пребори със сенките от миналото и страховете в настоящето можете да научите ТУК.

Бързо търсене за:

Avtora препоръчва

"Бебе made in France": пътеводител за родители

"Бебе made in France": пътеводител за родители

от Avtora.com | 15.11.2017 | 10:00

"Бебе made in France" е книга, която ще разсмее до сълзи всеки, който има деца, и за разлика от повечето "наръчници" за родители е наистина полезна за онези от вас, които правят своите първи стъпки в голямото приключение, наречено отглеждане на деца.

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

"Квартал Петте кьошета": любов по време на тероризъм

от Avtora.com | 08.11.2017 | 10:00

Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса ни повежда из улиците на Лима, за да ни срещне по своя неподражаем начин с призраците от близкото минало. Разказ за диктатура, любов и предателства, "Квартал Петте кьошета" е истинско литературно...

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 04.11.2017 | 10:00

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка...

"Метод 15/33" и многото лица на злото

"Метод 15/33" и многото лица на злото

от Avtora.com | 30.10.2017 | 10:00

Ако отдавна не сте чели трилър, толкова добър, че сърцето ви да ускори ритъм и да ви пресъхне гърлото от напрежение, "Метод 15/33" на Шанън Кърк е точно книгата, която ви трябва.

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

4 превъзходни книги, идеални за дъждовен следобед

от Avtora.com | 24.10.2017 | 10:00

Ако обичате да прекарвате есенните следобеди в четене, "лошото" време със сигурност не ви притеснява. Следващите четири заглавия са чудесен избор за пълноценни дъждовни дни. Приятно четене.

Давид Гросман зад маската на смеха

Давид Гросман зад маската на смеха

от Avtora.com | 16.10.2017 | 10:00

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

"Истанбул червен" − любов и революция в червено

от Avtora.com | 10.10.2017 | 10:00

"Истанбул червен" е литературният дебют на италианския режисьор Ферзан Йозпетек. Книга, която събира в себе си красота и носталгия, романтика и тъга. Книга, многолика като града, за който разказва. И както вероятно вече сте се досетили − превърната в...

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

от Avtora.com | 05.10.2017 | 10:00

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни...

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

"Животът и времето на Хлапето Мълния": смях до сълзи с Бил Брайсън

от Avtora.com | 03.10.2017 | 10:00

Един от безспорно най-забавните и остроумни писатели, които сме чели, Бил Брайсън ни пренася в спомените от собственото си детство, за да ни разкаже за Америка през 50-те години на ХХ век по своя неподражаем начин. С нотка на носталгия и прекрасно чувство...

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

3 вдъхновяващи автобиографии, които ще ви потопят в света на киното

от Avtora.com | 28.09.2017 | 10:00

Магията на киното е еднакво притегателна за всички. Ако сте изкушени от седмото изкуство, следващите три книги със сигурност ще провокират любопитството ви.

X